Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Percheziții în jumătate de țară. Permise de conducere cumpărate din Africa!

GALERIE
perchezitii
  • perchezitii
- +

Mai mulți români și-au cumpărat cu 2.000 - 3.000 de euro permisul de conducere din Africa, apoi au venit în România și l-au preschimbat cu unul valabil echivalat de autoritățile din țara noastră. S-au făcut în această dimineață zeci de percheziții în 19 județe.

Comunicatul DIICOT:

În cursul acestei dimineți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Ploiești au efectuat un număr de 41 de percheziții domiciliare, pe raza a 19 județe și a municipiului București, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals.

În cauză, s-a reținut faptul că o parte dintre membrii grupului infracțional organizat se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autoritățile competente dintr-o țară africană, iar o altă parte derulau activități de recrutare a persoanelor, cetățeni români, interesați de obținerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri.

Prin aceste manopere dolosive, cetățeni români care nu aveau competențele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obținut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.

Pentru realizarea acestei activități infracționale, persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziția membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2000 și 3000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii rețelei infracționale care acţionau pe teritoriul țării africane. În continuare erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obținere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obținute permise de conducere emise de autoritățile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice.

Permisele de conducere emise de autoritățile competente din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăți de curierat, iar cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești.

Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea.

Pe această cale, funcţionarii publici competenţi din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti.

În cadrul activităților investigative desfășurate la data de 14.10.2020 sunt vizate un număr de 48 de persoane, cetățeni români, membrii ai grupării care au sprijinit rețeaua infracțională prin efectuarea unor operațiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere și persoane care în mod fraudulos au obținut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 48 de persoane.

La acțiune au participat ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești, B.C.C.O București, B.C.C.O Bacău, B.C.C.O Constanța, B.C.C.O Iași, B.C.C.O Oradea, B.C.C.O Pitești, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Botoșani, S.C.C.O. Călărași, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Ialomița, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Teleorman, S.C.C.O. Vâlcea și S.C.C.O. Vaslui.

Suportul de specialitate fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Ploiești.

Acțiunea a beneficiat și de suportul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și ai inspectoratelor județene de jandarmi Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Olt, Pitești, Teleorman, Vâlcea și Vaslui.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri