Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?
Consilierul USR a avut venituri de 100.000 euro la biroul sau de arhitectura în 2021, mai mult (...)
citeste totsambata, 02.07.2022
Din septembrie 2017, mai mulţi infractori încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi sunt folosiţi de către conducere în perimetrele de pază. Situaţia neobişnuită este provocată de lipsa de personal, însă este criticată foarte dur de către agenţii şi ofiţerii din penitenciar, care se plâng că se pune semnul egal între ei şi persoanele private de libertate.
Deţinuţii folosiţi în posturile de pază sunt din categoria celor care prestează muncă în perioada detenţiei, pentru asta ei primind beneficii la eliberarea condiţionată. Puşcăriaşii-paznici nu folosesc arme, însă au un rol destul de important, fiind cei care, dacă se întâmplă ceva în perimetrul a cărui pază o asigură, trebuie să alerteze personalul închisorii. Ei sunt selectaţi din rândul celor care îşi execută pedepsele în regim deschis, care nu au creat probleme în penitenciar sau nu sunt cunoscuţi ca fiind apropiaţi clanurilor interlope.
Reacţia penitenciarului
Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi susţin că „misiunile de pază ale Penitenciarului Iaşi sunt asigurate de către personalul de specialitate, pregătit şi instruit în acest sens“. Cu toate acestea, mai spun reprezentanţii închisorii, „în funcţie de nevoi, se pot repartiza pentru întărirea supravegherii dispozitivului de apărare, persoane private de libertate care execută pedeapsa în regim deschis şi care îndeplinesc criteriile de selecţie la muncă, în conformitate cu art. 177 din H.G. nr. 157/2016, precum şi cu prevederile legale ale Deciziei directorului general al ANP nr. 500165/ 2017“, se mai arată în răspunsul remis ziarului.
Reprezentanţii unităţii ne-au mai precizat că, în ultimul an, pentru „sprijinirea personalului unităţii la paza perimetrului“, au fost utilizaţi în medie câte 10 deţinuţi, care au derulat activităţi în ture.
„În acest moment, sunt selecţionaţi 11 deţinuţi care desfăşoară doar activităţi de supraveghere şi care sunt la rândul lor sunt monitorizaţi de către celelalte posturi de pază asigurate de către angajaţii unităţii, precum şi de către şeful de schimb. Facem precizarea că pentru supravegherea deţinuţilor la punctele de lucru exterioare Penitenciarului Iaşi, nu au fost repartizaţi deţinuţi pentru aceste activităţi, paza dispozitivelor fiind asigurată în întregime de către angajaţii unităţii“, au încheiat reprezentanţii Penitenciarului Iaşi.
Sindicaliştii sunt supăraţi
Folosirea deţinuţilor în posturile de pază este una dintre marile nemulţumiri pe care sindicaliştii penitenciarului Iaşi o au. Dorin Scarlii, liderul Sindicatului „Iuris“, în care sunt membri cei mai mulţi dintre angajaţii penitenciarului, a catalogat decizia conducerii penitenciarului ca fiind una „anormală“.
„Pe undeva se pune semnul egal între un agent şi un deţinut. Eu am o pregătire, am făcut o şcoală militară, dar deţinutul din postul de pază unde a făcut pregătirea?“, se întreabă, retoric, Scarlii.
Acesta a mai spus că principala condiţie pentru ca o persoană să fie angajată într-un penitenciar este cazierul „curat“, însă, cu toate acestea, unii infractori primesc obligaţii similare unor agenţi de penitenciar.
„Oamenii ăştia sunt condamnaţi de o instanţă, care a constatat că sunt infractori. Este o problemă care ne deranjează foarte tare şi pentru că suntem singura unitatea de tip penitenciar de maximă siguranţă din zona Moldova. Avem deţinuţi cu grad de risc, de asta şi condiţiile de securitate ar trebui să fie foarte bune“, a mai spus Scarlii, care crede că folosirea deţinuţilor în posturile de pază maschează, de fapt, lipsa de personal.
Cu toate acestea, mai spune liderul sindical, 17 angajaţi de la Iaşi sunt detaşaţi, în prezent, la Penitenciarul Vaslui, ca urmare a unei decizii luate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
„Au plecat «cei tari în gură», care nu erau de acord cu cei din conducerea Penitenciarului Iaşi“, crede Scarlii.
Ieri, alături de mai mulţi colegi, acesta a prostestat în faţa Penitenciarului Iaşi scandând atât împotriva şefilor din ANP, cât şi a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. De altfel, ministrul este de mai mult timp în conflict cu sindicatele şi angajaţii penitenciarelor.
„Un ministru care s-a dovedit incapabil să gestioneze sistemul penitenciar refuză dialogul şi, efectiv, încearcă să ascundă un dezastru. Avem câteva mii de infractori liberi pe stradă sub pretextul unei îmbunătăţiri a condiţiilor din penitenciare care nu se realizeză decât la nivel declarativ“, se arăta într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Penitenciarelor, în mai a.c.
Sindicaliştii cereau demisia lui Toader atunci din zece motive, unul din acestea fiind acesta: „A promis plata orelor suplimentare pentru angajaţi. Nu s-a ţinut de cuvânt. În continuare, cele peste 1 milion de ore suplimentare sunt neplătite“.
În ce priveşte secizia ca deţinuţii să poată lucra în perimetrele de pază, aceasta a fost luată în septembrie 2017 prin semnătura directorului ANP, Marian Dobrică. În decizia respectivă, referitor la deţinuţii-paznici se precizează următoarele: „Persoanele condamnate folosite la activităţi de întărire a supravegherii la punctele de lucru şi pe perimetrele locurilor de deţinere au doar atribuţii de alarmare a personalului locului de deţinere cu privire la producerea unor evenimente negative, sens în care nu li se stabilesc atribuţii care să presupună folosirea mijloacelor de imobilizare, urmărirea persoanelor private de libertate ori intervenţia în orice mod“.
De pildă, un deţinut plasat în perimetrul de pază poate alerta angajaţii penitenciarului că persoane din exteriorul unităţii au aruncat un telefon sau o armă în curtea unităţii. Cine garantează însă că puşcăriaşul respectiv o va face?
Cuvinte cheie: + penitenciar iași, pază deținuți iași
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ieşenii plătesc cu 17% mai puţin la pensiile private faţă de bucureşteni
Două autoturisme s-au izbit frontal: o tânără a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital
A murit Peter Imre. Omul de afaceri avea doar 60 de ani si suferea de cancer
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare
"Jocurile copilăriei” la Palat: ateliere creative pentru copii, în vacanţă
Cum poţi să rămâi fără permis de şofer din pricina căldurii? Iată ce a păţit un ieşean!
Ghionul vieţii lui: a început o ceartă taman când repara cerdacul casei, cu ciocanul în mână
Estimările ZdI - Mediile de admitere la colegiile de elită ieşene. Creştere cu 10-20 de sutimi
„Dialogul plastic” - Inedită expoziţie de pictură la Palatul Culturii
Chef vegan cu 1.000 de persoane. Piaţa mâncării vegetariene a explodat la Iaşi. Cine e liderul?
Weekend de foc pentru Politehnica Iaşi: nicio zi liberă în weekend. Sunt probleme în lot
Rond nou la Miroslava, plus reamenajarea unei noi intersecţii în zonă
Spectacol Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius, mâine, la Iaşi
Cât de importante sunt gazele din Marea Neagră pentru România? Analiză AFP
Armata ucraineană acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor
Tenismenul John Isner a stabilit un nou record de aşi: 13.729
Belgianul Yves Lampaert a câştigat prima etapă a Turului Franţei
Un tânăr depistat drogat, a facut scandal poliţiştilor de la Rutieră (VIDEO)
Atacul ruşilor asupra Odesei a luat 21 de vieţi. A fost bombardata o clădire de apartamente
U Craiova 1948 a reclamat clubul Kisvarda la FIFA. Totul are legătură cu Dominik Kovacic
Novak Djokovic s-a calificat în optimile de finală ale turneului de la Wimbledon
Alunecare uriaşă de teren: cel puţin 20 de persoane au murit, iar alte 10 au dispărut
Acţiunea "Năvodul" a poliţiştilor de la Biroul Rutier Iaşi (FOTO/VIDEO)
Nicolae Ciucă: SUA rămân cel mai apropiat aliat militar al nostru (VIDEO)
Numele de familie va putea fi schimbat în Franţa fără un motiv întemeiat
Albania vrea bază NATO la Marea Adriatică. Declaraţii de ultimă oră!
Norvegia susţine că va dona Ucrainei în următorii doi ani aproape un miliard de euro
Necesitatea sistemului de ventilație: ce ar trebui să știi (P)
Transport gratuit tur-retur și intrare liberă pentru ieșenii care participă la AGRIVENTURA (P)
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Veninul de șarpe ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie
Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern
Nicolae GRECUEfectul mediatic David PopoviciBanii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător. |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V) |
pr. Constantin STURZUCrize, amăgiri şi limpeziri |
arh. Ionel OANCEAMarele plan urbanistic zonal |
Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.