Pensionarii ieşeni au venituri cu 100 de lei mai mici faţă de cele ale clujenilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pensionarii ieşeni au venituri cu 100 de lei mai mici faţă de cele ale clujenilor

GALERIE
pensionari
  • pensionari
- +

Pensia media din judeţul era la nivelul celui de-al treilea trimestru al anului trecut în valoare de 1.396 lei, arată ultimele date publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică.

La nivelul celui de-al treilea trimestru (T3) din anul 2020, numărul pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul Iaşi a ajuns la 150.701 de persoane, conform Buletinului Statistic Lunar aferent lunii decembrie 2020, publicat recent de către Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Iaşi. Comparativ cu T3 din anul 2019, numărul pensionarilor s-a majorat anul trecut cu 605, potrivit datelor prelucrate de „Ziarul de Iaşi”.

Pensia medie lunară din judeţ ajunsese la 1.396 de lei în T3 2020, cu aproape 16% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, creştere înregistrată, de altfel, la nivel naţional. Pe atunci, mai precis în T3 2019, pensia medie lunară în Iaşi se ridica la 1.207 de lei. La nivel naţional, potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale a fost de 4.675 mii de persoane, iar pensia medie lunară s-a cifrat la 1.454 de lei în T3 2020. Asta înseamnă că pensionarilor ieşeni le intră în buzunar o pensie mai mică cu 58 de lei decât media naţională.

Cititi si: Iaşul are cei mai puţini beneficiari de venit minim la 100 de locuitori din Moldova, dar de două ori mai mulţi faţă de Cluj

În profil teritorial, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat în T3 2020 cu discrepanţe semnificative, reiese din analiza datelor făcută de „Ziarul de Iaşi”. Astfel, în Vaslui, de exemplu, pensia medie lunară în perioada menţionată a fost de 1.198 de lei, mai mică cu aproape 200 de lei faţă de cea a ieşenilor, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat din Vaslui fiind 81.657. În Bacău, pensia medie lunară a fost în acelaşi timp 1.426 de lei, mai mare cu 30 de lei decât în Iaşi, fiind înregistraţi 140.533 de pensionari de asigurări sociale de stat. În Suceava, pensia medie lunară s-a ridicat în T3 2020 la 1.264 de lei, mai puţin cu 132 de lei decât a celor din judeţul Iaşi.

În judeţul Suceava erau înregistraţi 134.893 de pensionari de asigurări sociale de stat în T3 2020. În judeţul Cluj, pensia media lunară a fost mai mare cu peste 100 de lei faţă de cea a ieşenilor, în contextul în care pensionarii clujeni de asigurări sociale de stat, 174.220 la număr, au primit lunar câte 1.502 de lei în T3 2020. Dacă ne raportăm la judeţul Timiş, pensia medie lunară a fost de 1.432 de lei în perioada de referinţă, mai mare cu 36 de lei faţă de cea din judeţul Iaşi în perioada similară. Numărul mediul al pensionarilor de asigurări sociale de stat din Timiş a fost 154.281 de persoane.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.