Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pensia militarilor nu mai poate depăşi media salariului primit în anii de activitate

GALERIE
pensie militari
  • pensie militari
- +

Proiectul de OUG privind pensiile militare de stat va fi discutat la ora 15.00 de reprezentanţii sindicatelor cu oficialii Ministerului Muncii, el prevăzând că pensia nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Proiectul a fost publicat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care anunţă că la ora 15.00 va avea loc o discuţie cu Ministerul Muncii pe acest draft. Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată. Prin acest proiect se modifică şi actualizarea pensiilor în cazul unor alte categorii de personae care beneficiază de pensii speciale: parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, funcţionarii publici parlamentari, diplomaţii şi membrii Curţii de Conturi.

Reprezentanţii sindicatului angajaţilor din penitenciare susţin că prin acest proiect s-a renunţat la schimbarea modului de calcul a pensiilor militare de stat şi la modificarea vârstei de pensionare, care se aflau în intenţia Guvernului. Şedinţa de Guvern de joi, în care ar fi trebuit să fie discutată, printre altele, şi Ordonanţa de Urgenţă prin care să se modifice modul de calcul al pensiilor militare, a fost amânată. Şedinţa va avea loc vineri, la ora 13.00.

Actul normativ prin care se modifică modalitatea de calcul a pensiilor pentru angajaţii Ministerului de Interne şi Ministerului Apărării Naţionale ar fi trebuit să intre în discuţia cabinetului Tudose în şedinţa de Guvern de joi, alături de Legea vaccinării şi a plafonării indemnizaţiilor de creştere a copilului. Anunţul privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis joi că specialiştii din minister, alături de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregătesc în acest moment un draft al Ordonanţei de Urgenţă privind pensiile militarilor.

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri