Pensie de 48 de lei pentru un avocat ieșean. Cât câștigă după ce se retrag din activitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Pensie de 48 de lei pentru un avocat ieșean. Cât câștigă după ce se retrag din activitate

GALERIE
avocati
  • avocati
- +

Indemnizaţia se calculează în funcţie de contribuţie. Nu există pensie minimă, la fel cum nu există plafon maxim. De aceea, un fost avocat primeşte pe fluturaşul de pensie de la Barou 48 de lei 

În prezent, în judeţul Iaşi există 127 de avocaţi care primesc pensie de la filiala judeţeană a Casei de Asigurări a Avocaţilor (CAA). Având o profesie liberală, avocaţii nu îşi achită contribuţiile aferente pensiilor la sistemul de stat, ci către propria casă de asigurări, metoda de calcul fiind, de asemenea, diferită de cea publică. Spre deosebire de Casa Naţională de Pensii Publice, CAA calculează pensia exclusiv pe principiul contributivităţii, nefiind o indemnizaţie minimă sau un plafon maxim al acesteia. Astfel se face că, în Iaşi, există un avocat care încasează lunar o indemnizaţie de 48 de lei. E vorba de un avocat care a cotizat pentru puţină vreme.
 
În contrapondere, cea mai mare pensie netă a unui avocat este de 6.203 lei. Lunar, un avocat contribuie cu 11% din venituri la sistemul de pensie. Atunci când atinge stagiul de cotizare, se stabileşte un punctaj lunar, obţinut ca raport dintre venitul brut aferent cotizaţiei sale şi venitul de referinţă care, an de an, se stabileşte de către Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Acest venit de referinţă, este, în prezent, de pildă, 2.640 de lei. Cele 12 punctaje lunare se cumulează şi rezultă un punctaj anual. Ulterior, toate aceste punctaje anuale se adună, se împarte valoarea rezultantă la stagiu complet de cotizare, iar media se înmulţeste cu valoarea punctului de pensie. Rezultă, astfel, valoarea indemnizaţiei pe care avocaţii pensionari o primesc. După ce ies la pensie, avocaţii pot să îşi continue activitatea, implicit să cotizeze la stagiul de pensie. Pot beneficia, astfel, de o recalculare când se retrag din activitate. Potrivit unor surse, pensia medie a unui avocat este de aproximativ 4.000 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.