Pedepsele pentru evaziunea fiscală s-au înăsprit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pedepsele pentru evaziunea fiscală s-au înăsprit

De exemplu, administratorii care nu virează impozitele cu reţinere la sursă riscă să stea în închisoare până la şase ani

GALERIE
penitenciar- detinuti
  • penitenciar- detinuti
- +

Evazioniştii ar putea intra mult mai uşor după gratii potrivit ultimelor modificări legislative din domeniu. Modificările au fost publicate marţi în Monitorul Oficial şi au ca principal scop descurajarea comiterii faptelor de evaziune fiscală, prin majorarea sancţiunilor.

Astfel, infracţiunea prin care contribuabilul nu reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, riscă să stea după gratii între şase luni şi cinci ani. Înainte de modificare, „făptaşul” primea doar o amendă cu o valoare cuprinsă între 5.000 lei şi 30.000 lei. Totodată, refuzul nejustificat de a prezenta actele solicitate organelor competente, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie, se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani, vechea pedeapsă fiind cuprinsă între şase luni şi trei ani. Modificări a suferit şi articolul 5, privind infracţiunile acordate pentru împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra în sedii, incinte ori terenuri, cu scopul de a efectua verificări financiare, fiscale sau vamale. Înaintea modificării, legea prevedea pedeapsa cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau amendă, însă de acum va fi prevăzută doar pedeapsa cu închisoare de la un an la şase ani. Mai mult, reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a impozitelor sau contribuţiilor cu reţinere la sursă, se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani. Vechile prevederi propuneau fie închisoare de la un an la trei ani, fie amendă. „Este descurajant, intenţia legiuitorului chiar asta a fost, să descurajeze comiterea faptelor de evaziune fiscală, nu pedepsirea în masă. Cu toate acestea, cine nu se lasă descurajat, va suporta consecinţele. Prin urmare, consider că administratorul, directorul sau contabilul care are intenţia să eludeze legislaţia fiscală va trebui să se gândească de 10 ori înainte să o încalce, noile prevederi fiind destul de dure”, a declarat Marian Bosianu, comisar şef al Gărzii Financiare Iaşi. Noile modificări prevăd şi majorări ale pedepselor în funcţie de cuantumul evaziunii. Astfel, dacă prin faptele de evaziune s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani. Totodată, dacă suma depăşeşte 500.000 euro, limitele minime şi maxime ale pedepsei se majorează cu 7 ani.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.