Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Patru fraţi crescuţi în condiţii inumane de nişte părinţi ticăloşi

GALERIE
copii, subnutriti
  • copii, subnutriti
- +

Patru fraţi dintr-o familie din comuna Andrieşeni au fost crescuţi de părinţi în condiţii inumane. Micuţii au locuit într-o singură cameră, la lumina lumânării şi înconjuraţi de mizerie. Situaţia lor era cunoscută de întreaga comunitate, însă din cauză că cei doi concubini locuiesc împreună cu alte rude, primăria nu i-a putut ajuta să-şi extindă locuinţa sau să şi-o renoveze.

La sfârşitul săptămânii trecute, părinţii obligaţi de autorităţile locale şi de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi-au adus copii pentru prima dată la spital. Micuţii, un băiat şi trei fete cu vârste cuprinse între doi şi nouă ani, sunt acum monitorizaţi de specialiştii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“.

„Minorii erau subnutriţi şi plini de paraziţi. Aceştia au avut scabie de mai multe ori în câteva luni, după cum ne-a informat asistentul social din comună. Situaţia lor a fost supravegheată încă din martie. Am încercat să sprijinim familia şi să nu scoatem copiii de acolo, însă cei doi părinţi nu au colaborat şi atunci după ce vor fi externaţi se va da o dispoziţie de urgenţă prin care micuţii vor ajunge în centrele noastre specializate“, a explicat Mădălina Constantin, purtător de cuvânt al DGASPC.

Părinţii copiilor trăiesc în concubinaj şi locuiesc în aceeaşi curte cu alţi doi fraţi ai tatălui acestora. Însă succesiunea nefiind dezbătută, rudele se împotrivesc autorităţilor care încearcă să-i ajute pe cei doi concubini pentru că vor să scape de ei. „Părinţii copiilor sunt alcoolici şi recalcitranţi, iar din cauza asta fraţii nu ne lasă să le extindem locuinţa. Ei, practic, au stat toţi şase într-o cămăruţă făcută din chirpici şi vai de capul ei. Condiţiile în care au crescut aceşti copii sunt mizerabile, de neimaginat. Am mers de nenumărate ori la ei şi le-am spus să pună mâna să mai facă nişte chirpici ca să-şi mai facă măcar un hol, însă nu au vrut“, a precizat Maricel Turcu, primarul comunei Andrieşeni.

Vecinii şi rudele copiilor le-au spus autorităţilor locale că de multe ori părinţii îşi încuiau copiii în casă şi plecau fără să le pese de micuţi. În aceste condiţii, timp de patru luni, reprezentanţii primăriei şi ai DGASPC au încercat să-i consilieze pe cei doi şi să-i înveţe să le poarte de grijă micuţilor, însă fără niciun rezultat. „Părinţii au acceptat să vină cu copiii la spital constrânşi de faptul că-i putem lua noi şi astfel ei ar pierde singura formă de venit care intra în casă, şi anume alocaţia. Mama nici acum nu acceptă ideea că minorii vor intra în sistem, însă aceasta este soluţia finală. Aceşti copii au fost neglijaţi fizic şi medical, au stat într-o locuinţă care era o sursă de infecţie şi au fost nesupravegheaţi, după cum au spus martorii. Le-am explicat părinţilor că li se încalcă drepturile acestor copii, dar ei nu au înţeles“, a mai spus purtătorul de cuvânt al DGASPC. În prezent, mama minorilor este însărcinată cu al cincilea copil.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri