Pepenele galben și înghețata artizanală de harbuz, atracțiile degustării de la USV Iași. Ieșenii au testat peste 30 de soiuri

joi, 24 iulie 2025, 02:50
3 MIN
 Pepenele galben și înghețata artizanală de harbuz, atracțiile degustării de la USV Iași. Ieșenii au testat peste 30 de soiuri

Curtea interioară dintre clădirea principală și clădirea TPPA a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) s-a transformat ieri într-un spațiu viu, plin de culoare, arome proaspete și voie bună. Zeci de ieșeni, de toate vârstele, au participat la o amplă degustare de pepeni, organizată de universitate: au fost prezentate peste 30 de soiuri și hibrizi de pepeni verzi și galbeni, proveniți atât de la producători locali, cât și din fermele experimentale ale USV.

Evenimentul a adus în prim-plan diversitatea pepenilor din acest sezon, punând accent nu doar pe soiurile tradiționale, cunoscute pentru dulceața și suculența lor, ci și pe varietăți inovatoare, obținute prin ani de cercetare, selecție și testare în condiții diferite de sol și climă. Fructele au fost cultivate cu grijă, în sprijinul unei agriculturi sustenabile și al producției locale, fiind adaptate atât preferințelor consumatorilor, cât și noilor provocări climatice.

„Tehnologia s-a diversificat foarte mult la pepeni. În fiecare an apar soiuri de hibrizi noi, în fiecare an dispar unii dintre ei. Nu au rezistență la anumite condiții, dacă vorbim de factorii abiotici, biotici – mă refer aici la agenți patogeni și dăunători. Tehnologiile sunt diverse în momentul de față. În schimb, ceea ce ne interesează foarte mult pe noi e să creăm condiții cât mai bune și produse cât mai sănătoase”, a declarat prof.univ.dr. Vasile Stoleru, prorector al USV Iași, pentru „Ziarul de Iași”.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Pe tot parcursul evenimentului, studenți, cadre didactice și specialiști din domeniul agricol au fost alături de vizitatori, oferind explicații detaliate despre caracteristicile fiecărui soi, metodele de cultivare și rolul cercetării în îmbunătățirea calității fructelor.

 Pepenele galben, noua „vedeta” a sezonului

Tot mai apreciat de public a fost pepenele galben, care a impresionat prin aromele sale fine, consistența catifelată și nuanțele intense. În ultima perioadă, acesta a devenit o alternativă serioasă la pepenele verde, câștigând teren în preferințele consumatorilor.

„Pepenele galben este mai dulce, deci are conținut mai ridicat de glucide față de pepenele verde. Poate a fost o anumită perioadă când s-a cultivat o suprafață mai mare de pepeni verzi, dar și pepenele galben a început să fie destul de bine imprimat în zona de tehnologii și în zona culturii legumicole. Îl caută foarte multe persoane, datorită aromei și diversității în momentul de față. Pentru că este un pepene care, vedem foarte mult, se consumă și iarna. Îl găsim tot timpul anului pe piață. Avem pepene galben foarte bun din zona Tecuciului, zona Iveștiului, dar și din zona Dăbuleni”, a explicat profesorul Vasile Stoleru.

Vizitatorii au remarcat și versatilitatea pepenelui galben, nu doar ca gustare de vară, ci și ca ingredient pentru deserturi sau băuturi răcoritoare.

„Este foarte gustos, ca fruct, ca desert. Eu îl includ și în înghețată, cu condiția să fie foarte rece. Este prima oară când mănânc pepene galben în vara asta”, a spus o ieșeancă prezentă la eveniment.

 Un eveniment pentru toate vârstele

Atmosfera a fost animată și de prezența numeroaselor familii. Mulți copii au venit însoțiți de bunici, iar cei mai în vârstă s-au arătat încântați de inițiativă, apreciind gustul fructelor. „Sigur, am luat-o și pe cea mică la plimbare. Mai vorbim, mai gustăm din bunătățile expuse. E vară și e foarte frumos aici”, a spus o bunică zâmbitoare, bucurându-se de eveniment.

 Una dintre cele mai căutate atracții a fost standul de înghețată artizanală, preparată pe loc din pepene galben și pepene roșu. Desertul, realizat exclusiv din fructe proaspete, a atras rapid o coadă de vizitatori dornici să încerce combinația răcoritoare și naturală.

„Conține banană, pepene galben și pepene roșu. Este artizanală, făcută doar din ingrediente naturale. Și ca să obținem gustul specific de înghețată, adăugăm lapte și smântână lichidă”, a explicat Sandu Talpă, inginer la „Atelierul de lapte”.

Etichete: pepene, usv iasi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii