Patru zone de risc la Maternitate. Amplu proiect pentru prevenirea situaţiilor grave
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Patru zone de risc la Maternitate. Amplu proiect pentru prevenirea situaţiilor grave

GALERIE
Maternitate
  • Maternitate
- +

La Maternitatea „Cuza Vodă“ este în curs de implementare un proiect care presupune delimitarea zonelor de risc din spital, delimitare care va aduce anumite schimbări privind accesul personalului medical şi al vizitatorilor.

Va fi luată în considerare şi amenajarea unei zone în care taţii să îşi poată vedea copilul după naş­tere, în momentul de faţă accesul vizitatorilor în acea zonă fiind interzis.

Care sunt zonele de risc

Până acum, au fost identificate patru zone de risc, şi anume: zone cu risc minim, scăzut, mediu şi crescut, cele mai multe schimbări urmând să aibă loc în zona „roşie“, unde accesul este limitat strict la personalul care lucrează. Prima zonă, cea de risc minim, este la nivelul holurilor, căilor de acces, birourilor, vestiarelor, serviciilor administrative, cabinetelor medicilor sau sălilor didactice. Cea de-a doua zonă este cea de risc scăzut, constituită din triaj, cabinete de consultaţii, cabinete în care se fac ecografiile, cabinete unde se fac explorările funcţionale, farmacia şi serviciul de radiologie. O altă zonă, cea de risc mediu, este reprezentată de săli de tratament, saloane, laboratoare, sterilizare, bucătărie, spălătorie, iar zona de risc major este formată din bloc operator, săli de naştere, Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Secţie de Neonatologie, spaţiu de depozitare temporară a deşeurilor, zonă care este considerată a fi „inima“ spitalului.

„Medicii vor avea un echipament şi o anume ţinută în saloane şi în cabinetele de consultaţii, acestea urmând să fie schimbate complet în blocul operator. Intrarea în blocul operator şi în ATI, se va face doar cu controlul accesului şi cu posibilitatea de monitori­zare, adică să se ştie exact cine şi când a intrat, dar şi când a ieşit. Luăm în considerare inclusiv implementarea unui sistem pe bază de amprentă digitală, o tehnologie relativ ieftină, urmând ca serviciul nostru de achiziţii publice să se ocupe de asta. Momentan, intrarea se face cu cod de acces şi cartelă, însă nu este o măsură foarte sigură“, a explicat dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al maternităţii. Un sistem asemănător, de acces al medicilor şi asistentelor medicale pe bază de amprentă digitală, a fost implementat la o unitate medicală din Suceava.

Loc de întâlnire tată - copil

Pe lângă această schimbare, se doreşte şi stabilirea unei zone în care mamele să se poată întâlni cu cei de familie, unde tatăl să îşi poată vedea copilul înainte de externare. În momentul de faţă, accesul vizitatorilor în această zonă este interzis. Restricţionarea accesului a fost implementată încă de la incidentul de la finalul anului trecut, când au fost înregistrate două decese. Doi bebeluşi internaţi în Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală au murit, ulterior fiind găsiţi infectaţi cu bacilul Klebsiella. Atunci, rezultatele anchetei derulate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi referitor la moartea suspectă a celor doi bebeluşi infectaţi au arătat că bacteria nu a fost luată din secţie şi că, cel mai probabil, a fost adusă de vizitatori. Cei doi copii erau născuţi prematur, unul dintre ei având 1.100 de grame, iar celălalt 1.700 de grame, ambii provenind din mame cu hipertensiune arterială, fiind încă de la naştere cu un risc crescut. De asemenea, medicii mai spuneau că, fiind prematuri, aveau un risc crescut de apariţie a infecţiilor, fiind vorba despre un sistem imunitar slab dezvoltat.

„Vom defini o zonă unde pacienta să se poată întâlni cu aparţinătorii, în special cu tatăl care doreşte să îşi vadă copilul cât mai repede. Problema existentă şi provocarea pe care o voi rezolva împreună cu colegii mei va fi să stabilim cum să procedăm având în vedere că după naştere este mai greu pentru pacientă să se deplaseze. Una din propuneri este să dăm un echipament de protecţie tatălui şi să îi dăm voie să intre să îşi vadă copilul. Echipamentul constă într-o învelitoare pentru încălţăminte şi un halat care va veni peste hainele personale. Astfel va avea acces dintr-o zonă cu risc mic într-o zonă cu risc mare şi va exista şi o zonă tampon, unde se află echipamentul. De asemenea, vom pune o suprafaţă lipicioasă, aderentă, la intrarea dintr-o zonă în alta, pe care vizitatorul va călca şi ulterior îşi va pune folia de protecţie, ca să minimizăm riscul de contaminare. Aceste covoraşe aderente vor fi la intrarea în fiecare sală de operaţie şi în camerele special destinate, unde medicii se vor schimba de ţinuta de consultaţii în cea de bloc operator“, a completat directorul medical al unităţii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.