anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 30.09.2020

Pentru public eroi, în viaţa reală „gunoi“. Che Guevara, Walt Disney, John Lennon şi Steve Jobs, caractere oribile

GALERIE
walt disney
  • walt disney
- +

Nimeni nu e perfect, dar unii oameni sunt departe de perfecţiune. Printre ei se numără şi personalităţi din diverse domenii, care în lumina reflectoarelor sunt eroi, dar în viaţa reală îşi dezvăluie adevărata faţă. Şi nu e deloc o imagine plăcută.

Winston Churchill, Che Guevara, Charlie Chaplin, Walt Disney, John Lennon şi Steve Jobs, Aristotel sunt prsonalităţi marcante. Au schimbat cursul istoriei şi au lăsat în urmă lucruri uimitoare. Dar toate trebuie să vină cu un cost. Rasism, misoginism, violenţă, sex cu minore, agresiuni, chiar crimă.

Charlie Chaplin, un prădător sexual

Timid, împiedicat, amuzant: aceasta este imaginea lui Charlie Chaplin pe care o ştim cu toţii din filmele care ne-au fascinat. În viaţa de zi cu zi, actorul era un adevărat predator sexual. Două dintre soţiile lui au fost minore şi aveau 16 ani când s-au căsătorit. Pe una dintre ele a lăsat-o însărcinată şi i-a propus să avorteze, dar când adolescenta a refuzat a fost nevoit s-o ia de soţie. Ceea ce a urmat a fost un coşmar pentru tânără: Charlie Chaplin o înşela constant, o agresa verbal sau îi cerea „lucruri revoltătoare în materie de sex, unele dintre ele ilegale la vremea respectivă în California“, potrivit publicaţiei LA Times. Conform unei biografii din 2014, Charlie Chaplin a făcut sex cu peste 2.000 de femei, şi-a maltratat soţiile şi şi-a abandonat copiii.

Winston Churchill ura indienii

Winston Churchill este o figură marcantă a istoriei şi a avut un rol crucial în învingerea naziştlor, în al Doilea Război Mondial. Totuşi, modul lui de a gândi avea multe în comun cu doctrina nazistă. Premierul britanic credea în supremaţia rasei ariene, i-a numit pe africani „barbari“, a susţinut războaiele împotriva popoarele din teritoriile ocupate de britanici şi a sugerat gazarea lor. Despre indieni spunea: „Îi urăsc pe indieni. Sunt nişte animale, se înmulţesc ca iepurii“.

Walt Disney, rasist şi antisemit

Walt Disney l-a creat pe Mickey Mouse, aşa că te gândeşti: cât de rău ar fi putut să fie ca om? Personalitate marcantă, Walt Disney a fost, totodată, un personaj controversat, iar una dintre „petele“ carierei sale constă în acuzaţiile de antisemitism şi rasism care i s-au adus. Exemple în acest sens stau chiar nevinovatele personaje animate din producţiile Disney. De pildă, lupul cel rău din „Cei trei purceluşi“ poartă haine evreieşti, iar Mickey Mouse îşi pictează pe faţă, într-unul dintre filmuleţe, o mască neagră. În celebra „Carte a junglei“ este o scenă în care Mowgli îi spune ursului Baloo că speciile diferite nu pot trăi împreună.

Steve Jobs îşi teroriza angajaţii

Steve Jobs a avut o contribuţie imensă la dezvoltarea tehnologiei, de fapt, putem spune că a schimbat lumea. Părintele Apple se află însă pe un piedestal unde nu ar trebui să fie, căci în viaţa reală era nemilos. A subcontractat pentru producţia telefoanelor iPhone fabrici chinezeşti, pentru a avea costuri de producţie foarte mici. Numai că aici muncitorii lucrau în condiţii groaznice, până la epuizare, iar unii dintre ei chiar au murit sau au avut tentative de sinucidere. A fost tatăl unei fete pe care nu a dorit-o şi nu a recunoscut-o decât în urma unui proces, îşi teroriza angajaţii şi se purta îngrozitor cu ei. 

John Lennon bătea femei

Mesajul pacifist din muzica lui John Lennon şi imaginea hippiotului îndrăgostit sunt departe de caracterul artistului, cel puţin în tinereţea sa. Rockerul britanic s-a purtat execrabil cu prima sa soţie, Chyntia pe care a agresat-o fizic. De altfel, spune asta şi în piesa „Getting Better“ „Eram crud cu femeia mea, o băteam şi o ţineam departe de lucrurile care îi plăceau. Într-un interviu acordat îninte de moartea sa a recunoscut oficial: „Eram crud cu soţia mea, fizic... De fapt, cu orice femeie. Eram un bătăuş“.

Integral, pe click.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Lucian DÎRDALA

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Filmuletul zilei

opinii

On air

Florin CÎNTIC

On air

De treisprezece ani, prima săptămână din octombrie înseamnă pentru ieşeni un regal de spectacole de teatru. Aflat anul acesta sub zodia imprevizibilei „avarii pandemice”, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr s-a reinventat, la fel ca în fiecare an.

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Radu PĂRPĂUȚĂ

Urechea de om pe spinarea de şoarece politically correct

Ovidiu Nimigean nu este genul de scriitor care-şi satisface prin creaţie ego-ul emfatic şi care vrea să „ia faţa”, să domine un auditoriu redus la tăcere şi uimire. El, dimpotrivă, îşi ia cu această carte (O ureche de om pe o spinare de şoarece, Polirom, 2020) ingrata sarcină de a investiga lumea în teritoriile sale cunoscute îndeobşte, dar pe care cei mai mulţi se feresc cu bună ştiinţă să le cunoască, orbesc benevol sau le înţeleg anapoda, şi de a preveni la modul oracular („priveşte printre fisurile discursului dominant”, pag. 342, îndeamnă la un moment dat).

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Ciprian IFTIMOAEI

De ce să votez? Argumente pro şi contra

Abraham Lincoln spunea că, în democraţie, „votul este mai puternic decât glonţul”. Oare chiar aşa să fie? V-aţi întrebat vreodată cât anume contează un vot în totalul voturilor exprimate? 

pulspulspuls

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Lotul doi de concluziuni ale alegerilor de la Iaşi

Aşadar, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, vă povesteam ieri aicea cam care ar trebui să fie concluziunile corente, trase la rece, privind alegerile de duminică de la Iaşi, şi vorbeam de situaţiunea delicată din USR Iaşi, apoi de starea mafiei din jurul dipotatului dârvar Moş Vilă ot pemepeu. 

Caricatura zilei

Renumărare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.