Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pe perioada concediilor, bătrânii sunt abandonaţi tot mai des în spitale, dar şi în casele lor

GALERIE
batrani
  • batrani
- +

Din păcate, neglijarea vârstnicilor cu probleme medicale, a celor cu dizabilităţi sau a celor care nu se mai pot îngriji singuri este o practică veche şi permanentă, cu puternice repercusiuni afective, emoţionale şi medicale asupra vârstnicului abuzat“, arată prof.dr. Ioana Dana Alexa, şef al Secţiei de Geriatrie de la Spitalul „Parhon“.

Deşi problema vârstnicilor abandonaţi în spitale de către propria familie nu mai reprezintă o noutate, astfel de cazuri fiind foarte des întâlnite, medicii de la majoritatea spitalelor ieşene susţin că anul acesta, în perioada de vară, aceste cazuri au fost mult mai numeroase. Practica este mai des întâlnită însă în perioada sărbătorilor religioase, de Crăciun sau de Paşte, când vârstnicii ajung la spital pentru un control, după care familia „uită“ să îi mai recupereze. Motivul ar fi că, pe perioada verii, membrilor unei familii le este mai dificil să aibă grijă de un vârstnic, fiind momentul în care pleacă în vacanţă. Un astfel de caz a ajuns în cursul lunii trecute la Spitalul de Neurochirurgie, unde o femeie care fusese operată în urmă cu mai mulţi ani de o tumoră cerebrală a fost adusă de către copiii săi, pe motivul unui control, deşi starea de sănătate nu o impunea.

Aceştia nu au mai venit să o externeze, transmiţând medicilor că sunt plecaţi în concediu. În astfel de cazuri, unitatea medicală trebuie să declanşeze o anchetă socială şi să ia legătura cu primăria din localitatea de domiciliu pentru a se lua măsurile necesare. Majoritatea cazurilor se prezintă la spitalele care au unităţi de primire a urgenţelor, dar astfel de cazuri au ajuns şi la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, unde au fost aduşi diferiţi vârstnici care fie nu au o familie, fie au fost uitaţi de aceasta, având totodată şi mai multe probleme de sănătate care necesită supraveghere.

În Clinica de Geriatrie din cadrul unităţii medicale, unde sunt îngrijiţi vârstnici peste 65 de ani, nu ajung foarte multe cazuri, însă specialiştii de aici susţin că problema abandonului în cazul bătrânilor este una reală şi care nu se întâmplă doar în spital, ci şi în propria locuinţă, unde aceştia trăiesc singuri, în condiţii greu de imaginat. „La noi în clinică politica este diferită, avem grijă să ne luăm toate măsurile necesare pentru a colabora cu familia, avem o filieră mai bine stabilită prin natura specialităţii. Din păcate, neglijarea vârstnicilor cu probleme medicale, a celor cu dizabilităţi sau a celor care nu se mai pot îngriji singuri este o practică veche şi permanentă, cu puternice repercusiuni afective, emoţionale şi medicale asupra vârstnicului abuzat. La un anumit moment în viaţă, de obicei când se instalează o boală invalidantă, vârstnicul necesită o evaluare realizată optim de o echipă multidisciplinară de geriatrie care va aprecia gradul de dependenţă şi tipul de îngrijiri de care are nevoie“, a precizat prof.dr. Ioana Dana Alexa, medic primar şi şef al Secţiei Clinice de Geriatrie de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“. Specialiştii susţin că, pentru stoparea acestui fenomen, ar fi nevoie de o organizare mai eficientă a sistemelor sociale, existând totodată şi bătrâni care, prin prisma afecţiunilor de care suferă, sunt foarte dificil de îngrijit. De exemplu, primăria dintr-un anumit sat ar putea să ajute o familie care nu poate îngriji un vârstnic cu mai multe afecţiuni sau o familie ai cărei copii sunt plecaţi în străinătate, iar părinţilor rămaşi acasă nu are cine să le poarte de grijă.

„Prevenirea abandonului este un proces delicat, care implică multă educaţie, informare şi comunicare pentru vârstnic şi familia acestuia. Este nevoie de elaborarea unui plan de îngrijire pe termen lung care trebuie armonizat cu resursele financiare, afective, emoţionale ale acestuia, ale familiei. Există mai multe opţiuni: familia se poate ocupa de îngrijirea vârstnicului în totalitate sau necesită sprijinul unei firme de îngrijiri la domiciliu; familia nu este aproape, dar poate angaja persoană de îngrijire la domiciliu sau familia nu se poate ocupa şi pacientul se orientează către o instituţie de îngrijire“, a completat medicul ieşean. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri