Pensionarii vor da mai puţini bani pentru unele medicamente compensate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Pensionarii vor da mai puţini bani pentru unele medicamente compensate

GALERIE
medicamente
 • medicamente
- +

Pensionarii cu un venit de până la 1.429 lei/lună inclusiv, obținut din pensii și indemnizație socială, vor putea beneficia de o compensare de 90% a prețului de referință al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale prevăzute în sublista B. Această facilitate este valabilă începând cu luna în curs și este rezultatul creșterii cu 10% a valorii punctului de pensie de la data de 1 ianuarie 2022.

”Pensionarii cu pensii mici au beneficiat dintotdeauna de acest ajutor. Și în anii anteriori au beneficiat de acest sprijin. Noutatea constă în faptul că, din acest an, raportarea se va face doar la veniturile obținute din pensii și indemnizații sociale, indiferent dacă pensionarul respectiv mai are și alte venituri. Ca să vă explic: Până în acest an beneficiau de medicamente compensate cu 90% doar pensionarii care aveau doar venituri obținute din pensii și indemnizații sociale și, bineînțeles, se încadrau în venitul maxim. Dacă ne raportăm la anul trecut, de exemplu, acesta a fost de 1.299 lei. Cei care aveau și alte venituri - de exemplu mai lucrau după vârsta de pensionare sau pur și simplu primeau dobânzi la depozite în bănci - și depășeau plafonul de 1.299 lei, nu mai beneficiau de această facilitate. Din acest an, toți pensionarii care au un venit de 1.429 lei provenit din pensie și indemnizație socială vor avea acces la o serie de medicamente compensate 90% din sublista B, indiferent că au venituri suplimentare de tipul celor pe care vi le-am exemplificat”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași.

Ca să fie cât mai clar, vă oferim un exemplu practic al diferenței dintre anul 2021 și anul 2022. Deci, dacă un pensionar în anul 2021 avea un venit provenit doar din pensie și indemnizație socială de până la 1.299 lei inclusiv, beneficia lunar de o serie de medicamente compensate 90% din sublista B. Dacă același pensionar, în afara venitului menționat a avut și alte surse de venit (salariu, dobânzi la depozite etc.) și, astfel, a depășit suma de 1.299 lei, ei bine, în această situație nu a mai beneficiat în 2021 de această compensare și a trebuit să plătească mai mult pentru aceleași medicamente, respectiv 50% din valoarea prețului de referință al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale prevăzute în sublista B, ca oricare altă persoană asigurată.

Din luna ianuarie a acestui an, legiuitorul, pe lângă faptul că a modificat plafonul de compensare cu 90% a prețului de referință al medicamentelor pentru pensionarii beneficiari ai programului social al Guvernului, de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv, a modificat și condițiile de obținere a acestui beneficiu.

Astfel, dacă un pensionar în anul 2022 are un venit provenit doar din pensie și indemnizație socială de până la 1.429 lei inclusiv dar mai obține și alte venituri din diferite activități, indiferent de cuantumul acestora, va beneficia lunar de o serie de medicamente compensate 90% din sublista B.

”Este bine că s-a reglementat acest lucru, pentru că medicii care făceau prescripțiile medicale nu aveau de unde să știe dacă pacientul avea sau nu și alte venituri prin care depășeau plafonul maxim stabilit. Aceștia întocmeau rețeta medicală doar pe baza declarațiilor verbale ale pacienților, care nu recunoșteau că au și alte venituri și, la nivel național, au fost destule cazuri când am fost nevoiți să recuperăm diferențele de la 50% la 90% compensare de la medici”, a mai adăugat Președintele CJAS Iași.

În consecință, de compensarea de 90% a prețului de referință al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale prevăzute în sublista B vor beneficia absolut toți pensionarii cu un venit de până la 1.429 lei/lună inclusiv, obținut din pensii și indemnizație socială. Restul asiguraților vor plăti, pentru aceleași medicamente, 50% din prețul de referință corespunzător denumirilor comune internaționale.

Medicamentele cuprinse în sublista B nu sunt foarte scumpe, spun medicii, dar sunt destul de frecvent recomandate persoanelor în vârstă cu comorbidități, respectiv sindrom coronarian acut în antecedente, accident vascular cerebral, diabet zaharat, boala arterială ocluzivă a arterelor membrelor inferioare, boli psihice, boli infecțioase, boli reumatismale etc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X