anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Patru pentru Downing Street 10

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Din cei patru candidaţi rămaşi în cursă pentru şefia Partidului Conservator britanic, unul singur este bărbat. Din perspectiva originii etnice, doi din patru aparţin unor minorităţi non-europene (indiană, respectiv africană).

Dacă aceste alegeri ar fi avut loc într-un context mai puţin agitat, toată lumea ar fi salutat eforturile conservatorilor de a pune în practică ideea şanselor egale, de a se desprinde de imaginea oarecum nedreaptă ce le este ataşată: un partid prea puţin modernizat, dominat de bărbaţi proveniţi din clasele superioare şi, desigur, instruiţi în universităţile scumpe şi elitiste ale Marii Britanii – mai ales ale Angliei.

Dar, după cum se ştie, contextul este diferit. Procedura are loc după plecarea intempestivă a lui Boris Johnson, pe fondul înlănţuirii de scandaluri ce i-au afectat cabinetul. Nici membrii de rând, nici opinia publică nu au dispoziţia necesară pentru celebrări, mai ales că sondajele de opinie rămân necruţătoare: conservatorii sunt cu circa 10 procente în urma laburiştilor, iar plecarea lui Boris Johnson nu a pus capăt derutei. Pentru refacere este nevoie de stabilizarea guvernamentală şi de garanţii că noua echipă se va comporta bine, atât în materie de politici publice, cât şi la capitolul etică. Aşadar, altele sunt preocupările momentului.

Dar, dincolo de presiunile zilei, este interesant de urmărit cum s-a schimbat galeria aspiranţilor la şefia partidului, prin comparaţie cu precedentele competiţii de acest gen. În 2005, David Cameron a triumfat împotriva unui grup restrâns de rivali, constituit exclusiv din bărbaţi albi, rodaţi în funcţii guvernamentale şi de partid. Victoria Theresei May, în 2016, nu a avut legătură cu temele feministe, ci mai degrabă cu nostalgia partidului pentru o fermitate feminină de tip thatcherist. Şi, din nou, competiţia a reunit doar politicieni convenţionali şi, cu o singură excepţie, foarte experimentaţi. Pe de altă parte, victoria lui Boris Johnson, în 2019, s-a produs în contextul unei curse ceva mai deschise, cu prezenţe feminine, ale minorităţilor etnice şi, foarte important, ale unor politicieni mai tineri, promotori ai unui suflu nou în partid. Dar nimic nu putea sta în cale, atunci, suflului vijelios al lui Johnson, aşa că eventuala deschidere spre inedit s-a amânat cu câţiva ani. Au fost, iată, doar trei, mai puţini decât îşi închipuiau conservatorii, după triumful în alegerile generale.

A trebuit să vină criza politică şi guvernamentală din acest an pentru ca partidul să reintre în logica de competiţie deschisă, cu un număr respectabil de candidaţi (opt) şi cu un echilibru între granzi şi nou veniţi. În prima categorie ar intra miniştrii de finanţe şi externe din perioada de normalitate a cabinetului Johnson, în timp ce actualul ministru de finanţe, numit la începutul acestei luni, ar intra mai degrabă în categoria nou-veniţilor. Această din urmă garnitură a fost completată de două doamne aparţinând minorităţilor etnice, dar şi de un domn aparţinând etniei şi culturii majoritare. Cât despre prima, şi ea prezenta diversitate de gen şi etnie, ceea ce confirmă tendinţa de emancipare a grupurilor menţionate mai sus.

Calculele de acest gen sunt, până la urmă, doar un complement în raport cu problema principală: nevoia conservatorilor de a desemna un lider şi, implicit, un premier capabil să schimbe percepţia publicului asupra gestiunii guvernamentale a partidului. Bărbat sau femeie, european, indian sau african de origine, viitorul şef al guvernului va trebui să-şi asume toate promisiunile rezonabile făcute de Boris Johnson, renunţând la cele nerealiste. Iar primul pas ar fi restabilirea reputaţiei de competenţă şi rigoare în domeniul politicilor economice, pe care conservatorii au pierdut-o în ultima vreme sub bagheta lui Johnson, mereu predispus la cheltuieli publice consistente, adesea exagerate.

Dat fiind faptul că grupul parlamentar nu va mai face decât să elimine din cursă doi din cei patru aspiranţi rămaşi, iar finala se va tranşa prin votul direct al membrilor partidului, se ridică întrebarea: în ce măsură deţinerea unei poziţii de răspundere în cabinetul Johnson va mai reprezenta un avantaj? Tocmai de aceea are emoţii Rishi Sunak, fostul ministru de finanţe, ale cărui competenţe executive sunt evident superioare celor etalate de orice contracandidat. În fine, tocmai de aceea au o şansă la funcţia de vârf persoane care, în alte condiţii, ar fi fost considerate insuficient de experimentate pentru o funcţie atât de înaltă.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.