Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum s-a rătăcit Autostrada Unirii prin munţi?

Pe urmele utilajelor la A8, prin munții Neamțului. Ce s-a găsit? „E bătaie de joc“

GALERIE
MVA_A8_autostrada1MVA_A8_autostrada0
  • MVA_A8_autostrada1
  • MVA_A8_autostrada0
- +

Temerile că firma care şi-a asumat pentru o sumă mult prea mică studiile tehnice din teren în proiectul Autostrăzii Unirii nu îşi va face corect treaba par a se adeveri. Membri ai asociaţiilor pro-autostradă s-au deplasat pe traseu, în judeţul Neamţ, acolo unde firma spaniolă ACCIONA face forări în baza unui contract cu CNAIR. „Un singur utilaj. E o bătaie de joc“, spun reprezentanţii asociaţiilor, care s-au întors ieri la Iaşi. Aceştia reclamă avansul prea lent al studiilor din teren. „CNAIR nu are control asupra a ceea ce se întâmplă“, avertizează liderul uneia dintre asociaţiile civice. S-a solicitat o întrevedere cu şeful statului şi cu premierul pentru deblocarea situaţiei. O treabă făcută de mântuială în acest stadiu al lucrării poate duce la blocarea viitoare a întregului proiect. Întârzierile, de asemenea, pot afecta grav, poate iremediabil, finanţările pentru A8.

La trei ani şi jumătate de la primele mitinguri de amploare, pe Pietonalul din centrul Iaşului, şi la doi ani şi jumătate de la adoptarea unei legi pentru A8, în Parlamentul de la Bucureşti, proiectul Autostrăzii Unirii nu s-a mişcat prea mult: se actua­lizează studiul de fezabilitate pe segmentul montan şi se întocmesc studiul şi proiectul tehnic pentru ceilalţi 100 de kilometri, între Prut şi Siret. Nerăbdarea, dar şi nemulţumirile cresc în rândul asociaţiilor pro-autostradă.

Un ultim protest de amploare a avut loc cu zece zile în urmă la Cristeşti, unde sute de oameni şi sute de autovehicule de toate felurile au ocupat intersecţia E85/DN 15B (drumul spre Tg. Neamţ) cerând urgentarea întocmirii documentaţiei.

Amintim că SF şi proiectul pe tronsonul Ungheni-Iaşi-Tg. Neamţ au termen de finalizare începutul verii 2023, în vreme ce actualizarea studiului pe partea montană a A8 a intrat în prelungiri: termenul iniţial, ianuarie 2021, a fost extins până la sfârşitul lunii noiembrie.

„Nu se întrevede un termen de execuţie predictibil“

Ieri, asociaţiile Împreună pentru A8, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Transportatorii de Mărfuri Bucovina, Fermierii Grânari şi mai mulţi oameni de afaceri au remis preşedintelui şi premierului solicitarea unei întrevederi „în vederea stabilirii unui orizont de timp în care românii din această regiune urmează să beneficieze de autostrăzile A7 şi A8. Deşi autostrăzile Moldovei au reprezentat un angajament asumat de toate partidele politice în ultimii ani, în realitate nu se întrevede un termen de execuţie predictibil“.

„Am fost ieri (alaltăieri, n.r.) în teren, la Leghin, în comuna Pipirig-Neamţ, şi am constatat o bătaie de joc în privinţa proiectului A8 de la Târgu Mureş la Târgu Neamţ: un singur utilaj care încerca să foreze fără să fie adaptat la situaţia din teren. Cei de la CNAIR au fost nevoiţi să recunoască existenţa unor probleme mari pe acest traseu, şi nu se întrevăd soluţii în viitorul apropiat“, a declarat Ionel Apostol, liderul Asociaţiei Împreună pentru A8.

„Marea problemă este de ordin politic şi administrativ. Nu vedem existenţa unei voinţe politice pentru ca autostrada A8 să se construiască. E o incapa­citate administrativă majoră: pe tronsonul montan există o singură foreză, iar cei de la CNAIR nu controlează ce se întâmplă acolo. Trebuie schimbată această atitudine, pentru că altfel nu vom vedea autostrada gata nici în 2030“, a declarat şi Dorin Dobrincu, lider al Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Între 0 şi 95 la sută

Ieri, Asociaţia Moldova Vrea Autostradă a prezentat grafic stadiul lucrărilor de prospectare a terenului. Astfel, dacă studiul de fezabilitate este realizat în proporţie de 75 la sută, măsurătorile geotehnice lipsesc cu desăvârşire pe partea cea mai dificilă, Tulgheş-Poiana Largului, şi sunt făcute în foarte mică măsură pe distanţa Poiana Largului - Tg. Neamţ. Capetele, respectiv Tg. Mureş - Miercurea Nirajului - Sovata şi Tg. Neamţ - Cristeşti, sunt mai aproape de 100 la sută.

„Am atras atenţia asupra întârzierilor în derularea contractului ACCIONA - CNAIR pentru sectorul montan al A8, întârzieri care au potenţialul de a deveni riscuri majore pentru finanţarea unor porţiuni din A8 prin PNRR. Este necesar ca prestatorul să conştientizeze la rândul său acest aspect“, se arată în ultimul mesaj al MVA afişat pe pagina de Facebook împreună cu graficul progresului pe sectorul montan.

Click pentru a mări

Speranţe pentru măcar 56 din cei 300 km ai A8

La evenimentul de ieri al asociaţiilor au fost prezenţi, printre alţii, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare, dr. Grigore Tinică, oameni de afaceri - Marin Berdan, Alin Creţu, Dorin Cristea, Lucian Grecu, Emil Bălteanu - şi oameni politici din Republica Moldova.

Amintim că, la ultima deplasare la Iaşi din campania electorală, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, ministrul de atunci al Fondurilor Europene a anunţat că vor fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cele două capete de autostradă ale segmentului montan, respectiv Moţca - Tg. Neamţ - Leghin şi Miercurea Nirajului - Tg. Mureş, cu un cost total estimat la 300 de milioane de euro.

„Rămâne de văzut cum vor reuşi spaniolii care reactualizează documentaţia pe sectorul montan să rupă studiul de fezabilitate în trei, în aşa fel încât cele două capete, 56 km în total, să ajungă la timp pe lista PNRR“, a declarat ieri Ionel Apostol.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri