Zece persoane fizice din Botosani datoreaza statului 25 de milioane de lei, dupa ce firmele pe care le-au administrat au ajuns la faliment. Cum in urma procedurilor de executare silita a societatilor nu s-au putut recupera sumele datorate, finantistii au decis atragerea raspunderii materiale a administratorilor. Mai precis, datoriile firmei au devenit datoriile persoanelor fizice si s-a inceput executarea silita a acestora. Anticipand demersul, administratorii si-au instrainat bunurile cu mult timp inainte de a se ajunge in aceasta situatie, iar acum statul se afla in imposibilitatea de a recupera banii.
Finantistii intentioneaza sa extinda cercetarile si in afara granitelor tarii, cautand conturi sau bunuri ale datornicilor in state considerate paradisuri fiscale.
Firmele in cauza au activat in domeniul comertului si productiei. In unele cazuri magistratii au decis atragerea raspunderii materiale a administratorilor dupa ce acestia au incercat sa vanda societatea plina de datorii, insa tranzactia a fost anulata de magistrati, acestia motivand reaua credinta.
In prezent fostii administratori nu mai au dreptul de a infiinta o noua firma, faptele fiind trecute in cazierul fiscal. Legislatia modificata recent a devenit mai blanda, stabilind un termen de un an pentru stergerea cazierului.
„Cei mai mari debitori sunt cei cu activitati independente", Costel Lupascu, presedinte interimar CAS
Datorii uriase si la sanatate
Si alte categorii de contribuabili uita sa-si plateasca darile la stat. In topul datornicilor, pe primul loc figureaza un notar. Acesta este dator vandut Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), avand un debit la fondul de sanatate care depaseste 200.000 de lei. Il urmeaza un expert contabil, cu o datorie de 170.000 de lei, un lichidator, care are de achitat 90.000 de lei si un notar cu 60.000 de lei.
Acestia nu au mai trecut pe la Casa de Asigurari de Sanatate sa-si plateasca darile de cativa ani. „Noi predam dosarul debitorilor la ANAF si de acolo se vor recupera debitele. Cei mai mari debitori sunt cei cu activitati independente", a declarat Costel Lupascu, presedinte interimar al CAS.
Pe lista institutiei sunt, insa, mii de persoane ale caror dosare au ajuns in faza de executare silita pentru neplata fondului de sanatate. De asemenea, in jur de 500 de persoane fizice au actionat in instanta CAS Botosani cerand anularea penalitatilor, dar si a debitelor.
– Marian ROTARIU
– Tudor CHIRIAC
Publicitate și alte recomandări video