Patru personalități vor primi titlul de Cetățean de onoare al Iașului la Seara Valorilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Patru personalități vor primi titlul de Cetățean de onoare al Iașului la Seara Valorilor

GALERIE
seara valorilor iasi
  • seara valorilor iasi
- +

Consiliul Local Iași a aprobat propunerile primarului Mihai Chirica privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare în cadrul Serii Valorilor pentru patru personalități: istoricul Neagu Djuvara, chirurgul Grigore Tinică, arhitectul canadian de origine ieșeană Dan S. Hanganu și Excelența Sa Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România.

Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filozof, jurnalist și romancier român a trecut recent pragul a o sută de ani de viață încărcați de înțelepciune, dăruire, har, dar și pasiune contestatară și verb de temut. S-a născut într-o familie aristocrată de origine aromână, așezată în țările române la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care a dat mulți oameni politici, diplomați și universitari de prestigiu. Neagu Djuvara și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și doctor în drept (Paris, 1940).

Doctorul Grigore Tinică este fondatorul Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „George I.M. Georgescu” din Iaşi, doctor în ştiinţe medicale, profesor universitar de chirurgie cardiovasculară la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, profesor asociat al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova, distinguished professor al Carolinas Heart Institute and Heineman Medical Research, NC, USA şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale a Republicii Moldova.

Născut la Iași în 1939, arhitectul Dan Hanganu deține peste 50 de premii de excelență și numeroase distincții, incluzând Ordinul Canadei și Medalia de Aur acordată în 2008 de către Institutul Regal de Arhitectură din Canada (RAIC) pentru întreaga carieră.

Comunitatea evreiască din Iași continuă să fie una din cele mai prezente în viața comunității, motiv pentru care Municipalitatea ieșeană sprijină constant inițiativele și proiectele sale. In data de 25 noiembrie 2015 a fost votată propunerea de a denumi squarul din fața Sinagogii Mari din Iași ”Piața Prieteniei Româno-Israeliene”, inaugurată în prezența Excelenței Sale Tamar Samash, în luna martie 2016, moment în care a fost dezvelită și o placă ce marchează locul primului cimitir evreiesc, datând din sec XV, situat în zona Ciurchi. Prezența Excelenței Sale, Tamar Samash, la toate aceste evenimente cu semnificații profunde pentru comunitatea ieșeană, deschiderea totală arătată Municipiului Iași, implicarea directă în  evenimente cu impact international major la Iași au un ecou deosebit de pozitiv asupra imaginii orașului și a relațiilor de prietenie și colaborare cu comunități din Israel.

Aflați amănunte despre fiecare de pe site-ul oficial al Sărbătorilor Iașului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.