anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Pentru ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare fostul purtător de cuvânt de la ISU. Detalii din dosar

GALERIE
condamnare, pompier, isu
 • condamnare, pompier, isu
- +

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și-a încheiat cariera într-un mod jenant, cu o condamnare. Magistrații Tribunalului au apreciat la 5 ani de închisoare comportamentul lui Gabriel Covăsneanu, care a atacat cu un gât de sticlă spartă doi tineri, la ieșirea dintr-un club central. Motivul, de-a dreptul stupid: unul îi părea gay, iar celălalt, prea tânăr. Sentința nu este definitivă, dar șansele ca apelul să mai schimbe ceva sunt practic nule.

Conflictul provocat de Covăsneanu s-a petrecut în noaptea de 14/15 iunie 2017 în clubul Coopers din Iulius Mall. Aici, Cosmin A. și Lucian G. veniseră, însoțiți de un prieten, pentru a se distra. După o vreme, de ei s-au apropiat alți doi tineri, unul dintre ei fiind Covăsneanu. Acesta l-a abordat pe Lucian G., spunându-i că are „frizură și față de gay” și că nu îi place tatuajul de pe mâna acestuia. În ce-l privește pe Cosmin A., acesta avea „frizură și față de minor” și stătea prea încordat. Tinerii nu au răspuns provocării, preferând să iasă din club pentru a fuma o țigară. Covăsneanu s-a luat după ei, trăgându-l pe Cosmin A. de tricou, înjurându-l, amenințându-l că „îl va tăia” și avertizându-l că „are funcție” și îi poate face probleme. La intervenția altor participanți la petrecere, conflictul a fost aplanat temporar. După încă o țigară, Cosmin A. și Lucian G. s-au îndreptat spre mașina prietenului lor, pentru a pleca. În aceeași direcție se deplasa și Covăsneanu. Fără vreun avertisment, acesta l-a atacat pe Lucian G. cu un gât de sticlă spartă. L-a lovit doar ușor, tăindu-l la un deget. Când Cosmin A. a încercat să intervină, a fost lovit în gât. Nu și-a dat seama inițial că este rănit. Apoi însă, s-a așezat pe o bancă, în timp ce agenții de pază ai clubului îl rețineau pe Covăsneanu, în așteptarea poliției. Gâtul de sticlă a fost recuperat de polițiști dintr-un coș de gunoi, fiind utilizat ca probă în anchetă. „Era mai agresiv, ne reproșa că ce avem cu el, aducându-ne la cunoştinţă că este cadru militar şi că este superior nouă, fără să ne spună unitatea la care activează”, a povestit unul dintre agenții de pază.

Mărturiile şi înregistrările camerelor video sunt împotriva lui Gabriel Covăsneanu

Lovitura primită de Cosmin A. i-a secționat acestuia mușchii și vena jugulară externă, punându-i viața în primejdie. După trei săptămâni, era vindecat, dar suferințele psihice erau abia la început. Timp de o săptămână, nici nu s-a mișcat din pat, de teamă ca rana să nu se deschidă. Visa că este atacat și a început să evite agomerațiile, fiindu-i imposibil și să iasă din casă până la un magazin. A declarat în instanță că dacă înainte de incident ieșea săptămânal în club, doar după un an și mai bine a avut curajul să iasă din nou. Mergea des la sală, dar după incident nu a mai făcut sport timp de 7 luni. Și-a cumpărat în cele din urmă un nou abonament, dar a renunțat după a treia ședință din cauza unui atac de panică.

Trimis în judecată pentru tentativă la omor, Gabriel Covăsneanu nu și-a recunoscut vina. Dimpotrivă, el a afirmat că cei doi tineri ar fi ieșit din club după el, cu intenția de a-l bate. Unul dintre ei ar fi avut „un ciob de sticlă în mâna stângă, învelit cu un șervețel”. S-a apărat, împingându-l, iar tânărul a scăpat ciobul, pe care Covăsneanu l-ar fi ridicat și pus în coșul de gunoi. Le-ar fi spus tinerilor că este cadru militar pentru a-i liniști, doar după ce aceștia l-ar fi amenințat că „îl taie”. Rănile celor doi ar fi fost produse prin autoaccidentare. „Precizez că eu nu am facut altceva decât să mă apăr împotriva acțiunilor agresive a celor două persoane vătămate asupra mea”, a declarat acesta. El a precizat și că ar fi o persoană calmă și temperată, doar teama făcându-l să lovească. Afirmațiile lui Covăsneanu au fost contrazise însă atât de declarațiile martorilor la incident, cât și de înregistrările camerelor video din zonă. „Instanţa nu poate avea în vedere apărările inculpatului legate de faptul că ar fi fost persoana care a fost agresată, că i s-ar fi creat o stare de temere pe fondul diferenţei de înălţime între el şi persoanele vătămate, în condiţiile în care, probele anterior menţionate şi analizate au arătat faptul că inculpatul a fost cel care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, al reprezentării pe care o avea asupra unui eventul ascendent al său asupra persoanelor din jur, ascendent determinat de calitatea sa de militar – calitate pe care a prezentat-o atât persoanelor vătămate, cât şi martorilor agenţi de pază sau poliţişti”, au precizat magistrații Tribunalului.

Ei au respins ipoteza provocării, nereținând în favoarea lui Covăsneanu nicio circumstanță atenuantă. Judecătorii par să fi luat însă în considerare tinerețea inculpatului, ca și faptul că are doi copii minori, aplicându-i pedeapsa minimă prevăzută de Codul Penal pentru tentativa la omor, respectiv 5 ani de închisoare. El va trebui și să plătească 1.000 de lei ca daune materiale și 5.000 euro ca daune morale către Cosmin A. Sentința poate fi contestată în fața Curții de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.