anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Premieră pentru transplantul renal ieşean în urma prelevării de organe

Pentru prima dată, ambii rinichi ai unui donator de organe aflat în moarte cerebrală vin la Iaşi

GALERIE
transplant rinichi
 • transplant rinichi
- +

De regulă, la recoltările făcute de echipe ieşene, unul revenea Iaşului, celălalt plecând în Capitală.

Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi a efectuat zilele trecute o premieră medicală, fiind vorba despre două transplanturi efectuate în acelaşi timp, de la un donator în moarte cerebrală. Noutatea o reprezintă faptul că ambii rinichi au ajuns la Iaşi în urma prelevării, de obicei unul dintre rinichi fiind redirecţionat din start către Bucureşti.

Prelevarea a avut loc la Oradea, fiind de asemenea prima prelevare făcută de către echipa din Iaşi în afara Moldovei. O altă noutate a fost reprezentată de faptul că donatorul aflat în moarte cerebrală suferea de hepatită C, fiind vorba despre o serie de riscuri şi complicaţii care puteau să existe, însă care au fost explicate încă de la început celor doi pacienţi.

Organele au fost primite de o femeie de 41 de ani din judeţ care făcea dializă de 18 ani şi un bărbat de 65 de ani din judeţul Botoşani, cunoscut cu probleme cardiovasculare, pentru care aceasta ar fi fost singura şansă de a fi perfect compatibil cu rinichiul. „A fost o oportunitate pentru centrul de la Iaşi, care a fost singurul ce a răspuns solicitării şi care a avut pacienţi compatibili. S-au căutat cei mai potriviţi pacienţi, li s-au explicat riscurile şi, din fericire, în prezent, virusul are tratament şi putem merge mai departe cu aceste intervenţii, mai ales având în vedere că mai există cazuri făcute în trecut la noi. Este o schimbare pe care o apreciem şi totodată este un act de normalitate, ca rinichii să meargă la cei care au cea mai mare nevoie, indiferent de unde este pacientul“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, o echipă de la unitatea medicală s-a deplasat la Oradea cu ajutorul unui elicopter SMURD, fiind aleasă această variantă pentru a reduce timpul de aşteptare.

24 intervenţii: un record

„Este prima dată când ne deplasăm cu alte mijloace decât cele terestre, cum ar fi ambulanţa, iar astfel a scăzut foarte mult timpul de deplasare şi implicit timpul de ischemie. La Oradea ne-am întâlnit cu echipa de la Bucureşti, care a venit pentru prelevarea ficatului, şi împreună am prelevat cei doi rinichi şi ficatul“, a precizat dr. Radu Andriciuc, medic specialist urolog, care a făcut parte din echipa de prelevare. Intervenţiile au început în cursul dimineţii de duminică, la aproximativ 17 ore de la prelevare, desfăşurându-se simultan, în două săli de operaţie, echipa medicală fiind formată din 15 membri. „A fost un efort mai intens decât în alte situaţii, mai ales că cele două intervenţii au trebuit să se efectueze aproape simultan pentru a nu lăsa rinichii în ischemie rece, adică să fie implantaţi cât mai repede. Există studii şi voci care spun că se poate aştepta şi până la 36 de ore, dar cu cât facem mai repede implantul, cu atât dăm şansa mai mare atât rinichiului, cât şi celui care primeşte, să se recupereze mai repede, iar funcţia renală, diureza, să se reia de asemenea mai repede“, a explicat dr. Adelina Miron, medic primar urolog, care a participat la intervenţia chirurgicală.

Reprezentanţii unităţii medicale au mai precizat că, până acum, în acest an, au fost realizate 24 de intervenţii, acesta fiind un record, mai ales în condiţiile în care în 2018 au fost efectuate mai puţine transplanturi de la donatori în moarte cerebrală, majoritatea fiind de la donatori vii. „Mulţumim membrilor familiei din Oradea care au acceptat şi au înţeles importanţa donării, schimbând viaţa celor două persoane. Astfel vor avea o calitate a vieţii mult mai bună, scăpând de dializă şi de lista de aşteptare“, a completat dr. Ionuţ Nistor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.