Pe multe le-ai învăţat la şcoală, dar GREŞIT. Top 5 MARI Fapte istorice care nu sunt adevărate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Pe multe le-ai învăţat la şcoală, dar GREŞIT. Top 5 MARI Fapte istorice care nu sunt adevărate

GALERIE
istorie1
  • istorie1
- +

Istoria a avut nevoie de eroi, iar eroii au avut nevoie de fapte măreţe pentru a rămâne veşnic în istorie. Aşa au luat naştere micile neadevăruri pe care cu toţii le credem în prezent reale. Există o serie de fapte şi evenimente care nu au avut loc niciodată de-a lungul istoriei, dar despre care credem că sunt reale, relatează CNN.  

Povestea vikingilor care au descoperit America

Spre exemplu, în data de 9 octombrie americanii sărbătoresc "Leif Eriksson Day". Sărbătoarea îl onorează pe exploratorul viking care se presupune că ar fi fost primul care a păşit în America de Nord. Americanii obişnuiesc să poarte coifuri cu coarne care ne amintesc tuturor de vikingi, dar adevărul este cu totul altul, scrie mediafax.ro

Povestea vikingilor  este plină de dezinformare. În primul rând, nu există nicio dovadă că aceştia purtau în urmă cu mii de ani celebrele coifuri cu coarne, iar istoria a dovedit teoria conform căreia Cristofor Columb  a fost omul care a descoperit America.  

Celebra frază "Lasă-i să mănânce cozonac" 

Celebra frază atribuită Mariei Antoaneta este mai mult un mit decât realitate. Cu toţii ştim că Maria Antoaneta este responsabilă pentru fraza ,,Lasă-i să mănânce cozonac", atunci când parizienii răsculaţi se plângeau că sunt atât de săraci încât nu îşi permit nici pâine.

Istoricii susţin însă că Marie-Thérèse, soţia lui Ludovic al XIV-lea, a fost cea care a spus de fapt aceste vorbe, cu un secol mai devreme.

Miturile din jurul lui George Washington

Da, primul preşedinte al Statelor Unite a avut unele probleme dentare serioase.  Chiar dacă a purtat de-a lungul timpului proteze, nu este adevărat că acestea erau confecţionate din lemn.  Potrivit MountVernon.org, George Washington avea dinţi falşi din mai multe materiale, inclusiv fildeş, aur şi plumb.

De asemenea, nici povestea conform căreia ar fi tăiat un cireş de la bază doar pentru a striga mai apoi ,, Eu nu pot spune minciuni", nu este adevărată.

Micul Napoleon

În ciuda complexului de înălţime de care este legat numele lui Napoleon, acesta nu a fost un om deosebit de scund pentru vremea lui. În perioada aceea, bărbaţii francezi nu erau cu mult mai înalţi decât Napoleon Bonaparte. 

Se crede că această poveste care are o mare rezonanţă şi în prezent s-a născut din propaganda britanică, care a încercat mereu să îi scadă popoularitatea imensă de care se bucura liderul francez. 

Mărul lui Newton

Povestea conform căreia tânărul Isaac Newton a dezvoltat teoria gravitaţiei în timp ce stătea sub un copac şi i-a căzut un măr în cap este una extrem de populară.

Cu toate acestea, în 2010, Royal Society din Londra a pus la dispoziţie o versiune digitală a manuscrisului original, care a documentat modul în care fizicianul a conceput celebra teorie a gravitaţiei. Chiar dacă în manuscris se specifică faptul că Newton era în grădina mamai sale în Lincolnshire când a văzut un măr căzând dintr-un copac, nu se specifică nimic despre faptul că mărul l-ar fi lovit în cap.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.