anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Patru monumente emblematice pentru Iaşi ar putea fi restaurate pe bani europeni

GALERIE
Bojdeuca-lui-Creanga
  • Bojdeuca-lui-Creanga
- +

Lista monumentelor propuse pentru restaurare a provocat ieri discuţii în plenul Consiliului Judeţean.

Patru monumente emblematice pentru Iaşi ar putea fi restaurate pe bani europeni. Plenul Consiliului Judeţean a aprobat ieri alocarea fondurilor necesare pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice aferente proiectelor de restaurare a Casei Dosoftei, Bojdeucii lui Ion Creangă, Casei Pogor şi Casei Nicolae Gane.

Lista monumentelor propuse pentru restaurare a provocat discuţii în plenul CJ, unii consilieri invocând faptul că în subordinea instituţiei se află şi alte case memoriale şi muzee care necesită lucrări de reabilitare.

„Avem conacul lui Vasile Alecsandri din Mirceşti, a cărui importanţă nu mai trebuie subliniată. Avem conacul Negruzzi din Hermeziu. Dar chiar toate, numai din Iaşi?“, a întrebat consilierul PNL Liviu Bulgaru.

În subordinea CJ se află 12 case memoriale şi muzee, în cadrul Muzeului Literaturii Române. Întocmirea documentaţiilor pentru cele patru muzee selectate urmează să coste 1,12 milioane lei.

Şefa Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, Laura Păstrăvanu, a apreciat că întocmirea mai multor documentaţii ar fi inutilă, posibilitatea obţinerii de finanţări pentru mai multe muzee fiind foarte redusă.

„Lista a fost întocmită cu Muzeul Literaturii, ţinând cont de starea clădirilor. Casa Nicolae Gane, de exemplu, se află într-o stare deplorabilă. Activitatea a fost întreruptă de câţiva ani. Casa Dosoftei se află în chiar centrul Iaşului, în zona de maxim interes turistic. Muzeele Pogor şi Ion Creangă sunt şi ele deosebit de importante“, a precizat Păstrăvanu.

Pentru restaurarea monumentelor istorice din Regiunea Nord-Est sunt disponibile finanţări de 42 milioane euro. Din această sumă urmează să se plătească refacerea atât a monumentelor de pe lista B, de interes local, cum sunt cele aflate în subordinea CJ, cât şi cele de pe lista monumentelor de interes naţional sau din patrimoniul UNESCO, precum cele 8 mănăstiri din nordul Moldovei.

În medie, fiecărui judeţ din Regiunea Nord-Est i-ar reveni o sumă de aproximativ 7 milioane euro. Numai refacerea Casei Nicolae Gane a fost evaluată la 18 milioane lei, respectiv aproximativ 4 milioane euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Teleportare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.