Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
Iesenii platesc de doua ori indolenta Primariei. Soferii care-si rup masinile în gropile de pe (...)
citeste totjoi, 25.02.2021
Câteva opinii inedite şi interesante ale unuia dintre cei mai titraţi pedagogi ieşeni referitoare la măsurile anunţate de Guvern în privinţa începerii noului an şcolar.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Ministerului Sănătăţii au discutat săptămâna trecută posibilele scenarii pentru începerea anului şcolar. Astfel, din septembrie, cel puţin o parte dintre elevii din clasă vor învăţa de acasă, din faţa disponitivelor electronice. Chiar dacă în acest moment se încearcă „calibrarea“ sistemului la noile realităţi, specialiştii în educaţie subliniază că învăţământul online nu va putea, cel puţin deocamdată, să înlocuiască relaţia elev-profesor de la clasă.
O inedită şi interesantă opinie are pe acest subiect chiar directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ Iaşi, dar şi unul dintre cei mai respectaţi specialişti în educaţie din ţară, prof.dr. Constantin Cucoş. El afirmă că „învăţământul online e un fel de «îngânare» parţială a ceea ce ne poate rezerva întregul“.
Cine va sta la şcoală cu mască şi cine nu?
Concret, specialiştii din Ministerul Sănătăţii propun ca elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimanziu şi liceu să vină pe rând la şcoală, prin rotaţie, câte jumătate de clasă. Mai exact, aproximativ 15 elevi să vină timp de o săptămână sau două la clasă, în timp ce colegii lor vor învăţa online în acea perioadă, la finalul acesteia urmând să se facă „rocadă“. În cazul acestor propuneri se prezintă pe larg şi modul în care se va intra sau ieşi din şcoală, faptul că se va face triaj epidemiologic la intrare, iar distanţa fizică se va păstra atât la ore, dar şi în pauze. Masca însă nu este impusă elevilor din învăţământul preşcolar şi primar, ci doar elevilor din învăţământul gimnazial, liceal şi tuturor profesorilor. Totodată, se menţionează şi modalitatea în care se dezinfectează spaţiile sau cum sunt realizate activităţile sportive.
Dincolo de măsurile luate la nivelul şcolilor în ceea ce priveşte măsurile de protecţie, specialiştii în educaţie sunt însă îngrijoraţi în ceea ce priveşte modul în care vor învăţa elevii din faţa calculatorului atunci când va veni rândul lor să rămână acasă. Astfel, Constantin Cucoş subliniază că „dincolo de vremuri sau intemperii, e de dorit ca educaţia să fie vertebrată de o «busolă» imperturbabilă“.
„Niciodată nu va fi exclus binomul educat-educator, relaţionarea vie dintre două, sau mai multe, fiinţe, concreteţea raportării la lucruri, fenomene, stări, exerciţiul aflării sau dumiririi, bucuria înţelegerii sau interiorizării unor idei, cunoştinţe, trăiri. Chiar dacă unele dintre aceste dimensiuni pot căpăta contururi diferite - ca pondere sau pregnanţă, ele nu vor dispărea, nu pot fi eludate, nu pot fi excluse. Indiferent de oprelişti sau de oportunităţi, într-o relaţie paideică nu se va putea face niciodată abstracţie de partajul inter-sufletesc“, afirmă pedagogul ieşean.
Prin urmare, crede profesorul Cucoş, educaţia online nu este decât o simulare, un înlocuitor firav al educaţiei la clasă, dar o soluţie de criză care răspunde atât unor nevoi administrative, dar şi la una umană, cea de a nu „fura“ din viaţa copiilor un an.
„Opţiunea pentru modul online de a face educaţie reprezintă o soluţie la o situaţie de criză, şi nu o alternativă la ceea ce învăţământul este chemat să realizeze în situaţii normale“, afirmă cadrul didactic universitar, adăgând că, în ceea ce priveşte modul în care s-a făcut şcoală în semestrul al II-lea al anului şcolar trecut, „blocajul total, prin «îngheţarea» anului şcolar, era de evitat nu numai din raţiuni tehnic-administrative, dar şi din considerente sufleteşti, umaniste, existenţiale: să ne imaginăm, pentru o clipă, ce-ar fi fost dacă „furam“ un an din viaţa unui copil, tânăr, chiar matur. Încât, învăţământul online este un simulacru şi un substitut firav a ceea ce ne rezervă educaţia săvârşită în mod obişnuit. E o încercare de reeditare a unui proces natural, translat şi redus de limitele unui cadru artificial. Nu este de criticat sau de desfiinţat, ci de asumat sau concretizat realist, atunci când vremurile impun aşa ceva ca aproape singura variantă“, subliniază Constantin Cucoş.
„Comutarea totală în virtual este de neconceput“
Astfel, faptul că se încearcă de către minister să nu se excludă în totalitate învăţământul la clasă, iar elevii să înveţe prin rotaţie, este binevenit. Chiar dacă elevii nu îşi vor putea însuşi la fel de eficient cunoştinţele ca în cazul unui an şcolar fără pandemie, cel puţin nu este exclusă în totalitate relaţia profesor-elev de la clasă.
„Comutarea totală a educaţiei în registrul virtual este de neconceput. Că secvenţe ale acesteia pot însoţi, acompania, prefaţa sau ratifica educaţia obişnuită, e deja aproape un loc comun. Şi până acum gesticulaţii pre- sau post-didactice presupuneau uzanţa instrumentarului informatic. Să nu uităm de un aspect foarte important: învăţământul e nu numai instrucţie, ci, şi aş zice în primul rând, şi educaţie, construcţie de caractere, de persoane. Or, formarea persoanei presupune act concret, influenţă plenară directă, punere în situaţie, observare şi îndrumare, feed-back complet şi imediat sau întărire psihocomportamentală“, explică specialistul în educaţie.
Constantic Cucoş adaugă şi faptul că dacă, în cazul elevilor maturi, educaţia online poate căpăta o pondere semnificativă, în cazul elevilor aflaţi la începutul procesului educativ, prezenţa la clasă este indispensabilă. Totuşi, crede Constantic Cucoş, pe viitor educaţia „la distanţă“ şi utilizarea internetului în predare vor fi tot mai prezente, dar „nucreul dur“ al relaţiei pedagogice nu va reuşi să fie substituit.
Cuvinte cheie: + cucoș, pedagog ieșean, școala online, educație virtuală
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Primăria, condamnată să plătească 9000 de lei pentru o groapă de pe strada Vicol
30% mai multe decese în toamnă, la Iași: o treime de COVID, restul de alte boli
Sub acoperire: "Iuda" a ajutat la condamnarea a doi soți traficanți de droguri
Spitalul mobil: "Fiţi, fraţilor, animale politice şi faceţi investiţia asta să funcţioneze!"
"Dezmățul" de la Școala de Arte, luat la bani mărunți. Este trimis corpul de control
O apariție bruscă în planul de investiții: spital nou la Iași - Boli Respiratorii
Oficiul de Cadastru şi o firmă de lichidare s-au judecat doi ani pentru o taxă de 100 de lei
Consilierii PSD aruncă săgeţi spre executivul Primăriei. ”Noi analizăm în orb”
Un individ prins cu ţigări, votcă şi coniac a încasat doi ani de închisoare cu executare
Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!
A apărut un organism consultativ în Sănătate care ar purta grija pacientului
Medicamentul Euthyrox, importat prin ordin de ministru. Care vor fi prețurile
Două dosare penale din cauza unui moped împrumutat de la un prieten
De ce îţi pierzi temporar auzul după ce asculţi muzică foarte tare
FOTO Vânătoare de șoferi băuți în Iași. Polițiștii controlează mașinile din trafic
EXCLUSIV Un șofer băut a făcut prăpăd printre mașinile parcate pe marginea drumului în Rediu
Captură de 23 de tone de cocaină în porturi din Germania şi Belgia, un record în Europa
LPF cere redeschiderea stadioanelor. „Să înceteze imediat orice formă de discriminare"
30 de elicoptere Black Hawk sosesc la baza Mihail Kogălniceanu
Polițiștii și jandarmii au desfășurat acțiuni în apropierea școlilor din Iași
O actriţă de 12 ani nominalizată la Globul de Aur, învoită de la şcoală pentru a viziona gala
VIDEO: Momentul coliziunii între trei mașini în Păcurari, surprins de camere
VIDEO&FOTO: Motociclist izbit de un Duster în Copou. A ajuns la spital
Baarack-oaia cu cea mai multă lână din lume: 35 de kilograme
Ce pot face românii care au pierdut dovada vaccinării anti-COVID
Hyundai va înlocui bateriile pentru 82.000 de mașini electrice din cauza riscului de incendiu
Puiul vegetal, disponibil prin Glovo într-o țară europeană. Din ce este făcut
FOTO: Accident pe Calea Chișinăului. Unul dintre șoferi era beat
Simona Halep s-a vaccinat împotriva Covid-19 cu serul de la Pfizer
Tensiunea arterială și electrocardiograma, prin Samsung Health Monitor
Chinezii care au cumparat Volvo lanseaza o noua masina pe piata
SCENARIU: Numărul cazurilor de infectare poate urca până la aproape 9.000 până pe 20 martie
Volkswagen va decide în curând dacă vinde sau nu marca Bugatti
O româncă s-a mutat pe Costa de Azur şi organizează picnicuri pentru turiştii din sudul Franţei
De ce preferă companiile chineze să lucreze cu muncitori din China chiar şi în Europa
O baie turcească de secol XII, perfect conservată, a fost descoperită într-un bar din Sevilla
Nu pot să iau credit de la bancă. Am nevoie de bani, ce fac? (P)
Lanțul de magazine TEDi, care vinde produse la 1 euro, intră în România
Profitul net al DIGI a scăzut de două ori şi jumătate în 2020, la 16,35 milioane euro, faţă de 2019
Vreți să schimbați furnizorul de electricitate? Citiți indexul contorului înainte!
Dr. Paraschiva Postolache: ”Putem ajuta bolnavii post-covid cu probleme respiratorii”
Cosmin PAȘCAIaşul îşi merită echipa de fotbal |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Codrin Liviu CUȚITARUImpersonare |
George ŢURCĂNAŞUReţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III) |
Bogdan ILIESCUInsuportabila greutate a fiinţării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.