anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Patru slujbe și 11 tone de agheasmă pentru credincioși la Catedrala Mitropolitană

GALERIE
boboteaza
 • boboteaza
- +

Astăzi, mii de creştini sunt aşteptaţi în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la slujba de Bobotează şi de sfinţire a apei care va deveni agheasmă mare. Reprezentanţii mitropoliei au venit cu explicaţii suplimentare cu privire la felul în care vor avea loc astăzi evenimentele.

Dat fiind contextul pandemic şi dorinţa de a gestiona cât mai bine numărul de persoane prezente, MMB va organiza în total patru slujbe în locuri şi ore diferite în cadrul ansamblului mitropolitan: în sala „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan (între orele 6.00-8.00), în Catedrala „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală Mitropolitană (între orele 8.00-10.00), în Catedrala Mitropolitană şi în sala „Sinaxar” din Muzeul Mitropolitan, între orele 9.00-11.00, în ambele locaţii.

Şi anul acesta au fost pregătite 11 butoaie de 1.000 de litri pe care Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, le va sfinţi în această dimineaţă.

„Vor fi două fluxuri de credincioşi, cu acces atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât şi dinspre Strada G.M. Cantacuzino. Va exista şi un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Parascheva, rând care, ca de obicei, va presupune intrarea în catedrală, închinarea şi ieşirea pe alt culoar (fără staţionare în interior, acolo unde numărul credincioşilor este limitat conform rigorilor actuale)”, a explicat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Cei care vor să se închine la moaştele Sfintei Parascheva au posibilitatea de a rămâne ulterior în faţa catedralei pentru slujba care va avea loc, dar numărul lor va fi limitat, pentru a se asigura distanţarea fizică a celor prezenţi.

La finalul slujbei, 40 de voluntari şi zece preoţi vor oferi sticle de agheasmă mare credincioşilor sau îi vor ajuta să umple recipientele aduse de acasă. Slujba susţinută de IPS Teofan alături de un sobor de preoţi va începe în jurul orei 9.00, iar în curtea interioară se va ieşi în jurul orei 11.00.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.