Pentru ce mai dau românii șpagă: Mulți vor să se angajeze la stat, alții plătesc ilegal să se facă bine

vineri, 09 decembrie 2022, 09:10
1 MIN
 Pentru ce mai dau românii șpagă: Mulți vor să se angajeze la stat, alții plătesc ilegal să se facă bine

Mulți români încă sunt obișnuiți să ofere mită pentru a rezolva mai repede unele situații care altfel ar dura foarte mult. Alții dau bani pentru a scăpa de dosare penale, iar o altă categorie oferă șpagă pentru a se angaja la stat sau pentru a primi mai multă atenție de la medici.Anul trecut, 68 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost arestaţi preventiv, cu 79% faţă de anul precedent. 

Permisul auto pe bază de ”sufleur”

Cele mai mediatizate cazuri de corupție sunt cele din ”fabricile” de permise auto. Deși au fost destructurate multe astfel de rețele, se pare că profitul din această activitate ilegală este atât de mare încât grupările infracționale își asumă riscul de a face închisoare

Bani pentru medici

În toamna acestui an, un medic renumit din Timișoara a ajuns pe mâna polițiștilor de la DGA după ce mai mulți pacienți au spus că li s-a cerut șpagă.Este vorba despre medicul chirurg Marian Gașpar este cercetat pentru luare de mită în formă continuată. El ar fi primit sume cuprinse între 100 și 2000 euro de la șase pacienți. 

Bani pentru angajarea la stat

Mirajul angajărilor la stat îi determină pe mulți români să facă ilegalități în speranța că vor avea o viață mai stabilă. Unii dau bani unor necunoscuți care îi păcălesc că pot influența șefi de instituții sau secretari de stat, în acest sens. 

Mai mult, pe ziare.com

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii