Pe repede înainte, la o ședință fulger, Costel Alexe și-a ales vicii printr-un șiretlic ingenios. Opoziția, luată ca din oală
Consiliul Județean are vicepreședinți după o ședință convocată cu doar două ore înainte. Motivul întrunirii a fost modificarea unui proiect important, dar a cărui documentație nu e gata nici după zece ani. S-a decis însă și altceva, chiar dacă PSD și USR au absentat: noii vicepreședinți ai CJ.
Din grupul consilierilor AUR, Marius Ostaficiuc a solicitat amânarea propunerii de modificare a Regulamentului CJ privind alegerea vicepreședinților, precum și explicații privind caracterul de urgență al ședinței.
Propunerea respectivă schimbă articolul 11 (alin. 1), potrivit căruia „Consiliul Județean Iași alege prin vot secret, cu majoritate absolută, 2 vicepreședinți din rândul consilierilor județeni în funcție, în prima ședință a Consiliului Județean Iași după validarea mandatelor și depunerea jurământului de către toți consilierii județeni”. De ieri, aliniatul 1 e o frază mai scurtă: „Consiliul Județean Iași alege prin vot secret, cu majoritate absolută, 2 vicepreședinți din rândul consilierilor județeni în funcție”. Modificarea presupune stabilirea majorității absolute raportată la numărul consilierilor în funcție, nu la numărul total al acestora.
În acest moment, sunt validați 32 de consilieri din totalul celor 36 de mandate, câte numără CJ Iași. Prin urmare, majoritate absolută înseamnă 17 voturi, nu 19 cât ar fi fost în vechiul regulament.
Salvarea a venit de la un proiect întârziat peste măsură
Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a răspuns, referitor la urgența convocării, că „mâine dimineață (miercuri, n.r.) avem termen de răspuns la un proiect (…) clarificări către ADR Nord-Est în ceea ce privește Centura ușoară de ocolire a municipiului Iași. Adică eram obligați să facem oricum ședința astăzi, cel târziu mâine dimineață”.
Înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași este o reeditare a unui proiect mai vechi, inclus în Masterplanul drumurilor județene 2014-2020, când se numea Axa 3. El presupune modernizarea mai multor segmente de drum județean și de drumuri comunale care vor urca și ele la rangul de drumuri județene. Odată lămurită urgența, s-a trecut la modificarea regulamentului.
Lovitură regulamentară
Modificarea Regulamentului a trecut cu votul celor 16 consilieri județeni prezenți, alături de cel al președintelui Costel Alexe, al 17-lea. Ulterior, secretarul județului a invocat o adresă a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, atașată proiectului de hotărâre, în care cei de la București consideră că o ordonanță emisă în pandemie (190/2020) și care ar fi modificat condițiile depunerii jurământului de către aleșii locali nu mai este valabilă.
CITESTE SI: Lista noilor consilieri județeni care depun jurământul, astăzi, în Sala Voievozilor
În consecință, viceprimarii și vicepreședinții „sunt aleși de către un consiliu local, respectiv consiliu judeţean care este «declarat ca legal constituit»”. Asta presupune ca numărul consilierilor care au depus jurământul să fie „mai mare decât primul număr natural strict mai mare decât jumătate din numărul membrilor consiliului local”. Cum la Iași 32 de aleși au depus jurământul până acum, din totalul de 36 de mandate ale CJ, „este legală procedura de alegere a celor doi vicepreședinți”, a conchis secretarul general al județului.
Finul, propunerea nașului
„Dați-mi voie, stimați colegi, având în vedere buna administrație și evident bunele rezultate ale acestui consiliu județean împreună cu executivul CJ Iași, cred că pentru dezvoltarea județului nostru să continuăm în aceeași formulă evident cu permisiunea dumneavoastră propunerile pentru cele două funcții de vicepreședinți sunt domnii Sorin Afloarei și Marius Dangă”, a „îndrăznit” puțin emoționat președintele Costel Alexe, la invitația secretarului general al județului.
Cei prezenți au votat pe rând, iar la final, s-au consemnat exact atâtea voturi pentru cei doi vicepreședinți câți consilieri mai erau în sală alături de șeful CJ: 17, adică minimul necesar pentru efectivul de moment de 32 de consilieri care au depus jurământul.
Liberalii (13 consilieri plus președintele) au fost sprijiniți de trei aleși de la alte partide: Marius Lupu (PMP), Ina Paladi (Forța Dreptei) și Mihaela Mitrea (AUR).
Au lipsit grupurile PSD și USR, iar ceilalți patru consilieri ai AUR au părăsit sala.
Prefectul, solicitat să verifice legalitatea ședinței
Liderul primului grup de consilieri, Cristian Stanciu, ne-a spus că ședința a fost convocată prea rapid, respectiv cu doar două ore înainte, pentru ca oamenii să poată pleca de la serviciu ca să fie prezenți fizic.
„Având în vedere modul intempestiv în care a fost convocată ședința de astăzi, precum și așa-zisa urgență a ședinței, vom solicita Prefectului județului să verifice legalitatea ședinței și a proiectelor de hotărâre care vizează alegerea vicepreședinților CJ. Aceștia au fost aleși doar cu 17 voturi din 17 consilieri prezenți și cu o majoritate de strânsură, mascată de urgența proiectului șoselei de centură”, a adăugat liderul grupului PSD.
La rândul lui, președintele USR Iași, Ștefan Tanasă, ne-a spus că astfel de ședințe trebuie să fie în interesul ieșenilor și că aleșii partidului vor contribui în mod real în cadrul întrunirilor convocate în acest sens.
Odată depășit acest vot, celelalte propuneri au trecut rapid de vot. Printre ele, două privind proiectul Centurii ușoare – cu noul traseu scurtat cu doi kilometri față de ultima variantă adoptată și, în consecință, cu 19 milioane de lei mai ieftin.
Practic, valoarea modificată a ajuns la 417,78 de milioane de lei inclusiv TVA, din care suma nerambursabilă este de 295,22 de milioane.
Trebuie menționat că aceste prețuri sunt calculate la nivelul celor din august 2020. Pentru comparație, Axa Iași-Suceava – unde lucrările începuseră cu doar câteva luni înainte, la finalul anului 2019 – a costat aproape dublu față de estimarea inițială.
Publicitate și alte recomandări video