Pe locul "Băncii de piele" din Iaşi au crescut bălării înalte cât un stat de om
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Pe locul "Băncii de piele" din Iaşi au crescut bălării înalte cât un stat de om

GALERIE
Spitalul Sf. Spiridon
  • Spitalul Sf. Spiridon
- +

Proiectul băncii de ţesuturi de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi se mişcă în pas de melc. Pe locul în care ar fi trebuit să fie amenajate cele 52 de module prevăzute în urmă cu cinci ani acum cresc buruieni. În cazul unui dezastru de amploarea incendiului petrecut în Clubul Colectiv din Capitală, chirurgii plasticieni nu au nicio resursă de grefă de piele la îndemână, singura şansă a victimelor fiind autogrefa. 

Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” a precizat că, în prezent, proiectul se află într-un punct mort deoarece Agenţia Naţională de Transplant (ANT) nu a mai dat niciun semn după verificarea documentaţiei deja existente. Demersurile pentru înfiinţarea unei bănci de ţesuturi la Iaşi au început în 2010, atunci când director medical al spitalului era dr. Camelia Bogdănici.

Medicul a explicat că finanţarea urma să fie din fonduri UE, însă după ce unitatea medicală a primit de la Primăria Iaşi locul în care urmau să fie amplasate modulele şi după ce resursa umană a fost instruită, proiectul s-a blocat. Ulterior, cele 52 de module aprobate nu au mai ajuns la Iaşi, iar investiţia în valoare de 1 milion de euro a fost abandonată. Astfel, finanţarea din fonduri europene a fost pierdută de statul român, realizarea proiectului actual fiind susţinută de Ministerul de Finanţe.

Pe lângă banca de ţesut de la Iaşi, statul intenţionează să înfiinţeze structuri similare şi la Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş. „După ce s-a anunţat că proiectul se reia, am primit vizita reprezentanţilor ANT care a verificat documentaţia pe care o aveam deja pregătită din 2010. Ni s-a spus că îndeplinim toate criteriile şi am fost apreciaţi că, faţă de celelalte centre în care se vor înfiinţa bănci, noi deja aveam arondat terenul pe care va fi amplasată banca”, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Potrivit directorului, următorul pas era încă o întâlnire cu reprezentanţi ai ANT, stabilită pentru luna septembrie, care nu a mai avut loc. Din această cauză, momentan, proiectul băncii de ţesuturi stă pe loc. „Urma ca, într-o vizită ulterioară, echipa de la ANT să vină cu propuneri concrete, efectiv cu acele module care urmau să constituie baza şi temeiul înfiinţării băncii de ţesuturi. Nu s-a mai întâmplat nimic de la acea primă vizită. O să întreb eu ANT care este stadiul acestor lucrări. Se dovedeşte încă o dată că e nevoie de această bancă de ţesuturi”, a subliniat managerul.

Investiţia pentru cele patru bănci se ridică la aproape trei milioane de euro. Banca de ţesuturi este acreditată de ANT şi derulează activitatea de transplant. Aceasta reprezintă o structură medicală în care ţesuturile de la donatorul viu sau de la cel aflat în moarte cerebrală sunt recoltate şi stocate în frigider la o temperatură de -80 de grade Celsius. În banca de ţesuturi pot fi păstrate şi corneele şi grefele de piele până la transplantarea lor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.