Doi ucraineni care au jefuit un moldovean la Iași vor ajunge după gratii. Prima instanță le aplicase doar pedepse cu suspendare, dar procurorii au făcut apel.
Cei doi veniseră în România special pentru a fura și nu se aflau la prima astfel de faptă.
Mașina era plină de bani
Vasile C. a fost jefuit în dimineața zilei de 16 ianuarie, la doar o oră după ce intrase în România. Își parcase mașina pe strada 14 Decembrie și a schimbat 13.200 euro pentru 65.500 lei. Și-a lăsat banii în cotiera mașinii, unde mai avea 19.500 lei și 17.000 lei moldovenești. A mers apoi pentru 10 minute la o sală de jocuri. Volodimir Zavalnîi și Olekandr Basnin, care îl urmăriseră, nu au avut nevoie de mai mult. Când moldoveanul și-a folosit telecomanda pentru a descuia mașina și a-și lăsa banii în interior, Basnin i-a captat semnalul cu ajutorul unui sistem de bruiaj a radio-frecvenței și a programatoarelor de chei. A descuiat apoi mașina, iar Zavalnîi a luat banii.
Familiile aveau rezidență în Polonia, dar ei jurau din Iași
Hoții au fost reținuți după o lună, în fața Halei Centrale. Magistrații Judecătoriei s-au arătat îngăduitori, condamnându-i la câte un an și o lună de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Sentința a fost contestată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie, care au apreciat că pedeapsa stabilită era mult prea blândă. Ei au arătat că familiile celor doi se aflau în Polonia, unde de altfel și hoții aveau rezidența. Veniseră în România doar pentru a fura. Ucrainenii nu aveau încă antecedente penale, dar la nici o săptămână după furtul de la Iași, cei doi acționaseră în aceeași manieră la Ploiești. Acolo reușiseră să sustragă dintr-un Volkswagen suma de 3.900 euro, 500 de dolari și 5.600 lei. „Astfel, prin conduita adoptată inculpații au reliefat că aceștia prezintă o periculozitate sporită, având o atitudine de nepăsare totală față de normele de conviețuire socială, față de patrimoniul altor persoane și față de muncă, având o predispoziție crescută de a comite infracțiuni, aceștia fiind animați de dorința de a face rost în mod facil de mijloace financiare”, au arătat procurorii.
Bani de avocat s-au găsit
Argumentele acestora au fost acceptate de magistrații Curții de Apel. Simplul fapt că hoții își recunoscuseră vina nu însemna că magistrații Judecătoriei ar fi trebuit să aplice o pedeapsă apropiată de minim. Metoda elaborată în care acționau arăta că nu erau niște hoți mărunți, care fură de foame. „În plus, în ciuda prejudiciului ridicat cauzat, inculpații au găsit resursele financiare pentru angajarea unui apărător ales, dar nu au întreprins niciun demers minim pentru acoperirea măcar parțială a prejudiciului”, au arătat magistrații. Aceștia au desființat prima sentință, condamnându-i pe ucraineni la câte 2 ani și 6 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție. Decizia Curții de Apel este definitivă.
Publicitate și alte recomandări video