anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Penitenciarul de maximă siguranţă din Iași, păzit de 11 deținuți. Reforma „Tudorel“

GALERIE
paza penitenciar
 • paza penitenciar
- +
Situaţie pe cât de ciudată, pe atât de îngrijorătoare în cea mai periculoasă închisoare din toată Moldova: infractorii păzesc puşcăria din Copou, cot la cot cu gardienii. Asta deşi Penitenciarul Iaşi este singura unitate carcerală de maximă siguranţă din zonă. 11 deţinuţi sunt folosiţi de conducerea unităţii în posturile de pază, având atribuţii aproape egale cu cele ale unui gardian. Situaţia datează de aproape un an, când, pentru a acoperi lipsurile de personal din sistemul penitenciar, şefii de la Bucureşti ai ANP, având girul ministrului Justiţiei în subordinea căruia funcţionează, au legiferat această practică controversată. Angajaţii Penitenciarului Iaşi sunt nemulţumiţi de noii „colegi“ şi reclamă că şefii pun semnul egal între un puşcăriaş şi un agent de penitenciar, absolvent de studii militare. Decizia folosirii de deţinuţi în posturile de pază este cu atât mai ciudată, spun şi sindicaliştii, cu cât angajaţi din cadrul închisorii ieşene au fost detaşaţi la Vaslui.

Din septembrie 2017, mai mulţi infractori încarceraţi în Penitenciarul de Maximă Si­gu­ranţă din Iaşi sunt folosiţi de către conducere în perimetrele de pază. Situaţia neobişnuită este provocată de lipsa de personal, însă este criticată foarte dur de către agenţii şi ofiţerii din penitenciar, care se plâng că se pune semnul egal între ei şi persoanele private de libertate.

Deţinuţii folosiţi în posturile de pază sunt din categoria celor care prestează muncă în pe­rioada detenţiei, pentru asta ei primind bene­ficii la eliberarea condiţionată. Puşcăria­şii-paznici nu folosesc arme, însă au un rol destul de important, fiind cei care, dacă se întâmplă ceva în perimetrul a cărui pază o asi­gură, trebuie să alerteze personalul închisorii. Ei sunt selectaţi din rândul celor care îşi execută pedepsele în regim deschis, care nu au creat probleme în penitenciar sau nu sunt cunoscuţi ca fiind apropiaţi clanurilor interlope.

Reacţia penitenciarului

Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi susţin că „misiunile de pază ale Penitenciarului Iaşi sunt asigurate de către personalul de specialitate, pregătit şi instruit în acest sens“. Cu toate acestea, mai spun reprezentanţii închisorii, „în funcţie de nevoi, se pot repartiza pentru întărirea su­pra­vegherii dispozitivului de apărare, persoane private de libertate care execută pe­deapsa în regim deschis şi care îndeplinesc criteriile de selecţie la muncă, în conformitate cu art. 177 din H.G. nr. 157/2016, precum şi cu prevederile legale ale Deciziei di­rectorului general al ANP nr. 500165/ 2017“, se mai arată în răspunsul remis ziarului.

Reprezentanţii unităţii ne-au mai precizat că, în ultimul an, pentru „sprijinirea perso­nalului unităţii la paza perimetrului“, au fost utilizaţi în medie câte 10 deţinuţi, care au derulat activităţi în ture.

„În acest moment, sunt selecţionaţi 11 deţinuţi care desfăşoară doar activităţi de supraveghere şi care sunt la rândul lor sunt monitorizaţi de către celelalte posturi de pază asigurate de către an­gajaţii unităţii, precum şi de către şeful de schimb. Facem precizarea că pentru supra­vegherea deţinuţilor la punctele de lucru exterioare Penitenciarului Iaşi, nu au fost repartizaţi deţinuţi pentru aceste activităţi, paza dispozitivelor fiind asigurată în între­gime de către angajaţii unităţii“, au încheiat reprezentanţii Penitenciarului Iaşi.

Sindicaliştii sunt supăraţi

Folosirea deţinuţilor în posturile de pază este una dintre marile nemulţumiri pe care sindicaliştii penitenciarului Iaşi o au. Dorin Scarlii, liderul Sindicatului „Iuris“, în care sunt membri cei mai mulţi dintre angajaţii penitenciarului, a catalogat decizia condu­cerii penitenciarului ca fiind una „anormală“.

„Pe undeva se pune semnul egal între un agent şi un deţinut. Eu am o pregătire, am făcut o şcoală militară, dar deţinutul din postul de pază unde a făcut pregătirea?“, se întreabă, retoric, Scarlii.

Acesta a mai spus că principala condiţie pentru ca o persoană să fie angajată într-un penitenciar este cazierul „curat“, însă, cu toate acestea, unii infractori primesc obligaţii similare unor agenţi de penitenciar.

„Oamenii ăştia sunt condamnaţi de o instanţă, care a constatat că sunt infractori. Este o problemă care ne deranjează foarte tare şi pentru că suntem singura unitatea de tip penitenciar de maximă siguranţă din zona Moldova. Avem deţinuţi cu grad de risc, de asta şi condiţiile de securitate ar trebui să fie foarte bune“, a mai spus Scarlii, care crede că folosirea deţinuţilor în posturile de pază maschează, de fapt, lipsa de personal.

Cu toate acestea, mai spune liderul sindical, 17 angajaţi de la Iaşi sunt detaşaţi, în prezent, la Penitenciarul Vaslui, ca urmare a unei decizii luate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

„Au plecat «cei tari în gură», care nu erau de acord cu cei din conducerea Penitenciarului Iaşi“, crede Scarlii.

Ieri, alături de mai mulţi colegi, acesta a prostestat în faţa Penitenciarului Iaşi scan­dând atât împotriva şefilor din ANP, cât şi a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. De altfel, ministrul este de mai mult timp în conflict cu sindicatele şi angajaţii penitenciarelor.

„Un ministru care s-a dovedit incapabil să gestioneze sistemul penitenciar refuză dialogul şi, efectiv, încearcă să ascundă un dezastru. Avem câteva mii de infractori liberi pe stradă sub pretextul unei îmbună­tăţiri a condiţiilor din penitenciare care nu se realizeză decât la nivel declarativ“, se arăta într-un comunicat al Federaţiei Sindica­telor din Penitenciarelor, în mai a.c.

Sindi­caliştii cereau demisia lui Toader atunci din zece motive, unul din acestea fiind acesta: „A promis plata orelor suplimentare pentru angajaţi. Nu s-a ţinut de cuvânt. În continuare, cele peste 1 milion de ore suplimentare sunt neplătite“.

În ce priveşte secizia ca deţinuţii să poată lucra în perimetrele de pază, aceasta a fost luată în septembrie 2017 prin semnătura di­rectorului ANP, Marian Dobrică. În decizia respectivă, referitor la deţinuţii-paznici se precizează următoarele: „Persoanele condamnate folosite la activităţi de întărire a supravegherii la punctele de lucru şi pe perimetrele locurilor de deţinere au doar atribuţii de alarmare a personalului locului de deţinere cu privire la producerea unor evenimente negative, sens în care nu li se stabilesc atribuţii care să presupună folosirea mijloacelor de imobilizare, urmărirea persoanelor private de libertate ori intervenţia în orice mod“.

De pildă, un deţinut plasat în perimetrul de pază poate alerta angajaţii penitenciarului că persoane din exteriorul unităţii au aruncat un telefon sau o armă în curtea unităţii. Cine garantează însă că puş­că­riaşul respectiv o va face?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.