Pe mesele ieşenilor vor ajunge 24.000 de porci
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Pe mesele ieşenilor vor ajunge 24.000 de porci

GALERIE
carne de porc
  • carne de porc
- +

Numărul animalelor sacrificate în decembrie, în judeţ, se întinde pe o distanţă de 35 de kilometri.

 

Peste 24.000 de porci vor fi sacrificaţi în cursul lunii decembrie pentru ca ieşenii să pună pe masa de Crăciun preparate de sezon. Aşa rezultă dintr-un calcul realizat de „Ziarul de Iaşi” pe baza datelor statistice oferite de Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Puşi cap la coadă, porcii ce vor fi tranşaţi în decembrie 2015 s-ar întinde pe o suprafaţă mai mare de 35 de kilometri, cam cât distanţa dintre municipiul Iaşi şi comuna Bălţaţi. De la începutul acestui an, după primele estimări, 164.200 de porcine au luat calea abatorului, faţă de 149.400 capete, câte s-au consemnat pe parcursul anului precedent. În luna decembrie din 2015, circa 22.000 de suine au fost tăiate în abatoarele din judeţ, iar în ultima lună din 2014 aproape 18.000 de porci.

În urmă cu trei ani, în decembrie 2013, aproximativ 14.000 de porcine au fost sacrificate în judeţul Iaşi. În medie, de la începutul acestei luni, un kilogram de carne de porc „în viu” se vindea la preţul de 8-9 lei, cu un leu mai mult faţă de anul trecut. În condiţiile în care greutatea minimă din abator a unui exemplar trebuie să fie în jur de 105 kilograme, rezultă că, la nivelul judeţului Iaşi, peste 20 de milioane de lei vor scoate din buzunare ieşenii pentru a pune pe masa de Crăciun nelipsitele preparate tradiţionale. De la începutul acestei luni, în urma solicitărilor persoanelor care au dorit examinarea trichineloscopică a cărnii de porc, medicii veterinari din circumscripţiile de control alimentare din judeţul Iaşi au examinat peste 500 de probe, dintre care 130 provin de la porci mistreţi.

În urma analizelor nu a fost constatată prezenţa parazitului Trichinella spp, a transmis conducerea DSVSA. Inspectorii sanitari veterinari au derulat zilele acestea şi o serie de acţiuni suplimentare de supraveghere a unităţilor alimentare pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare în rândul populaţiei. „Au fost efectuate numeroase controale atât în unităţile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare, cât şi în târgurile de animale şi pieţele agroalimentare de pe teritoriul judeţului Iaşi. Până în prezent, au fost verificate 14 târguri de animale, 23 de magazine alimentare, 9 pieţe agroalimentare şi 8 măcelării.

Concomitent, inspectorii DSVSA au controlat 16 depozite alimentare, 11 brutării, 9 supermarketuri şi 13 restaurante. În urma deficienţelor constatate au fost aplicate 5 amenzi în valoare totală de 6.200 lei. Din cuantumul total, două amenzi, în valoare de 1.200 lei fiecare, au fost acordate ca urmare a comercializării de animale fără documente sanitare veterinare. O sancţiune contravenţională tot de 1.200 de lei a fost aplicată unui alt agent economic pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, iar două amenzi, în valoare totală de 2.600 lei pentru comercializarea produselor alimentare în spaţii neaprobate din punct de vedere sanitar-veterinar”, a declarat medicul veterinar Gabriel Ciobanu, directorul executiv DSVSA. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.