anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Pelerinajul începe mâine. Racla Sfintei Parascheva poate fi sărutată

GALERIE
pelerinaj, sf parascheva
 • pelerinaj, sf parascheva
- +

Zeci de mii de oameni vor trebui să poarte mască.

 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat în cursul zilei de ieri cum va avea loc pelerinajul la Sfânta Parascheva. Pelerinii vor purta mască din primul moment în care se aşază la coadă, vor circula într-un singur rând, distanţaţi unul faţă de celălalt, nu vor putea să stea în grupuri în curtea Mitropoliei şi nici să intre în catedrală dacă s-au aşezat în rând să se închine la baldachinul cu moaştele Sfintei Parascheva. Cu excepţia măsurilor de protecţie sanitară, nu vor exista alte restricţii pentru pelerini, cum au fost, spre exemplu, cele de anul trecut, când doar cei cu buletin de Iaşi s-au putut închina. Astfel, la Iaşi pot veni şi zeci de mii de persoane, însă reprezentanţii Mitropoliei şi ai autorităţilor locale spun că sunt pregătiţi pentru ei.

Astăzi va fi împodobit baldachinul

În cursul serii de astăzi, joi, 7 octombrie, familia Buştei va veni de la Bucureşti să orneze baldachinul Sfintei Parascheva cu flori. Sunt aproape 20 de ani de când străbat drumul spre Iaşi, în ajunul sărbătorii, de la magazinul cu flori pe care-l au în Capitală. Vineri, 8 octombrie, de la ora 06.00, s-a luat decizia ca racla cu moaştele Sfintei Parascheva să fie aşezată deja pe baldachin, pentru a oferi o fereastră cât mai mare de timp pentru cei care vor să vină să se închine. De altfel, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că a anulat toate evenimentele conexe pelerinajului, organizate de regulă în această perioadă, cu excepţia Liturghiei de pe 14 octombrie, care va fi oficiată pe scena orientată spre pietonal. „Liturghia va începe de la ora 09.30, în zonă va fi delimitat spaţiul, doar un număr limitat de credincioşi va putea participa, pentru a se putea asigura distanţarea fizică. Nu avem alte evenimente: nici concerte, nici lansări de carte sau orice altceva, pentru a veni în sprijinul şi ideea de a proteja sănătatea pelerinilor. Slujbele se vor ţine doar afară, pe o scenă special amenajată, unde deja oficiem slujbe”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Majoritatea pelerinilor vor sta la rând în curtea interioară

Pe perioada pelerinajului, vor exista două rânduri. Unul care va porni dinspre pietonal şi este menit exclusiv celor care vor să se închine în catedrală şi apoi să iasă din curtea ansamblului mitropolitan. Al doilea este al pelerinilor care vin la moaştele Sfintei Parascheva. Alături de jandarmi, reprezentanţii Mitropoliei spun că vor realiza un traseu cât mai lung în curtea interioară şi în parcarea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, pentru a prelua integral, în marea majoritate a timpului, rândul de pelerini. Există însă posibilitatea ca numărul de persoane care vin să se închine să fie atât de mare încât rândul să se extindă în stradă, de aceea circulaţia va fi limitată pe străzile spre Bahlui şi va fi amenajat un culoar unic, ca în fiecare an, şi în spaţiul respectiv.

„Pe baldachin nu vor fi amplasate, ca în alţi ani, moaştele unui alt sfânt adus din ţară sau din străinătate, ci ale unui sfânt din Eparhie, şi anume «Sf. Gheorghe», numit şi Pelerinul, în 2018, când s-a proclamat canonizarea lui. Accesul la sfintele moaşte se va face în aer liber, pe culoar unic, unde va sta o singură persoană pe un traseu gândit foarte întortocheat, să folosim aproape în totalitate spaţiul din curtea interioară”, a declarat pr. Constantin Sturzu. De-a lungul rândului vor fi amplasate dozatoare de dezinfectant, iar cei care nu au măşti le vor primi din partea voluntarilor şi a preoţilor care se vor asigura de respectarea regulilor.

Sute de oameni erau de ieri la coadă

Întrebat dacă racla va putea fi sărutată sau atinsă de credincioşi, pr. Constantin Sturzu a răspuns că da, spunând că aceasta va fi şi curăţată periodic. „Nu ştiu ce e în sufletul fiecăruia, dar eu atâta ştiu că în aceste vremuri grele omul are nevoie de o speranţă, să îşi pună nădejdea în ceva, în cineva care poate să ne ajute pe toţi. Acela poate să fie doar Dumnezeu, Omul nu poate fi redus doar la trup, trebuie să avem un tonus bun, încredere, să fim dispuşi să luptăm dacă ne îmbolnăvim”, a spus pr. Constantin Sturzu. Acesta a explicat că grupurile de pelerini nu vor putea, ca în alţi ani, să staţioneze în curtea interioară a Mitropoliei, iar persoanele care s-au închinat vor ieşi, pe un culoar prestabilit, direct în exteriorul ansamblului mitropolitan. De altfel, încă de ieri, la moaştele Sfintei Parascheva, amplasate în interiorul catedralei, era o coadă de câteva sute de persoane care aşteptau la un rând complex, care şerpuia prin curtea Mitropoliei, delimitat cu garduri de către forţele de ordine. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea lui Iohannis (III)

Cătălin ONOFREI

Moştenirea lui Iohannis (III)

Din pricina lui Klaus şi a coaliţiei PSD-PNL-UDMR, anul electoral 2024 va găsi România într-o poziţie extrem de vulnerabilă, cu un AUR din ce în ce mai agresiv, ce-i va băga în sperieţi pe toţi cei săraci cu duhul. În frunte cu liberalii.

opinii

Meseriaşii viitorului

Briscan ZARA

Meseriaşii viitorului

Doar o simplă privire pe nomenclatorul de meserii de azi te face să iei creionul roşu şi să tai o mulţime dintre ele care mâine nu vor mai fi. Asta însemnând că acum e ultimul om care o mai prestează şi după ce el va muri, va lua şi meseria cu el.

Maternitatea, o alegere

Cristina DANILOV

Maternitatea, o alegere

Societatea încă mai crede că a avea copii este o condiție prealabilă pentru fericirea conjugală. Poate că dacă femeile fără copii ar vorbi mai mult despre motivele alegerii lor, ar ajuta societatea să scape de prejudecățile care o determină să le judece atât de aspru. La urma urmei, ar trebui să fim cu toții de acord că această alegere este exclusiv „afacerea” fiecărui cuplu și nu a celor din jur.

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Mihai DORIN

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Motto: „Chiar şi războiul e preferabil unei păci mizerabile.” (Tacitus, Annales)

pulspulspuls

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Iată pe astăzi o postare a deputatului Silviu Macovei, la care ne-a făcut atent un amic de-al nostru de la CFR, care a fost aseara în tura de noapte. Rândurile alesului pesedist sunt din zilele de acum vreo două săptămâni, când nu au putut ateriza sau decola avioanele.

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.