Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pe câte voturi se bazează Dăncilă în Parlament. Câţi parlamentari are fiecare partid

GALERIE
parlament
  • parlament
- +

Conform ultimelor date, Viorica Dăncilă nu mai are susţinere în Parlament, nici în cazul unei remanieri şi nici în cazul unei moţiuni. Matematic, PSD a pierdut majoritatea odată cu plecarea ALDE de la guvernare.Totuşi jocurile sunt făcute până în ultima clipă, în ziua votului şi depind de negocierile dintre partide.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în Parlament. Partidul Social Democrat deţine, după modificările apărute pe parcursul verii, 202 mandate din totalul de 465 de parlamentari iar Opoziţia are 236 de voturi, fără a lua în calcul parlamentarii neafiliaţi şi grupul minorităţilor.

Plenul reunit (Camera Deputaţilor şi Senat) este format din 465 de parlamentari. Conform datelor oficiale de pe site-ul celor două foruri, dar care nu au fost actualizate după ultimele plecări din partide, situaţia arată astfel:

Camera Deputaţilor: PSD-136, PNL-69, USR-27, Pro Europa (grupul Pro Romania)-26, UDMR-21, ALDE-19, Minorităţi-17, PMP-12, Neafiliaţi-2.

Grupurile Senatului: PSD-69, PNL-25, USR-13, ALDE-12, UDMR-9, Independenţi-8.

Configuraţia parlamentară a suferit modificări pe parcursul vacanţei parlamentare, astfel încât, PSD a pierdut 3 deputaţi (care au plecat la Pro Romania) şi un senator (deocamdată independent) iar ALDE a pierdut un senator în favoarea PSD.

Conform ultimelor modificări, PSD deţine 202 voturi, în timp ce restul partidelor au 235 de parlamentari.

La aceştia se adaugă 17 parlamentari din partea minorităţilor naţionale. Tradiţional, parlamentarii minorităţilor naţionale votează cu partidul de la putere, în acest caz cu PSD. Totuşi, unul dintre aleşi, Ovidiu Victor Gantz, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a anunţat că va vota pentru moţiunea de cenzură.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat intenţia de a depune o moţiune de cenzură în sesiunea parlamentară ordinară.

Călin Popescu Tăriceanu a spus, la rândul său, că ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului la moţiunea de cenzură.

Totodată, USR a anunţat că va susţine moţiunea de cenzură dar nu este gata pentru a prelua guvernarea, ci aşteaptă reconfigurarea Parlamentului prin votul popular pentru a putea să aplice un program propriu.

Scenariul în care UDMR ar vota împotriva Guvernului este posibil în contextul în care Kelemen Hunor a precizat că partidul său nu va susţine guvernarea PSD. În cazul unor negocieri între PSD şi UDMR pentru susţinerea Guvernului, cel mai probabil partidul lui Kelemen Hunor ar impune condiţii greu de acceptat pentru social-democraţi.

UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD pe 23 martie 2019, din cauza lipsei de acţiune a PSD privind situaţia cimitirului din Valea Uzului.

În ultimii 29 de ani, doar trei moţiuni de cenzură au fost adoptate în Parlament, în 2009, 2012 şi 2017.

Conform articolului 113 din Constituţia României, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114. (mediafax.ro)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri