Extinderea Penitenciarului agită din nou spiritele în Consiliul local. Primăria sugerează alte locații pentru relocare

miercuri, 14 august 2024, 03:40
4 MIN
 Extinderea Penitenciarului agită din nou spiritele în Consiliul local. Primăria sugerează alte locații pentru relocare

Proiectul privind extinderea Penitenciarului în Copou va ajunge din nou pe masa consilierilor locali. Acest proiect a fost respins, ultima dată în noiembrie 2021, de toți consilierii care au participat la ședința de la vremea respectivă.

Între timp, Primăria și Penitenciarul s-au războit în instanță și, în cele din urmă, a fost instituită obligația de a fi emisă o nouă hotărâre. În schimb, proiectul va intra în plen cu propunere de respingere. „Se respinge Planul urbanistic zonal Iași, strada Doctor Vicol nr. 10 (…) pentru construirea de noi obiective”, este obiectul proiectului de hotărâre care va intra din nou în plenul Consiliului Local (CL).

 

Primăria numără terenurile Penitenciarului

 

Proiectul propus de unitatea de detenție presupune construirea unor clădiri noi pe terenul liber de construcții pe care îl deține în Copou, respectiv în zona spre strada Fagului. Propunerea a stârnit controverse în spațiul public și a fost inițiată inclusiv o petiție prin care consilierilor locali li s-a solicitat respingerea proiectului, ceea ce s-a și întâmplat. Ulterior, Penitenciarul a deschis acțiuni în instanță, iar o decizie finală a venit în luna mai 2024: Curtea de Apel Iași a obligat, la fel ca instanța inferioară, ca plenul CL să emită o nouă hotărâre întrucât nu a fost respectată întru totul procedura de adoptare a actului administrativ.

Acestea sunt motivele pentru care plenul CL va reanaliza propunerea urbanistică, cu precizarea că executivul a întocmit un proiect de respingere a planului de investiție. În raportul de specialitate aferent proiectului, Primăria invocă oportunitatea extinderii Penitenciarului în Copou, amintind inclusiv de un memorandum aprobat anul acesta de guvern care prevede „relocarea în afara zonelor urbane a unor penitenciare”.

„În patrimoniul Penitenciarului Iași mai există terenuri în comuna Victoria, jud. Iași – intabulat un corp de clădire cu o suprafață de 113 mp și un teren aferent de 23,8 ha; în comuna Holboca, jud. Iași – 2 terenuri intabulate de 5 ha și 2,5 ha și un teren în com. Lunca Văleni, jud. Neamț – teren 20 ha”, spune Primăria în raport, sugerând că Penitenciarul are la îndemână opțiuni pentru relocare.

Potrivit sursei citate, Copoul este „zona verde” a Iașului, cu un fond construit „preponderent rezidențial” și o zonă de relaxare a orașului, astfel că orice construcție nouă trebuie „obligatoriu să se integreze în contextul actual fără a dăuna vizual caracterului specific și farmecului vizual al zonei”.

Primăria a făcut și un scurt istoric al închisorilor de la Iași și a susținut că încă de acum 125 de ani se punea problema oportunității existenței unei unități de detenție în zonă urbană. „În anul 1899, arhitectul orașului consemna, într-un memoriu către primar: «Estetica cere, chiar, ca penitenciarul să fie strămutat din centrul orașului». Nu existau însă posibilități pentru transferarea într-un alt loc”, se arată în raportul municipalității. La acea vreme, închisoarea funcționa în clădirea de peste drum de BCU, imobil care aparține în prezent Universității „Al.I. Cuza” (corpul E).

În decembrie 2021, plenul CL a decis formarea unei Comisii care să negocieze cu Ministerul Justiției relocarea Penitenciarului, dar decizia nu a avut efecte: activitatea Comisiei a fost inexistentă.

 

Penitenciarul ocupă 5,4 ha în Copou

 

Unitatea de detenție este amenajată cu spații interioare și exterioare, complexul având 31 de corpuri de clădire, cu o suprafață construită de 10.000 mp și una desfășurată de aproape 18.000 mp. În Copou, Penitenciarul ocupă 5,2 ha, o suprafață mai mică față de celelalte proprietăți ale unității din Victoria, Holboca sau Lunca Văleni.

În lipsa avizului de extindere, Penitenciarul a început, anul trecut, un proiect de modernizare a actualelor pavilioane, fiind încheiat un contract de lucrări cu o valoare de 17,5 milioane lei.

În urmă cu aproape 10 ani, Iașul era pe lista scurtă a orașelor pentru construirea unui nou penitenciar, în afara zonei urbane, dar proiectul a fost îngropat de autoritățile centrale și au fost demarate investiții similare în alte zone din țară.

„Amplasarea Penitenciarului în cartierul Copou a fost o eroare de la bun început, iar proiectul de extindere nu ar face decât să permanentizeze această decizie greșită luată inițial de regimul comunist în anii 1950 și continuată apoi în 1984”, se arată într-o petiție inițiată de societatea civilă în 2021, petiție care a fost invocată de către Primăria inclusiv în litigiul din instanță cu unitatea de detenție și în documentele-suport pentru respingerea planului urbanistic.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii