anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Patru ieşeni vor primi burse în programul “Tinere Talente” derulat de Fundaţia Regală Margareta a României

GALERIE
Fundatia_Regala1
  • Fundatia_Regala1
- +

Patru tineri ieșeni fac parte din cei 30 de muzicieni și artiști vizuali care au fost selectați în programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României. Aflați la începutul drumului artistic, Ștefania Ciobanu, Eduard Leahu, Radu Macarie și Claudiu Șuțu vor primi burse individuale în valoare de până la 2.000 de euro, prin sesiuni de mentorat, stagii de masterclass intergeneraționale și oportunități de promovare a talentului lor artistic.

Cei 30 de tineri provin din familii cu venituri modeste și au fost selectați la categoriile muzică și arte vizuale pentru a face parte din ediția 2023 a proiectului. Aceștia au vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, studiază la licee și universități de arte și muzică din București, Iași, Suceava, Galați, Cluj-Napoca, Târgu Mureș. Datorită ajutorului primit, își vor putea urma propriile idei artistice prin implicarea și susținerea unor artiști consacrați și a multor oameni cu viziune, resurse și dragoste pentru artă.

Tinerii ieșeni

Cei 4 tineri ieșeni care vor primi sprijin pentru a dezvolta o carieră artistică prin acordarea de burse individuale, în valoare de până la 2.000 Euro, prin sesiuni de mentorat și stagii de masterclass intergeneraționale, sunt:

  • Ștefania Ciobanu, 22 ani, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, pictură
  • Eduard Leahu, 20 ani, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, conservare-restaurare
  • Radu Macarie, 23 ani, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, foto-video
  • Claudiu Șuțu, 16 ani, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, saxofon

Lista celor 15 tineri muzicieni și 15 artiști vizuali poate fi consultată aici.

4 ieșeni din 144 de participanți

Au fost 144 de tineri muzicieni și artiști vizuali care și-au exprimat, pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut, intenția de a deveni bursieri. Procesul de selecție a constat în analiza dosarelor depuse, selecția candidaților de către juriul de specialitate și anchete sociale. Au fost 74 înscriși la categoria Arte Vizuale și 40 la categoria Muzică. În funcție de talentul și potențialul artistic demonstrate timp de șase zile, membrii juriului celei de-a XV-a ediții a proiectului i-au desemnat pe cei 30 de candidați.

Juriul a fost format din: Verona Maier – pianistă, Iulia Isaev - soprană, Tiberiu Soare – dirijor, Rafael Butaru – violonist, Florin Pane – trombonist, Zoli Toth – artist conceptual, Ileana Dana Marinescu – artist vizual, prof. univ. dr. Carmen Apetrei - grafician, Andrei Tudoran – pictor și lect. univ. dr. Sergiu Chihaia – artist vizual.

Programul Tinere Talente

În 2022, pentru a patra oară, Tinere Talente a fost recunoscut ca fiind cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile. Până în prezent, au fost acordate 380 de burse tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România. În susținerea bursierilor, au fost organizate 110 recitaluri și concerte, 77 de expoziții, 114 sesiuni de mentorat sau masterclass. Mai multe detalii despre programul Tinere Talente pot fi găsite aici: http://www.tineretalente.org/.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.