Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pensiuni din Predeal şi de pe Valea Prahovei folosite pentru escrocarea turiştilor străini

GALERIE
schi munte
  • schi munte
- +

Membrii grupării suspectate de fraude informatice au folosit ca paravan pensiuni din Predeal şi de pe Valea Prahovei, unde cazau fictiv cetăţeni străini, din conturile cărora extrăgeau bani fraudulos, după ce obţineau ilegal datele acestora, prejudiciul produs depăşind un milion de lei.

Potrivit şefului DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman, membrii grupării specializate în fraude informatice au prejudiciat cu peste un milion de lei mai multe bănci din România, folosind date obţinute ilegal de pe cardurile unor cetăţeni străini, cazaţi fictiv la mai multe pensiuni din Predeal şi de pe Valea Prahovei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Reţeaua de infractori folosea ca paravan mai multe pensiuni şi unităţi de cazare turistică din Predeal şi Valea Prahovei, unde cazau fictiv cetăţeni străini. De exemplu, un cetăţean canadian a fost cazat fictiv de reţeaua de infractori la o pensiune din Predeal şi cu informaţiile de pe card s-au plătit costurile cazării. Banca din Canada unde a fost emis cardul a fost notificată despre respectiva plată şi atunci banca românească prin care s-a făcut plata a fost înştiinţată că este vorba despre o fraudă“, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX şeful DIICOT Braşov.

Potrivit acestuia, datele de pe carduri, respectiv seriile acestora, care aparţineau unor cetăţeni străini din mai multe state, erau cumpărate de pe internet de către membrii grupării, care apoi le foloseau în scop personal.

"În mediul acesta al hackerilor se procedează în felul următor: cineva obţine nişte serii de carduri pe care apoi le vinde prin internet unei alte persoane. În acest caz a fost vorba de serii de carduri ale unor cetăţeni din mai multe state, care au fost apoi folosite în România, deci, prejudiciul a fost suportat în totalitate de băncile româneşti“, a mai spus Cătălin Borcoman.

El a precizat că în acest dosar se colaborează cu instituţii din mai multe ţări, deoarece au fost implicaţi şi infractori din statele respective.

Într-un comunicat transmis, luni, de DIICOT Braşov se arată că, în perioada septembrie - decembrie 2014, membrii grupării au solicitat şi obţinut de la mai multe instituţii bancare, prin intermediul unor societăţi comerciale cu profil turistic, POS-uri cu preautorizare, pe care le-au folosit ulterior la extrageri frauduloase.

"Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că membrii grupului au urmărit înfiinţarea de noi societăţi comerciale cu profil turistic prin intermediul cărora să poată obţine sume consistente de bani în modalitatea descrisă, intenţionând să acţioneze în Suceava, Vaslui, Sibiu, Piteşti, Petroşani, Predeal şi Bucureşti“, se arată în comunicatul DIICOT.

Totodată, procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a unei alte grupări care a acţionat în municipiul Constanţa, în legatură cu prima grupare menţionată, şi, faţă de care, există suspiciunea că a desfăşurat operaţiuni de tip skimming, prin confecţionarea de dispozitive artizanale destinate montării pe ATM-uri pentru captarea datelor relevante ale cardurilor bancare, ulterior fiind utilizate pentru inscripţionarea cardurilor blank cu datele colectate fraudulos şi retragerea sumelor de pe cardurile astfel clonate.

În comunicat se precizează că, luni, doi dintre membrii grupării au încercat să părăsească România, însă au fost prinşi în flagrant, în timp ce se îndreptau spre Aeroportul Otopeni, având dispozitive artizanale destinate montării pe ATM-uri.

De asemenea, în urma percheziţiilor de luni au fost găsite instrucţiuni de confecţionare a dispozitivelor, fotografii cu modele de ATM-uri de la diverse bănci, precum şi sute de serii de carduri bancare.

Un număr de 15 persoane vor fi aduse la sediul DIICOT Braşov, pentru audieri.

Procurorii DIICOT Braşov şi poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au făcut, luni, 22 de percheziţii în judeţele Braşov, Constanţa şi Prahova şi în Bucureşti, pentru destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni în domeniul criminalităţii informatice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri