Pe fruntea lui scrie Topchef. Cum a ajuns ieşeanul să câştige 30.000 de euro

joi, 23 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Pe fruntea lui scrie Topchef. Cum a ajuns ieşeanul să câştige 30.000 de euro

Un ieşean şi-a adjudecat titlul de cel mai talentat bucătar al ţării. Alexandru Iacob (26 de ani) a câştigat concursul „Topchef“, iar celebrii Joseph Hadad, Nicolai Tand şi Tudor Constantinescu i-au prezis un viitor strălucit în arta culinară. În faţa pretenţiosului juriu, tânărul a prezentat preparate care mai de care mai sofisticate: biscuite cu cerneală de sepie, gât de pui cu vanilie, homar în baie de unt cu suc de rodii, piept de fazan cu piure de hribi şi sfeclă roşie marinată în mentă şi o prăjitură cu cremă de ciocolată albă şi nucă de cocos şi cremă de cartofi dulci. Joaca cu ingredientele şi prezentarea inedită au fost cărţile câştigătoare ale lui Alex, un adept al bucătăriei avangardiste, „un curent influenţat de bucătarii din întreaga lume, ce implică tehnici noi de gătit, bucătărie moleculară şi multe elemente luate din natură“, după cum ne explică însuşi „Topchef“.

„Un preparat poate crea emoţii“

Ieşeanul studiază cele mai complicate tehnici din bucătărie încă de la 20 de ani, când a plecat din străinătate pentru a urma cursuri de specialitate. Se numără printre singurii doi români care au absolvit Universitatea Basque Culinary Center din Spania, a urmat stagii de practică în Austria şi Germania şi a lucrat alături de cei mai buni bucătari-şefi din lume: Paco Morales, Luis Andoni şi Adrian Feran. „Pasiunea pentru bucătărie am descoperit-o încă de când eram copil, camera preferată din casa părintească fiind bucătăria, unde petreceam majoritatea timpului, urmărind-o sau ajutând-o pe mama. Lumea trebuie să înţeleagă că o mâncare nu trebuie privită doar ca o necesitate. Un preparat poate crea emoţii pe care nu le-ai mai trăit“, ne-a spus Alex Iacob. Susţine că bucătăria nu e o meserie de duzină, ci o artă, iar farfuriile sale sunt o dovadă în acest sens. Dacă ar fi să creeze un meniu pentru un restaurant, elementul cheie ar fi plating-ul. „Consider că modul cum este aşezat într-o farfurie contează cel mai mult: un preparat ce pare banal poate fi aranjat într-un mod cu totul deosebit“, subliniază talentatul bucătar.

Face cumpărăturile la piaţă

Farfuriile sale au fost admirate şi degustate, de-a lungul timpului, de persoane celebre, printre care deţinătorii brand-ului de maşini BMW, Armani şi membri ai circului „Cirque du Soleil“. Pentru meniul său zilnic însă apelează la alimente obişnuite: carne, peşte, legume şi fructe de sezon cumpărate direct din piaţă. Participarea la show-ul culinar „Topchef“ i-a adus, pe lângă râvnitul titlu, şi premiul de 30.000 de euro. Din aceştia, 3.000 de euro i-a oferit prietenului din competiţie, Istvan Veres, iar restul îi strânge pentru momentul în care va avea propriul restaurant. „Am început experienţa «Topchef» fără prea multe aşteptări, am reuşit să nu îmi pun presiunea că trebuie să câştig marele premiu. M-am gândit mereu că este experienţa vieţii mele, că trebuie să mă bucur de tot ce este în jur. Mă simt împlinit, bucuros că am primit cea mai frumoasă răsplată pentru anii frumoşi dedicaţi doar bucătăriei. Am avut norocul să întâlnesc oamenii potriviţi în această competiţie şi a fost o plăcere continuă să mă aflu printre ei“, a punctat chef Alex Iacob. Momentan, ieşeanul se află într-o scurtă pauză profesională, dar e în aşteptarea unor noi provocări şi propuneri.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii