
Patru ieşeni decarişti la Bacalaureat: cine sunt şi cum au ajuns la această performanţă. “Racoviţă” îşi surclasează rivalii

Patru absolvenți ieșeni au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat 2023, în sesiunea iunie-iulie, județul Iași plasându-se pe poziția a II-a pe țară. Doi zeciști sunt de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, unul de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” și unul de la Liceul Teoretic „Miron Costin”.
Așteptările în ceea ce privește notele maxime erau mari pentru cei patru absolvenți de clasa a XII-a. Au învățat constant, au participat la concursuri și olimpiade, au avut încredere în propriile cunoștințe, iar acum știu deja spre ce facultate se vor îndrepta.
Cele două medii de zece ale elevilor de la “Emil Racoviţă”, adăugate celor 13 obţinute la Evaluarea Naţională, aduc prestanţă acestui colegiu, care surclasează la acest capitol rivalele “Costache Negruzzi” şI “Naţional”. „Ziarul de Iași” a luat legătura cu fiecare, pentru a-i cunoaște pe cei patru decariști ieșeni.
Două medii de 10 la Racoviță
Elena Stoian este una dintre zecistele de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași. A urmat specializarea Științe ale naturii, iar Bacalaureatul l-a susținut la Limba română, Matematică și Chimie anorganică. Se aștepta să obțină media 10 și era chiar pregătită să depună contestație în cazul în care nu ar fi primit media maximă, fiindcă știa că a rezolvat corect subiectele, în urma consultării baremului.
„Am început să învăț din clasa a IX-a și de atunci studiez constant. Ideea nu este să înveți toată materia cu două săptămâni înainte, ci să studiezi constant tot ceea ce este nevoie la clasă, fie că este materie de Bacalaureat sau nu, pentru că astfel îți faci o anumită disciplină de învățare. Media 10 este o încununare nu numai a eforturilor mele de-a lungul acestor ani, ci este nota Sfântului Efrem și a Maicii Domnului cărora m-am rugat să îmi lumineze mintea și să mă ajute, pentru că eu cred sincer în Nihil sine deo, adică Nimic fără Dumnezeu. Oricât de mult am învăța noi, fără Dumnezeu nu facem nimic. Bineînțeles, este și meritul profesorilor mei extraordinari, cărora le mulțumesc din suflet pentru cine sunt și pentru ce au făcut pentru mine în acești ani”, a menționat Elena Stoian.
Elena s-a îndrăgostit de chimie încă din clasa a VII-a, când a avut prima oră din această materie. Tot în clasa a VII-a a obținut Mențiune în etapa națională a Concursului Național de Chimie „Raluca Rîpan”, iar în clasa a VIII-a a luat Mențiune Specială la Olimpiada Națională de Chimie. Acestea ar fi o parte din motivele pentru care a ales Chimia anorganică la ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat.
În continuare, Elena va urma Facultatea de Chimie, visează să devină profesoară și speră să își poată continua activitatea de voluntariat în cadrul Asociației „Tineretul Ortodox Român”. „Îmi doresc să continui activitatea de voluntariat cât mai mulți ani, pentru că îmi place să fiu în mijlocul copiilor, să îi ajut, să îi învăț și să îi ascult”, a precizat aceasta.
Juliana Mărgineanu este cea de-a doua absolventă de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Emil Racoviță” care a obținut media 10. Aceasta a urmat tot specializarea Științe ale naturii, iar probele de la examenul de Bacalaureat le-a susținut la Limba română, Matematică și Anatomie și fiziologie umană. Era un țel să obțină media 10, însă nu se aștepta să devină realitate.
„Este o dovadă și o validare a faptului că pot să ating performanțe academice, mai ales luând în considerare și multele suișuri și coborâșuri pe care le-am avut în viața personală în ultima perioadă. Este o mare bucurie să văd că pot să le duc pe toate. A fost foarte important faptul că am început în toamnă și am luat în serios pregătirea. Nu pot să spun că a fost neapărat constant, în sensul că am avut și Olimpiada de Biologie pe care m-am axat câteva luni în primăvară, dar, în general, am avut grijă să nu îmi pierd din capacitatea de a lucra la materiile pentru Bacalaureat”, a explicat Juliana Mărgineanu.
Tânăra a participat anul acesta la etapa județeană a Olimpiadei de Biologie, unde a obținut Premiul I, care a condus-o către etapa națională. I-a fost întotdeauna ușor să învețe la Biologie, fiind chiar o plăcere pentru ea. Astfel, a știut de la început că proba la alegere de la examenul de Bacalaureat o va susține la Anatomie și fiziologie umană.
Juliana își dorește să studieze la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, specializarea Medicină Generală, însă, deoarece a făcut târziu această alegere, a spus că e posibil să urmeze prima dată un an la Facultatea de Fizică.
Zecistul de la Negruzzi – șef de promoție
Theodor Bulacovschi este decaristul de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași și unul din șefii de promoție. A urmat specializarea Matematică-Informatică, iar examenul de Bacalaureat l-a susținut la Limba română, Matematică și Fizică. Rezultatele obținute la simulări și în timpul anilor de școală, l-au făcut încrezător și se aștepta la note cât mai mari. A estimat că va obține o notă apropiată de 10 la cele două științe exacte, însă nu era sigur în ceea ce privește Limba română, evaluarea fiind puțin mai subiectivă în cazul acestei probe.
„Pentru mine, această performanță este o ultimă verificare a reușitelor din timpul liceului. Am avut noroc să am niște profesori foarte bine pregătiți. Țin să menționez că eu nu am făcut niciun fel de pregătire particulară pentru Bacalaureat. Rezultatele au fost doar în baza pregătirii de la clasă și a muncii individuale. După mine, a fost un final frumos al acestui capitol și un început bun pentru următorul”, a spus Theodor Bulacovschi.
Theodor este olimpic național la Informatică și Fizică. A participat la etapa națională a Olimpiadei de Informatică în clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a și a XI-a, iar în clasele a VIII-a și a XI-a a obținut media de bronz. La etapa națională a Olimpiadei de Fizică a participat în clasa a VII-a, când a luat medalia de argint, și în clasa a XI-a, când a fost premiat cu medalia de bronz.
„În ceea ce privește proba la alegere, am oscilat între Informatică și Fizică, fiind olimpic național la ambele materii. În schimb, am preferat forma de evaluare pentru Fizică, chiar dacă m-am simțit pregătit pentru ambele discipline. Structura subiectelor mi s-a părut mai favoriabilă pentru mine”, a menționat acesta.
Datorită activităților extracurriculare și rezultatelor academice, Theodor a fost admis la University of Pennsylvania, unde va studia Computer engineering.
Directorul Colegiului Național „Costache Negruzzi”, Camelia Gavrilă, are doar cuvinte de laudă la adresa lui Theodor, spunând că a fost mereu un elev de nota 10, a coordonat proiecte, precum Science Week sau revista Gnosis, și a pus bazele Clubului de Robotică.
„Rezultatele examenului de Bacalaureat sunt așteptate cu și mai multe emoții, an de an, fiind vorba de un examen complex, un test al maturității, cu trei probe și subiecte dificile. Constatăm că tradiția Colegiului Negruzzi continuă. Este, de fapt, o nouă confirmare a calității atinse prin pregătirea absolvenților, aspecte surprinse fără echivoc în statistici analizate acum la cald. Alături de performanța deosebită a lui Theodor Bulacovschi, se adaugă încă 4 elevi cu medii peste 9,90 (cu șansa de a atinge, prin eventuale contestații, note maxime), 45 de elevi cu medii peste 9,50, peste 100 de elevi cu medii generale peste 9. Deci, încă o promoție studioasă, cu preocupări în spațiul învățării, al cunoașterii, cu vocație științifică, dar și cu reale deschideri culturale, cu interesante competențe emoționale și sociale. Reușita lui Theodor ne bucură, pentru că încheie frumos anii de liceu, oferind modele autentice pentru ceilalți liceeni, legate de aspirații, de idealuri care devin realitate prin studiu, prin perseverență, prin suportul unor profesori competenți și prin încredere în sine”, a declarat Camelia Gavrilă.
O medie de 10 la Miron Costin
Maria Bizim este singura absolventă de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic „Miron Costin” care a obținut media 10. Aceasta a urmat specializarea Filologie, iar probele scrise ale examenului de Bacalaureat le-a susținut la Limba română, Istorie și Geografie.
„A fost o surpriză să obțin media 10 la Bacalaureat. Mă așteptam la 10 la o probă, dar nu la toate trei, chiar dacă m-am pregătit constant pe toată perioada anilor de liceu. Acum voi reuși să intru la orice facultate”, a declarat Maria.
Dintre toate materiile disponibile pentru proba la alegere de la Bacalaureat, aceasta a optat pentru Geografie, întrucât i-a plăcut cel mai mult. Își dorește să urmeze Facultatea de Litere, specializarea Limba şi literatura română – Limba şi literatura engleză.
Statistici la nivelul județului Iași
La nivelul județului Iași, rata cumulată de promovare este de 80,83%, peste media națională de 72,8%. Acest procent de promovabilitate situează județul Iași pe locul al III-lea în ierarhia națională. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 85,2%, iar pentru promoțiile anterioare – 31,67%.
Au promovat 4.165 de candidați, dintr-un total de 5.305 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 4.032 provin din promoția curentă, iar 133 din promoțiile anterioare.
Anul acesta s-au obținut doar 54 de medii maxime la examenul de Bacalaureat, iar patru dintre acestea au fost luate de elevi ieșeni. În această sesiune a examenului, câte cinci medii de 10 au fost înregistrate în București și în județele Constanța, Argeș și Prahova. În județele Iași și Sălaj sunt câte patru candidați cu media 10. Câte trei candidați cu medie maximă sunt în județele Timiș și Bacău, iar în Arad, Hunedoara, Gorj, Vâlcea și Neamț sunt câte doi candidați. Astfel, cele patru medii de 10 plasează județul Iași pe locul al II-lea în clasamentul pe țară.
Dacă avem în vedere disciplinele, 30 de candidați au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română, 284 au fost notați cu 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 86/Istorie – 198), iar 236 au luat nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.
Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate vineri, 7 iulie 2023. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
• recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
• susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
• obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Rezultatele elevilor ieșeni pot fi verificate aici.
Publicitate și alte recomandări video