Pe perioada concediilor, bătrânii sunt abandonaţi tot mai des în spitale, dar şi în casele lor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Pe perioada concediilor, bătrânii sunt abandonaţi tot mai des în spitale, dar şi în casele lor

GALERIE
batrani
  • batrani
- +

Din păcate, neglijarea vârstnicilor cu probleme medicale, a celor cu dizabilităţi sau a celor care nu se mai pot îngriji singuri este o practică veche şi permanentă, cu puternice repercusiuni afective, emoţionale şi medicale asupra vârstnicului abuzat“, arată prof.dr. Ioana Dana Alexa, şef al Secţiei de Geriatrie de la Spitalul „Parhon“.

Deşi problema vârstnicilor abandonaţi în spitale de către propria familie nu mai reprezintă o noutate, astfel de cazuri fiind foarte des întâlnite, medicii de la majoritatea spitalelor ieşene susţin că anul acesta, în perioada de vară, aceste cazuri au fost mult mai numeroase. Practica este mai des întâlnită însă în perioada sărbătorilor religioase, de Crăciun sau de Paşte, când vârstnicii ajung la spital pentru un control, după care familia „uită“ să îi mai recupereze. Motivul ar fi că, pe perioada verii, membrilor unei familii le este mai dificil să aibă grijă de un vârstnic, fiind momentul în care pleacă în vacanţă. Un astfel de caz a ajuns în cursul lunii trecute la Spitalul de Neurochirurgie, unde o femeie care fusese operată în urmă cu mai mulţi ani de o tumoră cerebrală a fost adusă de către copiii săi, pe motivul unui control, deşi starea de sănătate nu o impunea.

Aceştia nu au mai venit să o externeze, transmiţând medicilor că sunt plecaţi în concediu. În astfel de cazuri, unitatea medicală trebuie să declanşeze o anchetă socială şi să ia legătura cu primăria din localitatea de domiciliu pentru a se lua măsurile necesare. Majoritatea cazurilor se prezintă la spitalele care au unităţi de primire a urgenţelor, dar astfel de cazuri au ajuns şi la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, unde au fost aduşi diferiţi vârstnici care fie nu au o familie, fie au fost uitaţi de aceasta, având totodată şi mai multe probleme de sănătate care necesită supraveghere.

În Clinica de Geriatrie din cadrul unităţii medicale, unde sunt îngrijiţi vârstnici peste 65 de ani, nu ajung foarte multe cazuri, însă specialiştii de aici susţin că problema abandonului în cazul bătrânilor este una reală şi care nu se întâmplă doar în spital, ci şi în propria locuinţă, unde aceştia trăiesc singuri, în condiţii greu de imaginat. „La noi în clinică politica este diferită, avem grijă să ne luăm toate măsurile necesare pentru a colabora cu familia, avem o filieră mai bine stabilită prin natura specialităţii. Din păcate, neglijarea vârstnicilor cu probleme medicale, a celor cu dizabilităţi sau a celor care nu se mai pot îngriji singuri este o practică veche şi permanentă, cu puternice repercusiuni afective, emoţionale şi medicale asupra vârstnicului abuzat. La un anumit moment în viaţă, de obicei când se instalează o boală invalidantă, vârstnicul necesită o evaluare realizată optim de o echipă multidisciplinară de geriatrie care va aprecia gradul de dependenţă şi tipul de îngrijiri de care are nevoie“, a precizat prof.dr. Ioana Dana Alexa, medic primar şi şef al Secţiei Clinice de Geriatrie de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“. Specialiştii susţin că, pentru stoparea acestui fenomen, ar fi nevoie de o organizare mai eficientă a sistemelor sociale, existând totodată şi bătrâni care, prin prisma afecţiunilor de care suferă, sunt foarte dificil de îngrijit. De exemplu, primăria dintr-un anumit sat ar putea să ajute o familie care nu poate îngriji un vârstnic cu mai multe afecţiuni sau o familie ai cărei copii sunt plecaţi în străinătate, iar părinţilor rămaşi acasă nu are cine să le poarte de grijă.

„Prevenirea abandonului este un proces delicat, care implică multă educaţie, informare şi comunicare pentru vârstnic şi familia acestuia. Este nevoie de elaborarea unui plan de îngrijire pe termen lung care trebuie armonizat cu resursele financiare, afective, emoţionale ale acestuia, ale familiei. Există mai multe opţiuni: familia se poate ocupa de îngrijirea vârstnicului în totalitate sau necesită sprijinul unei firme de îngrijiri la domiciliu; familia nu este aproape, dar poate angaja persoană de îngrijire la domiciliu sau familia nu se poate ocupa şi pacientul se orientează către o instituţie de îngrijire“, a completat medicul ieşean. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.