Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Patru parlamentari din Iaşi au semnat legea scandaloasă privind ridicarea pragului la achiziţii publice la un milion de euro

GALERIE
Macovei and Muraru and Citea and Nacuta
  • Macovei and Muraru and Citea and Nacuta
- +

137 de parlamentari de la PSD, PNL şi UDMR au depus săptămâna trecută un proiect de lege prin care propun ca achiziţiile de lucrări publice să poate fi făcute fără licitaţie dacă se încadrează în pragul de 1 milion de euro. Printre aceştia se află şi patru parlamentari din Iaşi: Alexandru Muraru, Sorin Năcuţă (PNL) si Silviu Macovei, Vasile Citea (PSD)

Iniţiativa legislativă a fost depusă la Senat şi modifică esenţial articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achiziţiile publice, care face referire la pragurile pentru achiziţii directe fără licitaţie.

În expunerea de motive iniţiatorii susţin că este nevoie de achiziţii simplificate pentru a atrage mai rapid banii europeni din PNRR Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Proiectul propune următoarele modificări:

  • achiziţia directă de bunuri şi servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (faţă de 135.060 lei în actuala lege),
  • achiziţia directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (faţă de 450.200 lei în actuala lege)
  • în cazul achiziţiei directe autoritatea contractantă are obligaţia de a consulta minim trei operatori pentru achiziţiile a cărora valoare estimată este mai de 130 000 de lei pentru produse şi servicii respectiv 500 000 de lei pentru lucrări.
  • dacă în urma consultării autoritatea respectivă (n. red Consiliul Judeţean, primărie, minister) primeşte doar o ofertă valabilă, achiziţia poate fi realizată.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat luni, pentru HotNews.ro că proiectul prin care se majorează la un milion de euro pragul pentru achiziţiile publice fără licitaţie nu va avea susţinerea partidului său pentru adoptare în Parlament.

Precizari din partea parlamentarului Silviu Macovei:

"Doresc să fac o serie de precizări importante în contextul dezbaterii publice legate de proiectul de lege privitor la simplificarea procedurilor de achiziție publică prin încredințare directă:
 
1. În primul rând, este doar un proiect de lege pe care, în calitate de deputat, l-am semnat. Este o procedură normală de punere în dezbatere a unei inițiative legislative. Ea urmează traseul legislativ normal, cu amendare și modificări în comisiile de specialitate și apoi în la vot în plenul Parlamentului. 
2. Inițiativa, în sine, este una bună fiindcă are rolul de a facilita absorbția fondurilor PNRR și de a simplifica procedurile birocratice legate de investițiile publice. Atribuirea directă nu este singura procedură de atribuire: mai sunt licitația deschisă, licitația restrânsă, negocierea competitivă, dialogul competitiv, parteneriatul pentru inovare, negocierea fără publicare prealabilă a unui anunț, concursul de soluții, procedura simplificată și procedura de atribuire specifică serviciilor sociale și a altor servicii specifice. Fiecare dintre aceste modalități de atribuire are un set de reguli specifice ce trebuie urmat, iar alegerea uneia dintre acestea aparține Autorității Contractante care o stabilește în funcție de obiectul procedurii și de nevoile sale. Cea mai comună modalitate de atribuire este licitația deschisă, însă licitația deschisă este cea mai contestată, uneori investițiile fiind blocate și 2 ani. 
3. În propunerea legislativă, organismul de control și verificare a fost nominalizat ca fiind Agenția Națională pentru Achiziții Publice care chiar asta are în atribuții: achizițiile din bani publici. Evident, în comisii se va discuta problema legată de Curtea de Conturi și, personal, nu văd nici o problemă în adăugarea și acesteia din urmă în procesul de urmărire și transparentizare a încredințării directe. 
4. Vă aduc în atenție și alte aspecte pozitive și extrem de importante din această inițiativă: 
a. Contribuția unui terț care susține un ofertant nu poate să fie mai mare de 50% din valoarea de achiziție. În felul acesta, evităm acceptarea unui ofertant care, în realitate, nu are capacitatea de a participa la procesul de achiziție, dar este „sponsorizat”, garantat de un terț.
b. Se evită reluarea de la zero a procedurilor de achiziție ca până acum! Dacă ofertantul de pe primul loc nu se mai încadrează, nu demarează contractul conform cerințelor, oferta poate fi preluată de ofertantul de pe locul II sau III.
Apreciez foarte mult interesul opiniei publice și a presei asupra procesului legislativ și consider că supravegherea atentă a muncii parlamentarilor este o garanție a democrației în țara noastră! Din acest motiv, sunt oricând la dispoziția presei pentru a explica poziția, activitatea și votul meu în Parlamentul României în calitate de reprezentant al ieșenilor!"

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri