Penurie de muniţie în SUA, din cauză că producătorii de armament nu mai pot satisface cererea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Penurie de muniţie în SUA, din cauză că producătorii de armament nu mai pot satisface cererea

GALERIE
arme sua
 • arme sua
- +

Statele Unite înregistrează o penurie de materiale necesare producţiei de gloanţe, mai degrabă din cauza unei febre generalizate a americanilor faţă de tir, care creşte veniturile producătorilor de armament, scrie The Economist.

Numai doi mari producători - Vista Outdoor şi Olin Corporation - răspund în principal cererii de muniţie în Statele Unite, prin mărci consacrate de mult timp, potrivit săptămânalului britanic.

The Economist prezintă dificultăţile cu care se confruntă armurierii din cauza cererii de muniţie, dând exemplul a două mărci standard în comerţul cu armament, Winchester şi Remington.

Ambele mărci înregistrează o creştere vertiginoasă, ca cea înregstrată de întreprinderi tinere, potrivit ziarului.

În Statele Unite are loc o goană după arme de foc, iar vânzările şi verificarea antecedentelor - faimoasele ”background checks” -, indicatori despre piaţă, au înregistrat o creştere de aproximativ 40% anul trecut, ”fără precedent”, potrivit The Economist.

Remington a putut astfel să-şi crească preţul de şapte ori şi întâmpină dificultăţi în satisfacerea pieţei.

Întreprinderea are în aşteptare comenzi de onorat în valoare de miliarde de dolari.

Potrivit unor armurieri, consultaţi de către National Shooting Sports Foundation (NSSF), un sinidicat profesionst din cadrul sectorului, ar fi vândut de trei ori mai multă muniţie în primul semestru din 2021, dacă ar fi satisfăcut oferta.

Veniturile Winchester s-au dublat în ultimul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Frica de restricţii în comerţul cu arme de foc i-a determinat recent pe americani să-şi facă stocuri.

Potrivit The Economist, cererea provenea în principal de la bărbaţi albi.

Însă, de această dată, din cauza covid-19 şi a restricţiilor sanitare, milioane de oameni s-au orientat către activităţi în aer liber precum vânătoarea şi tirul sportiv.

Această febră este fără precedent, în măsura în care a cuprins şi femeile şi toate grupurile etnice - hispanici, afroamericani şi asiatici.

Cluburile de tir se multiplică şi sunt tot mai specializate.

Pink Pistols - un grup LGBT în favoarea armelor de foc - are 48 de filiale în Statele Unite, iar deviza lor este ”găseşte pe coneva de calibrul tău”.

Giganţii din industria armelor de foc speră la un singur lucru, şi anume ca această febră să nu scadă, comentează săptămânalul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X