Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pentagon: Desfăşurare militară rusă la frontiera cu Ucraina “mai masivă” decât în 2014

GALERIE
trupe rusesti
  • trupe rusesti
- +

Desfăşurarea militară rusă la frontiera cu Ucraina este mai mare decât în 2014, când Rusia a invadat Crimeea, denunţă Pentagonul, care refuză să prezinte o estimare, însă cataloghează această desfăşurare “foarte îngrijorătoare” şi denunţă o escaladare la Marea Negară, relatează AFP.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell a evocat desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera ruso-ucrainană, însă serviciile acestuia au corectat - fără vreo explicaţie - această estimare la 100.000.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării John Kirby s-a abţinut să prezinte vreo estimare.

“Aceasta este cea mai masivă desfăşurare de la cea din 2014, care a fost urmată de încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a subliniat luni, într-o conferinţă de presă, Kirby.

“Nu dau niciun număr. Este cu siguranţă mai mare decât ultima oară, în 2014”, a subliniat el.

Washingtonul consideră această desfăşurare drept “foarte îngrijorătoare” şi îndeamnă Rusia “să-şi clarifice intenţiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

“Noi nu credem că această desfăşurare este propice securităţii şi stabilităţii de-a lungul frontierei cu Ucraina şi cu siguranţă nu în Crimeea ocupată”. “Ruşii proclamă că este vorba despre exerciţii. Nouă nu ne este foarte clar care este obiectivul”, a subliniat el.

Statele Unite au denunţat de asemenea “escaladarea fără provocare” pe care o reprezintă o decizie rusă de limitare a navigaţiei navelor militare şi oficiale străine în trei zone din largul Crimeei, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

“Acest lucru reprezintă o nouă escaladare fără provocare în actuala campanie a Moscovei, care vizează să slăbească şi destabilizeze Ucraina”, potrivit lui Ned Price, care a subliniat “îngrijorarea profundă” a Washingtonului din această cauză.

Moscova a anunţat vineri faptul că suspendă - pe o perioadă de şase luni, de la 24 aprilie la 31 octombrie - “trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei ruse a navelor militare şi altor bastimente de stat”.

Această suspendare vizează trei zone, inclusiv în apropierea Peninsulei Kerci, lângă strâmtoarea cu acelaşi nume, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov şi care are o importantă crucială în exporturi de cereale şi oţel ale Ucrainei.

Statele Unite “îndeamnă Rusia să înceteze hărţuirea navelor din regiune şi să scadă numărul trupelor de-a lungul frontierei cu Ucraina”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc de mai multe săptămâni.

Ucraina acuză Moscova de faptul că ar căuta un motiv de război, pentru a o invada.

Rusia acuză Kievul de pregătirea unei ofensive împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi dă asigurări că “nu ameninţă pe nimeni”, denunţând totodată “provocări” ucrainene.

Statele membre NATO şi-au exprimat vineri “îngrijorarea” faţă de manevre maritime ruseşti şi au cerut Moscovei să garanteze “liberul acces” în porturile ucrainene de la Marea Azov.

Un militar ucrainean a fost ucis, iar altul a fost rănit duminică, în confruntări armate cu separatişti proruşi în Donbas, unde violenţele s-au multiplicat în contextul intensificării tensiunilor cu Moscova.

Războiul din estul Ucranei s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi aproape un milion şi jumătate de delasaţi de la izbucnirea conflictului, în urmă cu şapte ani, în urma anexării de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri