Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Patru zone de risc la Maternitate. Amplu proiect pentru prevenirea situaţiilor grave

GALERIE
Maternitate
  • Maternitate
- +

La Maternitatea „Cuza Vodă“ este în curs de implementare un proiect care presupune delimitarea zonelor de risc din spital, delimitare care va aduce anumite schimbări privind accesul personalului medical şi al vizitatorilor.

Va fi luată în considerare şi amenajarea unei zone în care taţii să îşi poată vedea copilul după naş­tere, în momentul de faţă accesul vizitatorilor în acea zonă fiind interzis.

Care sunt zonele de risc

Până acum, au fost identificate patru zone de risc, şi anume: zone cu risc minim, scăzut, mediu şi crescut, cele mai multe schimbări urmând să aibă loc în zona „roşie“, unde accesul este limitat strict la personalul care lucrează. Prima zonă, cea de risc minim, este la nivelul holurilor, căilor de acces, birourilor, vestiarelor, serviciilor administrative, cabinetelor medicilor sau sălilor didactice. Cea de-a doua zonă este cea de risc scăzut, constituită din triaj, cabinete de consultaţii, cabinete în care se fac ecografiile, cabinete unde se fac explorările funcţionale, farmacia şi serviciul de radiologie. O altă zonă, cea de risc mediu, este reprezentată de săli de tratament, saloane, laboratoare, sterilizare, bucătărie, spălătorie, iar zona de risc major este formată din bloc operator, săli de naştere, Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), Secţie de Neonatologie, spaţiu de depozitare temporară a deşeurilor, zonă care este considerată a fi „inima“ spitalului.

„Medicii vor avea un echipament şi o anume ţinută în saloane şi în cabinetele de consultaţii, acestea urmând să fie schimbate complet în blocul operator. Intrarea în blocul operator şi în ATI, se va face doar cu controlul accesului şi cu posibilitatea de monitori­zare, adică să se ştie exact cine şi când a intrat, dar şi când a ieşit. Luăm în considerare inclusiv implementarea unui sistem pe bază de amprentă digitală, o tehnologie relativ ieftină, urmând ca serviciul nostru de achiziţii publice să se ocupe de asta. Momentan, intrarea se face cu cod de acces şi cartelă, însă nu este o măsură foarte sigură“, a explicat dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al maternităţii. Un sistem asemănător, de acces al medicilor şi asistentelor medicale pe bază de amprentă digitală, a fost implementat la o unitate medicală din Suceava.

Loc de întâlnire tată - copil

Pe lângă această schimbare, se doreşte şi stabilirea unei zone în care mamele să se poată întâlni cu cei de familie, unde tatăl să îşi poată vedea copilul înainte de externare. În momentul de faţă, accesul vizitatorilor în această zonă este interzis. Restricţionarea accesului a fost implementată încă de la incidentul de la finalul anului trecut, când au fost înregistrate două decese. Doi bebeluşi internaţi în Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală au murit, ulterior fiind găsiţi infectaţi cu bacilul Klebsiella. Atunci, rezultatele anchetei derulate de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi referitor la moartea suspectă a celor doi bebeluşi infectaţi au arătat că bacteria nu a fost luată din secţie şi că, cel mai probabil, a fost adusă de vizitatori. Cei doi copii erau născuţi prematur, unul dintre ei având 1.100 de grame, iar celălalt 1.700 de grame, ambii provenind din mame cu hipertensiune arterială, fiind încă de la naştere cu un risc crescut. De asemenea, medicii mai spuneau că, fiind prematuri, aveau un risc crescut de apariţie a infecţiilor, fiind vorba despre un sistem imunitar slab dezvoltat.

„Vom defini o zonă unde pacienta să se poată întâlni cu aparţinătorii, în special cu tatăl care doreşte să îşi vadă copilul cât mai repede. Problema existentă şi provocarea pe care o voi rezolva împreună cu colegii mei va fi să stabilim cum să procedăm având în vedere că după naştere este mai greu pentru pacientă să se deplaseze. Una din propuneri este să dăm un echipament de protecţie tatălui şi să îi dăm voie să intre să îşi vadă copilul. Echipamentul constă într-o învelitoare pentru încălţăminte şi un halat care va veni peste hainele personale. Astfel va avea acces dintr-o zonă cu risc mic într-o zonă cu risc mare şi va exista şi o zonă tampon, unde se află echipamentul. De asemenea, vom pune o suprafaţă lipicioasă, aderentă, la intrarea dintr-o zonă în alta, pe care vizitatorul va călca şi ulterior îşi va pune folia de protecţie, ca să minimizăm riscul de contaminare. Aceste covoraşe aderente vor fi la intrarea în fiecare sală de operaţie şi în camerele special destinate, unde medicii se vor schimba de ţinuta de consultaţii în cea de bloc operator“, a completat directorul medical al unităţii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri