Pentru ce a fost ridicată Beatrice Rancea şi dusă la audieri. Dedesubturile găsite de procurori
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Pentru ce a fost ridicată Beatrice Rancea şi dusă la audieri. Dedesubturile găsite de procurori

GALERIE
opera1operaopera2
 • opera1
 • opera
 • opera2
- +

Directoarea Operei ieşene, Beatrice Rancea, a fost ridicată ieri de la sediul instituţiei şi dusă la audieri de procurorii DIICOT. Comunicatul Parchetului conţine acuzaţii extrem de grave la adresa lui Rancea.  „Începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane“, arată procurorii.  Printre aceste persoane ar fi: Mădălina Ioana Minculescu, fiica vitregă a artistului Cristi Minculescu (IRIS), Daniela Năforniţă-Ştefan, contabila Operei, şi Aligheri Alin Iaţic, angajat al Operei. Prejudiciul estimat este de 5 milioane de lei. Aseară, la miezul nopţii, audierile continuau.

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţional Române Iaşi, pare a juca în cel mai prost act al carierei sale. Dacă nu ultimul. Asta după ce procurorii DIICOT au descins ieri în nu mai puţin de 26 de locaţii, atât în Iaşi, cât şi în Bucureşti, în cauză fiind vorba de un dosar de delapidare şi fals în acte.

Toate acuzaţiile par să ţină de achiziţii ale unor produse de proastă calitate luate pe banii mulţi proveniţi de la stat, achiziţii controlate direct de managerul Beatrice Rancea.

În horă au intrat şi alte nume ale lumii mondene, precum creatoarea de modă Doina Levintza, care ar fi furnizat îmbrăcăminte atât la ONRI, cât şi la ONB. Perioada verificată de procurori este 2014-2020. Prejudiciul estimat se ridică la 5 milioane de lei.

Cine sunt primii audiaţi? Ce spune Ministerul Culturii?

Ieri, la ora, 22,00, Beatrice Rancea nu intrase efectiv la audieri cu procurorii, audieri care, teoretic, au început undeva în jurul orei 14,00.

Alături de ea, Aligheri Iaţâc , şef de partidă, secretara ONRI, Iulia Solomon, asistentul de regie Mădălina Minculescu, fiica vitregă a solistului trupei Iris, Cristi Minculescu, Maria Eşanu, asistent scenografie, Daniela Ştefan Năforiţă, actualul contabil-şef al ONRI, şi Silvia Creţu, actualul şef de audit al ONRI.

Toţi apropiaţi ai lui Beatrice Rancea şi tot toţi au fost aduşi ieri-dimineaţă de acasă, cu maşinile IJP, la sediul instituţiei pentru a asista la percheziţiile efectuate la compartimentul administrativ, dar asta după ce, la unii dintre ei, inclusiv la domiciliul provizoriu al managerului ONRI din Iaşi, au fost făcute percheziţii.

“Mandatul de percheziţie domiciliară a fost emis în scopul descoperirii şi strângerii probelor cu privire la infracţiunile investigate în cauză, şi anume constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare", au declarat reprezentanţii DIICOT.

Tot ieri, procurorii DIICOT au descins şi la sediul Ministerului Culturii, pentru a ridica documente care stau la baza anchetei.

“Referitor la percheziţiile care au avut loc, astăzi, la Opera Naţională din Iaşi, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziţia DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituţiile de control ale statului şi va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei", au transmis aceştia.

Rancea, în prim-plan. Prejudiciu de 5 milioane de lei

În ce constau însă suspiciunile care au dus la descinderi: "În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane. Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi", se arată în comunicatul DIICOT.

Mai exact, este vizată perioada de manageriat la ONRI, cât şi perioada de interimat la ONB a lui Beatrice Rancea.

“Concret, scopul organizării grupului infracţional a fost cel al obţinerii unor sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii. Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte, au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi", mai spun reprezentanţii DIICOT.

Prejudiciul estimat iniţial este de 5.000.000 de lei.

Levintza, firma de casă pentru decoruri, intră în scenă

Tot ieri la Bucureşti, procurorii DIICOT au descins la firma creatoarei de modă Doina Levintza pentru a ridica documente care fac legătura cu cele două instituţii culturale menţionate. Firma Doinei Levintza a asigurat, teoretic cel puţin, costumele pentru Galele Operei Române din 2018 şi 2019 şi spectacolul Cenuşăreasa.

Asta doar la ONRI. În acelaşi timp, în dosar mai apar şi alte firme care s-au intersectat de-a lungul carierei de manager a lui Beatrice Rancea, cum ar fi Tustream SRL şi Altrax SRL. Cele două au jonglat simultan între cele două opere în perioada "Rancea" prinzând mai multe contracte. Firmele au asigurat diverse servicii, mai ales decoruri.

Revenind la descinderile de ieri, Marius Aftaragaci, preşedinte sindicat Artis Moldova, a declarat că "Probleme nu numai de natură de achiziţii financiare pe care foarte puţin le cunoaştem, dar probleme de alt ordin, de organizare, de atmosferă, de oameni care au fost daţi afară, procese şi aşa mai departe. Nu există transparenţă absolut deloc în ceea ce priveşte activitatea de achiţizii financiare sub nicio formă, nu aveam niciun acces noi acolo".

De precizat este şi faptul că, anul trecut, Corpul de Control al Ministrului Culturii, Bogdan Ghiorghiu, a efectuat două verificări. Cel puţin în urma uneia au fost descoperite 140 de nereguli.

În urma verificărilor au fost sesizate inclusiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, precum şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. De asemenea, la sfârşitul anului trecut, inclusiv inspectorii Curţii de Conturi au definitivat verificările la sesizările primite. Vom reveni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.