Pe ce a cheltuit Politehnica 1,2 milioane euro din bani publici? Bilanțul pe 2024, planurile pentru 2025
După radiografierea FC Politehnica Iași, Ziarul de Iași vă va prezenta în perioada următoare un tablou complet al cluburilor sportive locale importante, cu banii cheltuiți în 2024, rezultatele obținute și planurile pentru anul în curs.
Primul club intrat sub lupă este CS Politehnica Iași, care a trecut în 2024 sub umbrela Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Datele despre gruparea amintită au fost oferite de directorul clubului, Vasile Manole (foto).
De unde au venit banii
Politehnica a cheltuit 6.146.627 lei în 2024, adică circa 1,23 milioane de euro. Sursele de finanțare au fost: Ministerul Educației – 4.286.627 lei, Consiliul Local Iași – 1.300.000 lei, sponsorizări – aproximativ 140.000 lei. În calculul bugetului au intrat și cheltuielile cu utilitățile, achitate pentru căminul clubului, T25, de aproximativ 420.000 lei.
De notat că Poli nu a primit niciun leu de la Consiliul Județean Iași anul trecut.
Conform lui Manole, bugetul pe 2025 va fi tot în jurul valorii de 1,2 milioane euro.
Unde s-au dus banii?
Cele peste 6 milioane de lei au fost cheltuite pentru salarizarea celor 11 angajați ai clubului, a sportivilor și antrenorilor, utilitățile și întreținerea căminului T25, a poligonului de tir și a sălilor de tir, judo și șah, plata chiriilor pentru bazele sportive utilizate (Stadionul Tepro, Sala Polivalentă, Sala LPS, Sala Grădinari, sălile de fitness și recuperare), medicamentație și tratamente medicale, închirierea mijloacelor de transport necesare deplasărilor, aparatură, echipamente, consumabile, cazare, masă etc.
Cât câștigă un sportiv de la Politehnica?
În 2024, 50 de sportivi de la Politehnica au beneficiat de drepturi bănești prin contracte de activitate sportivă (CAS) ca urmare a finanțării de la autoritățile locale. Sumele au variat, la rugby masculin, de pildă, fiind între 556 și 3.334 lei brut, iar în cazul baschetbalistului american care a jucat anul trecut trei luni la Iași – 5.016 lei.
Totodată, 80 de sportivi au primit indemnizații de la club, precum și alimentație de efort. Cei care primesc bani din CAS, nu au mai primit indemnizații. Acestea sunt între 100 și 700 de lei pe lună, iar pentru alimentație se alocă lunar 600 de lei.
Cât câștigă angajații Politehnicii?
Sportivii de la Poli pot încasa și prime. Acestea variază de la 50 la 400 de lei la sporturile de echipă. La sporturile individuale, bonusurile sunt dependente de o grilă națională, pentru fiecare categorie de vârstă.
Mult mai bine față de sportivi stau cei 11 angajați cu contracte individuale de muncă (CIM). Directorul Manole încasează 7.100 de lei pe lună, iar personalul de execuție și cei doi antrenori care au CIM câștigă lunar sume nete cuprinse între 3 și 4 mii de lei.
Restul antrenorilor încasează maximum 1.200 de lei net lunar.
433 de sportivi și 24 de antrenori la nouă secții
Pe lângă cei 11 angajați cu CIM, Poli a declarat 433 de sportivi la Ministerul Educației, dintre care 216 studenți și 148 de elevi, și colaborează cu 24 de antrenori la cele nouă secții pe care le are. Opt dintre acestea sunt olimpice, iar una, șahul, neolimpică.
Iată numărul tehnicienilor de la Politehnica: șapte la rugby (patru la masculin, trei la feminin), cinci la atletism, câte doi la baschet, șah, tenis de masă, tir, judo, câte unul la handbal și badminton.
La nivel de sportivi, cei mai mulți sunt la rugby: 67 la masculin și 34 la feminin, incluzând și juniorii. Urmează șah – 50, baschet – 20 sportivi, 18 sportive și 35 de juniori și junioare, atletism și judo – câte 35, badminton și tir – 30, tenis de masă – 25, handbal – 22 etc.
Absenți la Jocurile Olimpice și de pe podiumurile competițiilor importante
În 2024, CS Politehnica nu a reușit să trimită vreun sportiv la Jocurile Olimpice sau să obțină vreo medalie la o competiție internațională de seniori de impact.
Clubul a subliniat însă că nouă fete de la rugby în șapte au devenit campioane europene la un sport inedit, rugby pe plajă, iar șapte dintre acestea au participat la Campionatul European. Sub tricolor au mai fost prezenți și alți sportivi de la Poli, la atletism, șah, badminton, tenis de masă, rugby masculin, baschet feminin 3X3 tineret, iar tiriștii Vlad Săcăleanu și Alexandru Sauca și judoka Vlăduț Simionescu au participat la Campionatele Europene de seniori.
Medalii internaționale doar la juniori și veterani
Singurele medalii internaționale obținute anul trecut de sportivii de la Politehnica neimplicați în sporturi de echipă au venit de la juniori și veterani.
Judoka Tudor Moșoi a câștigat un concurs de Cupă Mondială, la Dakar, la categoria de vârstă 18 ani, Andrei Zubcu a obținut aur și bronz la Balcaniada de badminton – under 18, Alina Popa a cucerit trei medalii de aur la Balcaniada pentru veterani, iar Mariana Perju a fost multiplă medaliată la Balcaniada de atletism veterani.
În total, în 2024 Poli a obținut 192 de medalii, față de 202 în 2023, grosul performanțelor venind de pe plan intern.
Jale la sporturile de echipă consacrate
Dacă la rugby feminin, unde activează patru cluburi în toată țara, Poli a dominat net competiția internă, câștigând campionatul și Cupa, la sporturile de echipă cu impact, unde, în trecut, erau obținute și medalii naționale, a fost jale. Asta chiar dacă toate formațiile UTI activează în ultimele eșaloane, unde nivelul este extrem de scăzut.
Astfel, handbalul masculin și baschetul feminin au fost printre codașele României, baschetbalistele – chiar ultimele, iar baschetul masculin a ratat promovarea. O clasare mai onorabilă a avut echipa de rugby masculin, locul II în ultima divizie, secția amintită fiind cea mai bine alimentată financiar dintre toate formațiile Politehnicii.
Obiectivele pentru 2025
CS Politehnica a anunțat că în 2025 își propune cucerirea unui număr de 200 de medalii naționale și internaționale, promovarea a 40-50 de sportivi în loturile naționale și participări la Europenele și Mondialele de juniori și tineret.
În privința sporturilor de echipă, nu se va ataca nicio promovare, motivul fiind inexistența resurselor pentru asigurarea unor bugete de 400 000 de euro de echipă pe an. De altfel, trupele de baschet feminin și masculin, precum și cea de handbal masculin navighează și în acest sezon în subsolurile ultimelor eșaloane, iar cea de rugby masculin nu va avea forța de a juca în elită.
Publicitate și alte recomandări video