anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Pensionară iertată după ce a păgubit CFR cu 14.000 lei, dând foc. „Nu există un interes public în urmărirea infracţiunii”

GALERIE
cabluri_cfr
 • cabluri_cfr
- +

O activitate gospodărească banală a adus o septuagenară în faţa organelor legii pentru prima oară în viaţă. Puţin a lipsit să nu fie acuzată de sabotaj ori de subminarea economiei naţionale. În cele din urmă, judecătorii au fost de acord cu procurorii: nu merită efortul.

În aprilie 2020, un incendiu a provocat distrugerea izolaţiei unor cabluri ale instalaţiei de cale ferată, între gările Iaşi şi Leţcani. Iniţial, cercetările au fost efectuate in rem, cu referire la faptă, nu la o persoană anume, autorul fiind necunoscut. După patru ani de anchetă, lucrurile au devenit serioase. Anchetatorii au renunţat la încadrarea iniţială a faptei, de „distrugere din culpă”, trecând la „distrugerea sau semnalizarea falsă”. Diferenţa de tratament penal este majoră.

Prima faptă se pedepseşte cu cel mult un an de închisoare sau cu o simplă amendă. A doua vizează situaţiile în care este afectată infrastructura feroviară, fiind pusă în pericol siguranţa circulaţiei. Pedeapsa este considerabil mai severă, putând ajunge la 7 ani de închisoare. În cele din urmă, la începutul anului trecut, a fost identificat şi autorul. Nu era vorba de vreun hoţ de cabluri sau de vreun fost angajat al CFR, nemulţumit din cine ştie ce motiv, ci de o pensionară de 71 de ani.

Gospodăria Didinei B. se află în Leţcani, în apropierea căii ferate. În aprilie 2020, ea dăduse foc unor deşeuri în spatele grădinii, cum făcea în fiecare primăvară. Lăsat nesupravegheat, focul s-a extins pe o distanţă de circa 400 de metri de-a lungul căii ferate, topind şi izolaţia cablurilor pe o lungime de aproximativ 100 de metri. Pagubele înregistrate de CFR s-au ridicat la 14.100 lei, iar circulaţia trenurilor a fost temporar afectată. Luată la întrebări de procurori, femeia a recunoscut faptele şi a dat toate lămuririle care i s-au cerut. După ce au analizat cazul, punând în balanţă valoarea pagubei şi pericolul social reprezentat de infractoare, procurorii au preferat să lase cercetările baltă. Femeia nu reprezenta vreun pericol, iar cu o pensie de 800 de lei şi un soţ bolnav de ciroză, recuperarea pagubei ar fi fost imposibilă. Ca urmare, Parchetul de pe lângă Judecătorie a propus renunţarea la urmărirea penală a femeii.

„Nu ar exista un echilibru între eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal, cheltuielile judiciare pe care le-ar implica derularea procesului penal şi gravitatea urmării produse prin săvârşirea infracţiunii din prezenta cauză penală. Nu există un interes public în urmărirea infracţiunii, fiind adusă o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege”, a fost de acord şi judecătorul de cameră preliminară. Acesta a admis cererea procurorilor. Femeia rămâne liberă, iar CFR cu paguba. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.