Pedagog ieșean: Comutarea totală a educaţiei în registrul virtual - de neconceput
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Pedagog ieșean: Comutarea totală a educaţiei în registrul virtual - de neconceput

GALERIE
cucos
  • cucos
- +

Câteva opinii inedite şi interesante ale unuia dintre cei mai titraţi pedagogi ieşeni referitoare la măsurile anunţate de Guvern în privinţa începerii noului an şcolar.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Ministerului Sănătăţii au discutat săptămâna trecută posibilele scenarii pentru începerea anului şcolar. Astfel, din septembrie, cel puţin o parte dintre elevii din clasă vor învăţa de acasă, din faţa disponitivelor electronice. Chiar dacă în acest moment se încearcă „calibrarea“ sistemului la noile realităţi, specialiştii în educaţie subliniază că învăţământul online nu va putea, cel puţin deocamdată, să înlocuiască relaţia elev-profesor de la clasă.

Cititi si: Anchetatorii au fost acasă la mezzosoprană. Au ieșit supărați foc

O inedită şi interesantă opinie are pe acest subiect chiar directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ Iaşi, dar şi unul dintre cei mai respectaţi specialişti în educaţie din ţară, prof.dr. Constantin Cucoş. El afirmă că „învăţământul online e un fel de «îngânare» parţială a ceea ce ne poate rezerva întregul“.

Cine va sta la şcoală cu mască şi cine nu?

Concret, specialiştii din Ministerul Sănătăţii propun ca elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimanziu şi liceu să vină pe rând la şcoală, prin rotaţie, câte jumătate de clasă. Mai exact, aproximativ 15 elevi să vină timp de o săptămână sau două la clasă, în timp ce colegii lor vor învăţa online în acea perioadă, la finalul acesteia urmând să se facă „rocadă“. În cazul acestor propuneri se prezintă pe larg şi modul în care se va intra sau ieşi din şcoală, faptul că se va face triaj epidemiologic la intrare, iar distanţa fizică se va păstra atât la ore, dar şi în pauze. Masca însă nu este impusă elevilor din învăţământul preşcolar şi primar, ci doar elevilor din învăţământul gimnazial, liceal şi tuturor profesorilor. Totodată, se menţionează şi modalitatea în care se dezinfectează spaţiile sau cum sunt realizate activităţile sportive.

Dincolo de măsurile luate la nivelul şcolilor în ceea ce priveşte măsurile de protecţie, specialiştii în educaţie sunt însă îngrijoraţi în ceea ce priveşte modul în care vor învăţa elevii din faţa calculatorului atunci când va veni rândul lor să rămână acasă. Astfel, Constantin Cucoş subliniază că „dincolo de vremuri sau intemperii, e de dorit ca educaţia să fie vertebrată de o «busolă» imperturbabilă“.

Cititi si: Temutul pedofil ucigaş „Zeno“, prins la Iaşi după o agresiune asupra unei fete de 13 ani

„Niciodată nu va fi exclus binomul educat-educator, relaţionarea vie dintre două, sau mai multe, fiinţe, concreteţea raportării la lucruri, fenomene, stări, exerciţiul aflării sau dumiririi, bucuria înţelegerii sau interiorizării unor idei, cunoştinţe, trăiri. Chiar dacă unele dintre aceste dimensiuni pot căpăta contururi diferite - ca pondere sau pregnanţă, ele nu vor dispărea, nu pot fi eludate, nu pot fi excluse. Indiferent de oprelişti sau de oportunităţi, într-o relaţie paideică nu se va putea face niciodată abstracţie de partajul inter-sufletesc“, afirmă pedagogul ieşean. 

Prin urmare, crede profesorul Cucoş, educaţia online nu este decât o simulare, un înlocuitor firav al educaţiei la clasă, dar o soluţie de criză care răspunde atât unor nevoi administrative, dar şi la una umană, cea de a nu „fura“ din viaţa copiilor un an.

„Opţiunea pentru modul online de a face educaţie reprezintă o soluţie la o situaţie de criză, şi nu o alternativă la ceea ce învăţământul este chemat să realizeze în situaţii normale“, afirmă cadrul didactic universitar, adăgând că, în ceea ce priveşte modul în care s-a făcut şcoală în semestrul al II-lea al anului şcolar trecut, „blocajul total, prin «îngheţarea» anului şcolar, era de evitat nu numai din raţiuni tehnic-administrative, dar şi din considerente sufleteşti, umaniste, existenţiale: să ne imaginăm, pentru o clipă, ce-ar fi fost dacă „furam“ un an din viaţa unui copil, tânăr, chiar matur. Încât, învăţământul online este un simulacru şi un substitut firav a ceea ce ne rezervă educaţia săvârşită în mod obişnuit. E o încercare de reeditare a unui proces natural, translat şi redus de limitele unui cadru artificial. Nu este de criticat sau de desfiinţat, ci de asumat sau concretizat realist, atunci când vremurile impun aşa ceva ca aproape singura variantă“, subliniază Constantin Cucoş.

„Comutarea totală în virtual este de neconceput“

Astfel, faptul că se încearcă de către minister să nu se excludă în totalitate învăţământul la clasă, iar elevii să înveţe prin rotaţie, este binevenit. Chiar dacă elevii nu îşi vor putea însuşi la fel de eficient cunoştinţele ca în cazul unui an şcolar fără pandemie, cel puţin nu este exclusă în totalitate relaţia profesor-elev de la clasă.

„Comutarea totală a educaţiei în registrul virtual este de neconceput. Că secvenţe ale acesteia pot însoţi, acompania, prefaţa sau ratifica educaţia obişnuită, e deja aproape un loc comun. Şi până acum gesticulaţii pre- sau post-didactice presupuneau uzanţa instrumentarului informatic. Să nu uităm de un aspect foarte important: învăţământul e nu numai instrucţie, ci, şi aş zice în primul rând, şi educaţie, construcţie de caractere, de persoane. Or, formarea persoanei presupune act concret, influenţă plenară directă, punere în situaţie, observare şi îndrumare, feed-back complet şi imediat sau întărire psihocomportamentală“, explică specialistul în educaţie.

Cititi si: Nu mai e nevoie să taie nimeni teii din Iaşi - se usucă singuri

Constantic Cucoş adaugă şi faptul că dacă, în cazul elevilor maturi, educaţia online poate căpăta o pondere semnificativă, în cazul elevilor aflaţi la începutul procesului educativ, prezenţa la clasă este indispensabilă. Totuşi, crede Constantic Cucoş, pe viitor educaţia „la distanţă“ şi utilizarea internetului în predare vor fi tot mai prezente, dar „nucreul dur“ al relaţiei pedagogice nu va reuşi să fie substituit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.