anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Penalii Iaşului

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

 Meditaţi câteva clipe la ce indivizi aţi trimis să ne reprezinte în Parlament

Vă mai amintiţi cum, după tragedia de la Colectiv, cele două mari partide s-au jurat că nu mai fură? Nu aveţi cum pentru că n-au promis niciodată o asemenea grozăvie. Dar au făcut altceva. Şi-au autoimpus câteva reguli de conduită astfel încât „penalii” să nu mai pupe mandate în Parlament şi administraţia locală. Reguli care s-au concretizat atât la PSD cât şi la PNL într-un decalog privind criteriile de integritate. A fost la vremea respectivă - sfârşitul lunii decembrie - un subiect interesant dar care a trecut mai degrabă neobservat. Pe atunci, alţi porci erau de sacrificat. Deunăzi, marţi mai precis, PNL a adoptat o rezoluţie prin care a anunţat că selecţia candidaţilor la alegerile parlamentare din 2016 se va face doar pe baza criteriilor de integritate. Nu e clar de ce documentul face referire exclusiv la alegerile din toamnă când mai avem trei luni până la locale. O posibilă explicaţie ar fi că unii candidaţi bătuţi în cuie la primării nu respectă decalogul - vezi cazul lui Andrei Volosevici, candidat PNL la Primăria Ploieşti, anchetat de DNA pentru luare de mită. Dar o certitudine există. Luni, cu doar o zi înainte de adoptarea rezoluţiei, deputatul PNL de Iaşi Grigore Crăciunescu a fost condamnat definitiv la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Potrivit criteriilor de integritate, fostul primar al Paşcaniului nu se va mai regăsi pe listele liberale pentru Parlament.
Cazul său m-a făcut să arunc un ochi şi prin ograda vecină, în condiţiile în care PSD a preluat aproape „copy – paste” decalogul PNL (mai puţin incriminarea traseismului). Iar descoperirea e cel puţin surprinzătoare. Cu excepţia Cristinei Nichita, teoretic, nici unul dintre actualii parlamentari PSD nu va mai fi propus pentru un nou mandat. Deputatul Anghel Stanciu a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Senatorul Sorin Lazăr a primit aceeaşi condamnare pentru comiterea aceleeaşi infracţiuni, plus o condamnare pentru abuz în serviciu. Constantin Adăscăliţei şi-a pierdut recent mandatul de deputat după ce ANI l-a declarat incompatibil. Senatorul Florin Constantinescu şi deputatul Neculai Răţoi sunt trimişi în judecată sub control judiciar pentru infracţiuni de corupţie. Cei doi mai au o şansă dacă până în toamnă sunt scoşi de sub control judiciar. Deputatul Sorin Iacoban intră sub incidenţa punctului 4 din decalog: „au avut atitudini şi/sau declaraţii xenofobe, extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naţionalitate”. Iacoban, zvastică, şovinism, xenofobie? Tata lor. Nu în ultimul rând, deputatul Vasile Mocanu s-a retras din Parlament din motive medicale şi e puţin probabil să revină în viaţa politică.
Aşadar, ar fi de bun simţ ca din toamnă social-democraţii ieşeni să-şi schimbe întreaga gardă de parlamentari. Din păcate, ştim cu toţii, PSD nu face casă bună cu bunul simţ. Spre deosebire de PNL, unde cele zece criterii de integritate se aplică automat, oamenii lui Liviu Dragnea au găsit o portiţă prin care să-şi fenteze propriul cod etic. Mai exact, cine încalcă cele zece „porunci”, nu-şi pierde pe loc dreptul la candidatură, ci trece prin faţa unei comisii care analizează fiecare „dosar” în parte. Care comisie de „integritate” e condusă de deputatul Florin Iordache, unul dintre promotorii celebrei legi a „amnistiei şi graţierii” (marţea neagră). Unde mai pui că Liviu Dragnea a lăsat de înţeles că cele zece criterii s-ar putea să aibă sau s-ar putea să n-aibă caracter retroactiv. O decizie se va lua, probabil, în funcţie de soluţionarea propriului dosar penal.
Dar până la urmă contează mai puţin dacă PSD şi PNL îşi vor face curăţenie în propria curte. Citiţi încă o dată numele de mai sus, mai adăugaţi-l pe infractorul Relu Fenechiu, pe inculpatul Ionel Agrigoroaiei şi pe "imunul" Varujan Vosganian, şi meditaţi câteva clipe la ce indivizi aţi trimis să ne reprezinte în Parlament.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.