TEXT UMORISTIC

Pe români îi doare-n primul tur

vineri, 22 noiembrie 2024, 10:00
3 MIN
 Pe români îi doare-n primul tur

Parcă mai ieri se întreceau voinicește Viorica și Iohannis: tiii, cum trece timpul! Suntem iar în prag de așa ceva, duminică e primul tur și încă nu se știe ce și cum. Poimâine, așadar, sunt alegeri prezidențiale; azi e liniște, nu se mai aud discursuri, nu se mai lipesc afișe, nu se mai mâzgâlesc afișele contracandidaților, nu se mai pomenesc nume în emisiuni, nu se mai aude nici musca, deoarece a înțepenit de frig pe o căciulă de politician etc.

E liniștea care precede furtuna, ar spune unii; totuși, cam de fiecare dată când e program de liniște, se găsesc copii să bată mingea ori un vecin cu bormașina. Despre pregătirile pentru votare în cele ce urmează!

Echilibrul în natură se păstrează

Oamenii de știință care spun că, în natură, nimic nu se pierde și nimic nu se câștigă, ci totul se transformă, în numele echilibrului global, care se păstrează, beneficiază în aceste zile de multe argumente suplimentare. Prin diverse localități ale patriei au fost aduse deja în secțiile de votare cabine din lemn, în care alegătorii să intre singuri cu hârtia în mână și să-și facă treaba. Practic, este vorba despre acele cabine în care până și președintele intră neînsoțit, ca să spunem așa. Acestea au apărut nu din senin: legea conservării spune că tot atâtea cabine similare au dispărut din alte părți – mai exact, din funduri de curți. Exact la fel ca legea spun și posesorii acestora, nevoiți ca, până luni, să se abțină sau să facă după tufe ori garduri.

Cine râde la urnă râde mai bine

Din câte spun corespondenții noștri răspândiți prin țară, problema urnelor pentru votare a fost rezolvată în diverse moduri. Unde nu s-au găsit fonduri pentru achiziționarea de urne speciale din import, cu senzori, iluminare interioară, climatizare bi-zonă și cristale Swarovski (o sută de mii de euro, ocazie specială, bragă!), s-au folosit cutii din carton de la aspiratoare, mașini de spălat, aragazuri, reșouri ori fiare de călcat (mai mici, în loc de urne mobile). Un entuziast alegător din Consumatori s-a oferit să aducă (desigur, contra unei taxe modice) urna cu cenușa bunicului său Haralambie Ciupercuță, fiindcă acesta oricum nu va avea nevoie de ea în ziua de votare, de vreme ce figurează pe listele de alegători din localitate.

Micul ecran pentru cei mici

Nenumărați primari s-au pregătit pentru alegeri: și-au scos din șifoniere, și-au periat și curățat costumele de naș, și-au cumpărat cămăși noi, chiar și cravate, iar unii și-au spălat ciorapii de protocol. Soțiile și soacrele lor au fost la coafor, de unde au revenit cu părul făcut permanent, tip „sărmăluțe”. Cu toții sunt conștienți de importanța zilei de duminică, zi de alegeri – când e posibil să vină de la televiziuni, să filmeze, și nu pot apărea pe post oricum, cu părul vâlvoi și pete de vin pe cămăși! Dacă vor veni de la televiziuni, îi vor întâmpina, după datină, cu pâine și sare, fiindcă altceva nu prea a mai rămas.

Atenție! Votatul creează dependență!

Ca să nu mai iasă încurcături și necazuri, ca în alte dăți, câteva mii de votanți (deja împărțiți, alfabetic, pe autocare) vor avea asupra lor, în portofel, câte o hârtie de la medic, cum că sunt dependenți, întocmai ca drogații, alcoolicii și fumătorii, așa că, dacă votează prima dată, li se deschide pofta și nu se mai pot abține să nu voteze până seara de cât mai multe ori. La primul vot ei nu pot renunța, fiind o chestie de patriotism, de iubire de țară.

Consumați zilnic doi litri de lichide!

Patronii diverselor localuri aflate în apropierea unor secții de votare au fost atenționați să nu comercializeze băuturi alcoolice pe durata alegerilor, adică taman când electoratul are poftă mai mare, când alegătorul are nevoie de măcar una mică, să prindă curaj înainte de a intra în cabine, apoi de măcar zece mari, să i se dezlege limba pentru comentariile de după, cu ceilalți colegi de frapieră, în fața televizorului de bufet, în așteptarea rezultatelor exit-poll, după care de alte rânduri, de bucurie ori necaz, de la caz la caz. Am înțeles că problema a fost rezolvată deja, peturile de suc fiind umplute cu seringa, prin dop, cu secărică, vin alb sau roșu, țuică ori rachiuri diverse, funcție de culoarea fructelor de pe etichete – lămâie, zmeură, ananas etc.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii