anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Pentru un pumn de voturi

GALERIE
Radu Popescu
 • Radu Popescu
- +

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

La început, în primele luni ale războiului, Chișinăul a trebuit să gestioneze un val gigantic de refugiați ucraineni, sute de mii de oameni fugind din calea morții trimise de Putin. „Țară mică, dar cu inimă mare”, Republica Moldova a reușit să găsească un adăpost pentru fiecare suflet aflat în nevoie, tot acest efort generând însă costuri imense pentru un stat și așa șubrezit de sărăcia moștenită de la regimurile comunisto-socialisto-oligarhice care s-au aflat la putere în ultimii ani. 

Apropierea accelerată a Chișinăului de Uniunea Europeană nu i-a putut lăsa indiferenți pe agresorii din Ucraina, Republica Moldova intrând de ceva vreme într-o nouă etapă a „atenției” acordate de către Rusia. Noua strategie rusă, aceea de a bombarda cu cinism și lașitate infrastructura civilă și energetică din Ucraina, nu doar că are potențialul de a genera noi valuri de refugiați „energetici” înspre Chișinău, în căutarea unui cămin cald pe timp de iarnă, ci afectează deja și securitatea energetică a Republicii Moldova. Pentru cine nu știe, în ultimele săptămâni, în urma bombardării unor centrale energetice din Ucraina, sistemul ucrainean a intrat în modul de avarie, deconectându-se automat, acest lucru generând și o întrerupere a transportului de energie electrică dinspre România înspre Republica Moldova. Iar, drept rezultat, pentru câteva ore bune o mare parte a țării, inclusiv capitala Chișinău, a rămas în beznă și frig. 

Pentru cei care am copilărit până în 1989, imaginile nu sunt noi: orașe în beznă, troleibuze rămase pe marginea drumurilor precum niște șerpi gigantici fără suflare, ici-colo niște luminițe stinghere de la farurile mașinilor ori de la lanternele oamenilor care traversează strada. Și frig, foarte frig. Desigur, raportat la nenorocirile din Ucraina, poate că o perioadă de doar câteva ore fără energie electrică nu ar putea să pară o mare nenorocire însă, pentru cine privește atent, acest lucru arată un mare pericol potențial.

Un alt capitol „dedicat” de către strategii ruși Republicii Moldova îl reprezintă generarea de crize interne, cât mai multe și mai greu de stăpânit, totul cu scopul debarcării proeuropenilor de la guvernare. Criza economică este abil speculată de către oligarhii fugiți din Republica Moldova de teama justiției, aceștia alimentând și întreținând cu bani proteste antiguvernamentale. În același timp, tot pentru decredibilizarea celor care vor să aducă Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, la Chișinău se observă o adevărată inflație de partide și partidulețe „unioniste” și „proeuropene” nou înființate cu scopul de a-i critica „constructiv” pe guvernanți și de a induce senzația că „până și europenii se îndoiesc de capacitatea guvernanților de a conduce țara”. Mai adăugați la aceste strategii și spargerea telefoanelor principalelor persoane din Stat și lansarea în public a unor discuții private ale acestora, măiastru editate pentru a crea senzația unei promiscuități generale și veți înțelege că scopul celor care nu vor ca Republica Moldova să iasă din sfera de influență a Rusiei pentru a se îndrepta către Uniunea Europeană este de a crea neîncredere, dezamăgire și teamă în societate.

Iar când domnul Marcel Ciolacu, președintele PSD și potențialul viitor premier al țării care trebuie să sprijine apropierea Republici Moldova de Uniunea Europeană, apare în public și se pupă pentru un pumn de potențiale voturi cu Ion Ceban, primarul prorus al Chișinăului despre al cărui partid Departamentul de Stat al SUA a arătat că ar fi finanțat de Moscova, neîncrederea și dezamăgirea pot începe să apară chiar și în România.

La fix nouă luni de la începerea războiului, rachetele rușilor au căzut într-o noapte peste grădinița simbolic numită „Pace” din Torețk (în regiunea Donețk) aruncând în aer toate hăinuțele, jucăriile și pătuțurile unor copilași nevinovați. Așa că atunci când mai vedem politicieni care, pentru un pumn de voturi, se declară „deschiși pentru un dialog care să încălzească relațiile”, să ne gândim poate mai bine la sutele de mii de oameni nevoiți să se ascundă în adăposturile în care este foarte frig și întuneric.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.