Pensie de întreținere pentru un copil de 44 de ani. Un caz social care a creat dileme judecătorilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pensie de întreținere pentru un copil de 44 de ani. Un caz social care a creat dileme judecătorilor

GALERIE
pensie, intretinere
  • pensie, intretinere
- +

Magistraţii Judecătoriei au fost puşi în încurcătură de un caz aparent banal. Un ieşean a fost dat în judecată de fosta soţie, care a cerut majorarea pensiei de întreţinere datorate pentru îngrijirea fiului comun. La rându-i, bărbatul a cerut în instanţă să fie scutit de plata oricărei pensii. Judecătorii au respins pretenţia acestuia, dar au ajuns să se întrebe dacă nu ar trebui ca pensia să fie redusă, nu majorată. În sentinţa dată, magistraţii Judecătoriei nu au dat un răspuns, decizia finală urmând să aparţină Tribunalului.

În 2013, B.B. a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere de 100 de lei în favoarea fiului său. În 2017, mama băiatului a cerut majorarea pensiei, invocând starea de sănătate a fiului, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, epilepsie, zona zoster şi tahicardie şi încadrat în gradul de handicap grav. În cei patru ani scurşi, pensia lui B.B. crescuse de la 1.029 lei, la 1.370 lei lunar. Ca urmare, pensia de întreţinere a fost majorată cu 185,25 lei, respectiv un sfert din sporul la pensie înregistrat. Conform legii, pensia de întreţinere datorată în cazul unui singur copil se stabileşte la maximum un sfert din veniturile nete ale părintelui ce o datorează.

În 2019, pe rolul Judecătoriei a fost înregistrată o nouă cerere de majorare a pensiei pentru întreţinerea lui V.C.B. Motivele invocate au fost, şi de această dată, costul tratamentului, un singur medicament dintre cele prescrise costând peste 900 de lei. În întâmpinarea depusă la dosar, tatăl a cerut să fie scutit de plata pensiei, întrucât el însuşi este bolnav, iar fosta soţie realizează venituri suplimentare din închirierea unui apartament. În plus, fiul are 44 de ani, a făcut studii liceale şi ar putea încerca să se angajeze.

Cazul i-a pus practic pe judecători într-o situaţie fără ieşire. Nu se mai aflau în faţa unui caz obişnuit, în care unul dintre părinţi nu vrea să se implice în creşterea copilului, ci în faţa unuia în care toţi cei implicaţi ar fi avut nevoie de ajutor. Magistraţii au trebuit astfel să găsească modul în care legea, neputând să rezolve o problemă, produce măcar cele mai puţine suferinţe.

Prin lege, pensia de întreţinere a copilului se datorează până ce acesta devine major sau până la împlinirea vârstei de 26 de ani, dacă acesta continuă studiile. În acest caz, copilul avea 44 de ani, nefiind vorba de un minor. Codul Civil stabileşte însă şi o obligaţie generală de întreţinere între rudele în linie dreaptă, respectiv a copilului de către părinţi sau, la bătrâneţe, a părinţilor de către copii. Pentru aceasta, nu există o limită de vârstă, deci tatăl era obligat să-şi ajute în continuare fiul, indiferent de vârsta acestuia, mai ales că handicapul îl punea în imposibilitate să lucreze. "Dacă se iveşte o schimbare în mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii. Reclamantul (fiul, n.r.) persistă în starea de nevoie avută în vedere la momentul stabilirii obligaţiei de întreţinere a sa, fiind suferind de mai multe afecţiuni care nu îi permit să desfăşoare o activitate remunerată. Cheltuielile cu tratamentul sunt foarte costisitoare, ceea ce impune obligarea în continuare a pârâtului-reclamant la plata pensiei de întreţinere pentru acesta. Din înscrisurile depuse de pârâtul-reclamant (B.B., n.r.), rezultă că şi acesta suferă de anumite afecţiuni, care fac ca întreţinerea sa să fie anevoioasă. Prin urmare, se pune problema dacă, în raport de noile realităţi, într-adevăr se impune să fie menţinut cuantumul pensiei de întreţinere la nivelul celui stabilit în 2018. Instanţa nu se poate pronunţa cu privire la acest aspect întrucât pârâtul a solicitat doar încetarea obligaţiei sale de plată a întreţinerii", au spus judecătorii.

Aceştia au decis să respingă atât cererea de majorare a pensiei de întreţinere, cât şi cea de anulare a ei. Totodată, l-au obligat pe V.C.B. să achite 300 de lei, parte a onorariului avocatului plătit de tatăl său. Sentinţa a fost atacată în apel, Tribunalul stabilind termen de judecată în luna septembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.