Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Percheziţii la Iaşi într-un dosar cu prejudicii de milioane de lire sterline. Unde erau ascunşi banii

GALERIE
bani-politie
  • bani-politie
- +

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iași, efectuează miercuri o acțiune, în mai multe județe, pe linia combaterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani si contrabandă.

În cadrul activităților, polițiștii și procurorii efectuează 41 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în 5 județe, la domiciliul unor persoane fizice și la sediile mai multor societăți comerciale.

Activitățile sunt desfășurate pentru documentarea activității infracționale a unui grup infracțional organizat, constituit, potrivit probelor administrate, din anul 2021, membrii acestuia fiind specializați în comiterea infracțiunilor de contrabandă. De asemenea, membrii grupării ar fi fost specializați în spălarea banilor proveniți din comiterea de infracțiuni săvârșite în străinătate.

Contrabanda ar fi constat în introducerea frauduloasă de țigarete în Marea Britanie și spălarea banilor proveniți din contrabandă, cât și din alte infracțiuni comise de alte grupuri infracționale.

Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri și persoane.

Angajații acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje și, cu ajutorul șoferilor sau ghizilor din autovehicule, ar fi transportat banii în România.

Din datele obținute până în prezent, a rezultat faptul că aceste firme de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportați.

Pentru a evita controlul autorităților vamale, banii ar fi fost ascunși în locații special amenajate în acest sens din vehicule.

După ce autocarul ar fi intrat pe teritoriul României, sumele de bani ar fi fost preluate de către reprezentanți ai grupărilor care ar fi comis infracțiunile.

Aceste persoane ar fi preluat, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuși din București sau din stații intermediare, pachetele de bani.

Sumele de bani obținute ar fi fost parțial introduse în circuitul civil, prin diferite metode de spălare a banilor și parțial transportate în spațiul extracomunitar. Din datele obținute până în prezent, sumele de bani astfel transportate ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline.

Cu aceleași mijloace de transport s-ar fi realizat, în mod organizat, activități de contrabandă, angajații firmei  facilitând călătorilor, ori aducând ei înșiși diferite cantități de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană.

Astfel, într-un autocar,  au fost disimulate într-o componentă auto mai multe pungi, ce ar fi conținut 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame,  în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri