Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pelerinajul șpăgilor: un întreg schimb de tură de la cea mai mare vamă terestră a ţării

GALERIE
vamesi si politisti retinuti-16vamesi si politisti retinuti-4vamesi si politisti retinuti-6vamesi si politisti retinuti-7vamesi si politisti retinuti-12vamesi si politisti retinuti-17vamesi si politisti retinuti-19vamesi si politisti retinuti-22vamesi si politisti retinuti-23vamesi si politisti retinuti-30vamesi si politisti retinuti-32vamesi si politisti retinuti-38vamesi si politisti retinuti-46
  • vamesi si politisti retinuti-16
  • vamesi si politisti retinuti-4
  • vamesi si politisti retinuti-6
  • vamesi si politisti retinuti-7
  • vamesi si politisti retinuti-12
  • vamesi si politisti retinuti-17
  • vamesi si politisti retinuti-19
  • vamesi si politisti retinuti-22
  • vamesi si politisti retinuti-23
  • vamesi si politisti retinuti-30
  • vamesi si politisti retinuti-32
  • vamesi si politisti retinuti-38
  • vamesi si politisti retinuti-46
- +

Fosta şefă a Vămii Iaşi, actuala şefă de tură Cristina Gînju, aflată printre acuzaţi, a făcut declaraţii incendiare în faţa judecătorilor despre filierele mitei şi despre corupţia generalizată din acest serviciu. Anchetatorii spun că unii vameşi negociau „atenţiile“ ca la piaţă, dând chiar şi rest, în timp ce alţii închideau lumina când primeau mita. În casa unuia dintre vameşi au fost găsiţi bani în şase valute diferite. Toţi cei 17 reţinuţi vor rămâne după gratii în continuare, au decis ieri judecătorii ieşeni.

Trei dube ale „mascaţilor“ din Vaslui au ajuns ieri, la prânz, la Curtea de Apel Iaşi, acolo unde un complet condus de magistratul Dan Anton a judecat recursul la arestarea preventivă pentru cei 17 vameşi de la Albiţa (judeţul Vaslui). În ciuda pledoariilor avocaţiilor inculpaţilor, sau a problemelor de sănătate invocate de unii dintre aceştia, magistraţii au respins toate recursurile vameşilor, aceştia urmând să fie cercetaţi în continuare în stare de arest preventiv.

Detalii incredibile

În propunerea de arestare preventivă emisă de procurori pe numele inculpaţilor apar detalii incredibile despre modul în care se desfăşura activitatea în Vama Albiţa. De pildă, din declaraţiile investigatorului sub acoperire infiltrat acolo, un ofiţer basarabean pe nume Igor Caraman, reiese că în aproximativ jumătate de an de filaj nu a existat trecere prin vamă fără ca investigatorului să nu i se pretindă mită. Tot în baza probelor adunate de Caraman, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au concluzionat că în Vama Albiţa era două tipuri de inspectori vamali corupţi. Cei care se fereau să ceară direct „atenţii“ şi cei care nu se temeau să spună direct şoferilor că trebuie să dea bani pentru a trece frontiera. „Urmare probabil a acţiunii DNA din anul 2011 (ce i-a vizat exclusiv pe poliţiştii de frontieră), lucrătorii vamali şi poliţiştii din Vama Albiţa s-au manifestat cu prudenţă în a-i pretinde în mod explicit sume de bani cu titlu de mită, adoptând un comportament disimulat pentru a-şi exprima pretenţiile băneşti: gestică, mimică, folosirea de expresii cu subînţeles, notarea sumelor de bani solicitate pe coli de hârtie, stingerea luminii în momentul remiterii banilor“, au mai spus anchetatorii în documentul citat. Despre ceilalţi vameşi, care cereau bani fără ocolişuri, procurorii spun că „sfidau orice mijloc de autoprotecţie“ şi că negociau şpăgile „ca la piaţă“, dând şi rest atunci când era nevoie.

Fosta şefă a Vămii Iaşi i-a ajutat pe anchetatori

În încheierea Tribunalului Vaslui prin care s-a dispus arestarea preventivă se arată că printre vameşii care au detaliat cum se lua mită în Vama Albiţa se numără şi Cristina Gînju, fosta şefă de Direcţiei Vamale Iaşi. „Din declaraţiile inculpatelor Coşniţă Maria Magdalena, Gînju Cristina şi Tiron Lenuţa rezultă că în cadrul acestui punct vamal există cutuma, unanim cunoscută şi acceptată de către lucrătorii vamali, să fie pretinse şi primite diferite sume de la persoanele care efectuau activităţi de transport colete dinspre şi spre Republica Moldova, sumă de bani care era primită de lucrătorul vamal ce trebuia să realizeze controlul, iar la sfârşitul fiecărei ture suma de bani astfel obţinută era împărţită cu ceilalţi colegi de echipă, iar o parte din suma adunată pe parcursul programului de lucru era înmânată şefului de tură“, se arată în documentul citat.  În ceea ce o priveşte pe Cristina Gînju, aceasta ar fi luat mită de trei ori, suma totală astfel obţinută fiind de 210 euro.  Procurorii vorbesc şi despre o „lăcomie“ a angajaţilor de la Albiţa care erau dispuşi şi pentru sume modice să controleze formal coletele ce treceau graniţa. „Inculpaţii  efectuau formal sau nu efectuau niciun fel de control vamal creând astfel posibilitatea scoaterii din ţară a unor bunuri furate sau de patrimoniu ori a introducerii în ţară de bunuri periculoase sau interzise la deţinere, comportament motivat exclusiv de considerente de lăcomie şi îmbogăţire facilă (notorii în rândul acestei categorii profesionale)“, se arată în propunerea de arestare preventivă a procurorilor.

Schimb valutar la casa unuia dintre vameşi

În documentul citat se mai arată că, iniţial, la Vama Albiţa au fost infiltraţi doi investigatori sub acoperire cu identitate protejată. Ulterior, procurorii arată că au constatat că infiltrarea celor doi a fost o „eroare de ordin tactic“ întrucât vameşii au fost reticenţi în a le da mită, având suspiciuni că ar putea fi interceptaţi. Mai mult decât atât, „la data de 11.06.2013, cu ocazia trecerii frontierei în punctul vamal Leuşeni, Republica Moldova, investigatorul cu identitate protejată Paraschiv Marian a fost abordat de vemeşul de serviciu moldovean Grozavu Andrei, care i-a reproşat acestuia că efectuează înregistrări video în punctul vamal cu aparatură disimulată, însă la controlul corporal aparatura nu a fost depistată“, se arată în propunerea de arestare.
Ulterior, pe 1 iulie, a fost infiltrat investigatorul Igor Caraman, care până pe 22 octombrie a trecut prin vamă de câte două ori pe săptămână, susţinând că face activităţi de transport pe traseul Republica Moldova - Braşov. Oamenii legii spun că în perioada amintită lui Caraman i s-ar fi cerut de fiecare dată mită. Surse juridice au precizat că ofiţerul basarabean ar fi fost prins cu ţigări de contrabandă nedeclarate în Vama Albiţa, în 2012, solicitând acum expres să fie infiltrat pentru a demonstra corupţia de acolo. Caraman fusese amendat atunci cu 5.000 de lei. De altfel, avocaţii inculpaţilor au speculat faptul că probele adunate de Caraman nu ar fi atât de relevante întrucât acesta ar fi putut acţiona „din răzbunare“.

Un alt detaliu picant din propunerea de arestare este cel referitor la sumele descoperite la casa vameşului Fănel Ciobanu. Aici s-ar fi descoperit bani în şase valute diferite, în timp ce în cea a lui Eugen Cristescu, adjunctul şefului de la Vama Albiţa, s-au găsit 42.240 de euro, 40 de lire sterline şi 3.047 de dolari, „sume considerabile, ce ridică semne de întrebare cu privire la provenienţa licită a lor“, au mai spus procurorii.

Între timp, în Vama Albiţa, arestările vameşilor au provocat un deficit de personal, conducerea Vămii fiind nevoită să detaşeze opt angajaţi de la Stânca Costeşti, Direcţia Vamală Vaslui şi Aeroportul Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri