Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cei care nu votează par a fi mai mulţi decât votanţii lui Iohannis

Pe cine pariază ieșenii că va fi președinte? Previziunile liderilor politici ieșeni

GALERIE
candidati prezidentiale
  • candidati prezidentiale
- +

Aproape de sfârşitul unei campanii electorale în care bătălia este, de fapt, singurul loc „disponibil“ pentru turul 2, foarte puţini lideri politici ieşeni cred că prezenţa la vot va trece de 50 la sută. Acest prag este indicat şi de casele de pariuri

Cu o săptămână înaintea primului tur al prezidenţiale­lor, contracandidatul cu cele mai mari şanse al lui Klaus Iohannis este, cel puţin la casele de pariuri, Dan Barna. Casa Pariurilor îl cotează cu 14,50 la sută din voturile exprimate duminica viitoare. Viorica Dăncilă apare în preferinţele pariorilor la egalitate cu Mircea Diaconu: 12,50 la sută. Actualul şef al statului, care candidează pentru al doilea mandat, este creditat cu 39,50 la sută din opţiuni. Peste 7.200 de pariuri au fost înregistrate la momentul consultării paginii Casei Pariurilor. Cât priveşte prezenţa, puţini participanţi se îndoiesc că va fi mai mică de 45 la sută sau mai mare de 55 la sută.
 
Site-ul sport888 oferă doar posibilitatea votului final. Vineri seara, ordinea candidaţilor era: Iohannis, Diaconu, Barna, Dăncilă. La Fortuna, Dan Barna are de asemenea prima şansă să fie contracandidatul lui Klaus Iohannis în turul al doilea. Cota următorilor doi clasaţi, Viorica Dăncilă şi Mircea Diaconu, este de peste două ori mai mare, iar a lui Theodor Paleologu, de peste cinci ori mai mare. Şi la Fortuna, prezenţa la vot de 50 la sută este indicată de cei mai mulţi pariori.
 
Dar cum văd oamenii politici ieşeni tendinţa oamenilor de a ieşi la vot duminica viitoare? Cel mai pesimist în acest sens este Sorin Iacoban, de la Pro România Iaşi, care nu crede că prezenţa la vot o va depăşi pe cea de la europar­la­men­tare (49 la sută) „în lipsa unei emoţii“. „De obicei, emoţia se creează în ultima săptămână de campanie“, ne-a declarat el. Iacoban a amintit că, până acum, campania electorală pentru preşedinte a fost despre guvern şi că au lipsit dezbaterile. Colegul său de alianţă, deputatul ALDE de Iaşi Varujan Vosganian, ne-a transmis că se aşteaptă la un procent al prezenţei la vot de 50 la sută. Şi deputatul PMP de Iaşi Petru Movilă vede campania de până acum drept una „prezidenţială-guvernamentală-Colectiv“. „Dacă oamenii s-ar manifesta conform trăirilor, supărărilor şi satisfacţiilor, ar trebui să vi­nă la vot peste 50 la sută“, e de părere liderul PMP Iaşi. El a estimat prezenţa între 45 şi 50 la sută, mai ales că „doar doi candidaţi au participat la dezbateri“ până acum, Theo­dor Paleologu şi Kelemen Hunor.
Liderul PSD Iaşi este cel mai optimist. „Cu siguranţă vor fi mult mai mulţi decât la europarlamentare“, ne-a declarat Maricel Popa. El cred că oamenii vor ieşi la vot motivaţi inclusiv de componenţa echipei guvernamentale propuse de Ludovic Orban.
Până la închiderea ediţiei, liderii PNL Iaşi şi USR Iaşi nu au răspuns solicitării noastre de a estima procentajul celor ca­re vor veni să voteze dumini­­ca viitoare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri