Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă

Pe 26 februarie debutează Classix Festival 2023 - Programul Classix în Focus

GALERIE
Classix 2023 - program Classix in Focus_2
  • Classix 2023 - program Classix in Focus_2
- +

Cea de-a patra ediție a festivalului Classix debutează pe 26 februarie simultan în două orașe: Iași și Chișinău. 7 zile de festival aduc 9 concerte, peste 90 de artiști internaționali invitați, două expoziții, un vernisaj, proiecții de film, prezentări de proiecte artistice, panel-uri și dezbateri.

 

 

Classix 2023 e gata să scoată la iveală progresul creator, puterea de apreciere și curajul emoțional.

Programul concertelor Classix:

26.02 • 11:00 • Concert pop-up la Cărturești la Muzeu • Chișinău

26.02 • 19:30 • Natura Viva • Catedrala Româno-Catolică „Sfânta Fecioara Maria, Regina” • Iași

27.02 • 19:00 • Balkan Spirit • Casă de Cultură a Studenților • Iași

28.02 • 19:00 • Romantic Rendez-Vous • Palatul Culturii, sala „Henri Coandă” • Iași

1.03 • 19:00 • Innuendo • Casă de Cultură a Studenților • Iași

2.03 • 19:00 • Mystic Tales • Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” • Iași

3.03 • 19:00 • The Past Presents the Future • Palatul Culturii, foaier • Iași

4.03 • 16:30 • Long Story Short • Teatrul Național „Vasile Alecsandri” • Iași

4.03 • 20:00 • Imaginarium • Teatrul Național „Vasile Alecsandri” • Iași

Classix în Focus

Seria Classix în Focus pune în perspectivă o serie de aspecte strâns legate *sau nu* de muzică clasică în contextul contemporan și în raport cu o suită de paradigme aflate într-o continuă evoluție.

Luni, 27 februarie, de la orele 14:30 va avea loc la Casă Bals, sala „Eduard Caudella” panel-ul intitulat Viitorul Muzicii Clasice, iar invitații acestuia sunt: Florin Estefan, Cristina Uruc, Cristian Andris și Dragoș Cantea. Discuția va fi moderată de Cătălin Sava, jurnalist cultural și director TVR Iași. Expoziția „Comorile Cracoviei” va fi panotată la Muzeul Vasile Pogor - Casă Junimii, stradă Vasile Pogor, nr. 4 începând de luni, 27.02 și până pe 31.03. Aceasta este organizată cu sprijinul Institutului Polonez București.

Marți, pe 28 februarie, de la orele 11:00 va avea loc panel-ul Managementul Cultural la Palatul Braunstein, alături de:  Alin Vaida, Peter Amstrup, Cristian Andris, Gabriella Bergman și Anca Lupes.

Panel-ul Compoziția ca mod de viață va avea loc miercuri, 1 martie, de la orele 11:00, la Palatul Braunstein. Invitați în cadrul discuției sunt: Martin Romberg, Alexei Turcan, Paul Pintilie și Stefan Diaconu. Discuția va fi moderată de Ilinca Ghisoiu.

Rolul modern al diplomației culturale este dezbaterea programată joi, 2 martie, orele 11:00, la Palatul Braunstein, alături de: Andrei Popov (Forumul Cultural Austriac), Vincent Henry (Institutul Francez Iași), Anna Nicolau (Institutul Polonez) și Robin Ujfaluši (Centrul Ceh București). Discuția va fi moderată de Teodor Moga (UAIC).

Programul festivalului continuă cu un maraton de animații prezentat de Forumul Cultural Austriac: o selecție din lucrările premiate în cadrul ediției 2022 a Festivalului de Animație Ars Electronica - joi, 2 martie, de la orele 18:00, la Acaju.

Prezentarea proiectului Drum Bun are loc vineri, pe 3 martie, de la orele 14:00 la Casa Muzeelor. Invitații acestui panel sunt: Roberta Curcă - artista din București care lucrează cu desen, fotografie, obiecte și cărți de artist; Jakub Charousek - din 2017 lucrează la proiectul Instagram Protect Public Space, documentând moștenirea arhitecturii socialiste din România, cu un accent special pe zonele rurale; Tiberiu Teodor-Stanciu - asist. Univ. dr. arh. Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” va fi moderatorul discuției. Harta Drum Bun este practic rezultatul Protect Public Space, proiect care a început ca pagină de Instagram în 2017 (gestionată de Centrul Ceh).

Despre Noi moduri de interpretare a muzicii clasice ne povestesc Frank Havrøy și Gunnar Flagstad, de la Academia Norvegiană de Muzică, sâmbătă, pe 4 martie, de la orele 11:00, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Sâmbătă, pe 4 martie, de la orele 10:00, va avea loc un tur ghidat cu tema tradiției muzicale la Iași.

Cea de-a patra ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 26 februarie - 4 martie 2023,  reunind peste 90 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 18 țări la Iași în cadrul a 8 concerte, 68 de masterclass-uri, paneluri și dezbateri, proiecții de film, vernisaje și multe alte activități conexe. Concertele vor fi difuzate live pe pagină de Facebook a Classix Festival și a partenerilor, iar biletele și abonamentele la festival pot fi achiziționate online.

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry

Partener Principal: Kaufland România

Parteneri Culturali: Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German, Institutul Francez Iași, Centrul Ceh București, Goethe Institut

Parteneri Instituționali: Primăria Municipiului Iași, Episcopia Romano-Catolică Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova”, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Muzeul Literaturii Române Iași

Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Iași, Viva FM, Radio HIT, Radio Clasic, Iqads, Presshub, Spotmedia, Ziarul de Iași, Cărturești, Ziarul Metropolis, Suplimentul de cultură, Liternet, life.ro, Observator Cultural, Bookhub, Revista Golan, Aici a stat, Fashion Premium Magazine, Timpul

***

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viață civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC (Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale), este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld, iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Website: www.classixfestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/

Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival/

Youtube: https://shorturl.at/louFW

***

Contact: media@classixfestival.ro
 

Eveniment promovat de Ziarul de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri