Cum să „păcălești” dopul rutier de la Podu Iloaiei: trei variante active, două de rezervă

duminică, 02 februarie 2025, 09:20
3 MIN
 Cum să „păcălești” dopul rutier de la Podu Iloaiei: trei variante active, două de rezervă

Ce trasee alternative mai mult sau mai puțin avantajoase au cei care vor să depășească ambuteiajele cronice de pe Europeană.

Două proiecte importante de infrastructură rutieră au „încercuit” Podu Iloaiei, dar niciunul nu are mari șanse să fie gata înainte de 2028, următorul an electoral. Varianta ocolitoare, aproximativ 4 km de drum cu o bandă pe sens la sud de Podu Iloaiei, nu a ieșit nici din birourile de la CNAIR – companie care a promis să predea Iașului documentația adunată până acum.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Cât privește autostrada, anunțul de licitație pentru segmentul Tg. Frumos-Lețcani ar putea să fie afișat săptămâna viitoare pe platforma electronică de achiziții publice. După atribuire, contractul va avea o durată de 46 de luni (10 luni pentru proiectare și 36 pentru construirea propriu-zisă a segmentului lung de aproape 29 km. Unul dintre criteriile de evaluare a ofertelor este deja evidențiat: prioritizarea segmentului lung de cca. 10 km care trece la nord de Podu Iloaiei.

Așadar, ce opțiuni au conducătorii auto dacă vor să ocolească ambuteiajele create pe drumul național cu o bandă pe sens care altminteri nu poate fi lărgit cu niciun chip?

Când nu e aglomerat drumul prin Podu?

  1. Prima opțiune este traversarea orășelului la ore cu trafic redus – adică nu după-amiază (mai ales nu vineri) pe sensul dinspre Iași, respectiv nu duminică în a doua parte a zilei și nu luni dimineață pe direcția spre Iași.
  2. Astă-vară, varianta de ocolire pe unde au apucat-o mai multe autovehicule – dar accesibilă doar în lipsa ploilor – era un drum de pământ. „Centura” de vreme bună a fost folosită de cei care veneau dinspre Lețcani, capătul fiind la un kilometru de avionul abandonat pe cealaltă parte a DN 28. Drumul de pământ intră în Podu Iloaiei pe strada Ștefan cel Mare (tot de pământ, în ciuda numelui), care la rândul ei „iese” în DJ 282D, drumul județean dintre Românești și Podu Iloaiei.

O altă variantă pe sensul Iași-Podu Iloaiei, cu un carosabil mai bun, dar incomparabil mai lungă, va fi accesibilă de la toamnă, când Eky-Sam trebuie să încheie lucrările pe cei 6 km dintre Potângeni și Românești. Noul drum va face legătura între Movileni (pe Axa rutieră Iași-Suceava) și Podu Iloaiei. Distanța este însă dublă față de cea dintre Iași și Podu Iloaiei.

De la alternativa de pe câmp, la cea de pe asfalt

În sens invers, spre Iași, alternativa este tot una cu mulți kilometri, dar pe drumuri județene modernizate.  Astfel, după Bălțați, cei care vor să scape de Podu Iloaiei pot să vireze dreapta spre Mădârjești (DJ 282E), iar după Lungani să continue la stânga spre Bocnița (DJ 207A) și mai departe spre Scobâlțeni/ Podu Iloaiei (DJ 282D). Traseul are aproximativ 25 km, față de 11 km pe Europeană.

3. În fine, în lipsa autostrăzii, o variantă mai avantajoasă pentru cei care vin sau merg spre Pașcani sau Suceava este traseul Axei rutiere Iași-Suceava. Traseul de drumuri județene depășește 90 km până la Pașcani, față de 70 km pe drumul național, iar viteza de deplasare este mai mică, date fiind și numeroasele curbe mai strânse pe DJ decât pe DN. Lucrările la Axă au fost finalizate de mai bine de un an, iar tronsonul întârziat din județul Suceava va fi și el gata anul acesta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii