anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pelerinaj în Dieceza de Iaşi cu moaştele primului fericit al Moldovei

GALERIE
Ieremia Valahul
 • Ieremia Valahul
- +

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi va organiza un pelerinaj cu osemintele relicvei Fericitului Ieremia Valahul în perioada 17 - 27 mai 2018. Acesta a fost primul catolic ridicat la rangul sfinţilor din Moldova şi se împlinesc anul acesta 10 ani de la întoarcerea acestuia în Dieceza de Iaşi, după ce în urmă cu zece ani în conventul din Napoli-Piedigrotta au fost recunoscute canonic din nou. 

Pelerinajul va începe din localitatea Valea Mică, din Bacău, pe 17 mai, pe 18, 19 şi 20 mai va poposi la două parohii din Bacău, mai exact „Fericitul Ieremia“ şi „Sfântul Nicolae“, iar la Iaşi va ajunge de pe 21 mai, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“, iar pe 22 mai, la Tomeşti. Din 23 mai va merge în Neamţ, apoi, la Suceava, întorcându-se din 25 mai la Roman, Oituz şi la 27 mai poposind la sanctuarul din Oneşti. Ieremia Valahul a fost ridicat la cinstea altarelor de către sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, pe 30 octombrie 1983. „Întrucât condiţiile istorice nu permiteau atunci aducerea în ţară a moaştelor sale, acestea au rămas în custodia fraţilor capucini de la Napoli, în conventul «Neprihănita Zămislire» de la Piedigrotta-Napoli, până când repatrierea lor a fost posibilă în anul 2008, datorită strădaniilor pr. Ubaldo Oliviero“, au precizat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. Practic, relicva care va ajunge la Iaşi este o parte din piciorul stâng - diafiza femurului şi rămăşiţa din apropierea epifizei, a genunchiului, „Această extragere a unei părţi importante din moaştele fericitului a fost luată şi în urma deciziei ca urna cu moaştele să rămână depusă în sanctuarul din Oneşti, iar în ocazii deosebite, aşa cum este acest pelerinaj jubiliar, să fie expusă veneraţiei această relicvă însemnată, păstrată şi ea tot la sanctuarul din Oneşti“, au mai precizat reprezentanţii episcopiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.